Valentijnskunde

Het was een onschuldig niemendalletje, en dus namen de websites het nieuws gretig over. Cacaobonen, zo onthulde een groep chemici deze week, staan zo bol van de anti-oxidanten dat ze het predicaat 'superfruit' verdienen, net als de granaatappel en de bosbes.


Wat heet: in chocolade zitten zelfs meer anti-oxidanten dan in cranberry's of açaí-bessen, had men in het 'Hershey Center for Health and Nutrition' aangetoond.


Dat die mondvol gewoon de naam is van het huislaboratorium van chocoladefabriek Hershey's, bekend van de Kitkat, nemen we dan maar voor lief. Ook bij fabrieken schijnen immers best eerlijke mensen te werken. En de studie van deze Willy Wonka's zag er op papier best aardig uit. Er waren staafdiagrammen waarop het chocoladepaaltje fier uittorende boven de rest, en daaromheen strekte zich een dichtbeschreven zee uit van laboratoriumprietpraat, waarvan je als niet-ingewijde in de ORAC-waarden en de B2-calibratiecurven al snel onder de indruk raakte.


Tot je de moeite nam om je er eens wat beter in te verdiepen. Zo waren de chocoladepaaltjes van de grafieken wel érg extreem. Veel hoger dan bij eerdere studies. Ook laboranten bij wie ik het navroeg, hadden wat bedenkingen. Natuurlijk zit cacao tjokvol anti-oxidanten, maar om nu te zeggen dat het meer is dan in bosbessen of granaatappelen, dat is ook weer zoiets. Daarvoor moet je meer doen dan zomaar een paar bosbessen in een reageerbuis mikken. Het kan best dat in de bessen die de onderzoekers gebruikten toevallig net wat weinig anti-oxidanten zaten.


Of zou het komen doordat de V van Valentijnsdag weer in de maand zit? Al jaren is dat een moment waarop onderzoekers opeens allerlei interessante vondsten doen: zo ontdekten astronomen rond V-dag eens een gedoofde ster die was samengeperst tot een reusachtige diamant, en onthulden psychologen dat het snuffelen aan bloemen een mens echt significant gelukkiger maakt. Ik zeg niet dat het onzin is; het is alleen frappant dat wetenschappers dat soort dingen nou altijd uitgerekend rond Valentijnsdag ontdekken.


Ik denk dat ik mijn partner dit jaar maar een doos bosbessen cadeau doe.


Meer over