Valutakoersen mogelijk jaren gemanipuleerd

Handelaren hebben mogelijk tien jaar lang de valutakoersen voor eigen gewin gemanipuleerd. De Britse toezichthouder FCA (Financial Conduct Authority) zei woensdag een onderzoek in te stellen. Vijf handelaren hebben anoniem aan persbureau Bloomberg een bekentenis afgelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Volgens Bloomberg zou de manipulatie hebben plaatsgevonden door fake-orders in het handelssysteem te leggen. De manipulatie hangt samen met de manier waarop de koers van verschillende valuta - bijvoorbeeld de euro ten opzichte van de dollar - wordt bepaald. Dit geschiedt op een van de grootste handelsplatformen; dat van WM/Reuters. Daar wordt op grond van vraag en aanbod in een tijdsbestek van 60 seconden een nieuwe koers bepaald. Dat gebeurt elk half uur voor de 21 belangrijkste munten, zoals dollar, euro, yen maar ook de Zuid-Afrikaanse rand en de Zwitserse frank. Voor alle andere munten (zo'n 160) is dat elk uur. Vier banken (het Amerikaanse Citibank, het Zwitserse UBS, het Britse Barclays en Deutsche Bank) domineren deze markt en bepalen voor meer dan de helft de koersen. Nu blijkt dat handelaren tijdens of vlak voor die 60 seconden niet bestaande aan- en verkooporders voor bepaalde valuta in de markt leggen om daar zelf beter van te worden.

De zogenoemde WM/Reuters-koersenlijst wordt gebruikt door alle grote beleggers in de wereld, zoals pensioenfondsen, om hun valutarisico's te meten en om derivatenconstructies af te dekken. Deze koersen blijken nu tien jaar lang niet op de echte balans tussen vraag en aanbod te zijn gebaseerd.

Als de banken er beter van zijn geworden, moeten klanten zijn benadeeld. Banken creëren een belangenconflict als ze enerzijds voor eigen gewin en anderzijds voor klanten transacties uitvoeren. Toch is onduidelijk of er strafbaar is gehandeld. Manipulatie op zich is geen strafbare handeling en de handel op de valutamarkten is niet onderhevig aan veel regelgeving. Daarnaast worden de orders anoniem in de markt gelegd, waardoor er geen registratie van de daders is. 'De valutamarkt heeft veel weg van het Wilde Westen', stelde een Londense valutahandelaar tegenover persbureau Reuters. Een van de grote vermogensbeheerders in Europa zou eerder een klacht hebben ingediend bij de FCA over de manipulatie.

Deze grootschalige koersmanipulatie op de valutamarkt is het derde grote schandaal op rij. Eerder zijn verschillende banken tot boetes van bijna 2 miljard euro veroordeeld vanwege manipulatie van de rentetarieven. Ook de prijzen voor ruwe olie zouden zijn gemanipuleerd. Tom Kirchmaier, een deskundige op het gebied van valutahandel van de London School of Economics, noemt de praktijken zeer kwalijk. 'Het prijsmechanisme is de anker van ons hele economische systeem. Als hiermee wordt gerommeld, wordt de allocatie van kapitaal verstoord, wat de maatschappij op grote kosten jaagt.'

De anonieme handelaren die met Bloomberg hebben gepraat, weigeren namen te noemen van de banken die zich aan de manipulatie hebben bezondigd. De vier grootste banken en Reuters weigeren tot nu toe commentaar.

undefined

Meer over