Vakbonden raken Disney in Parijs waar het pijn doet

Disneyland Parijs, kerstvakantiebestemming van veel Europese gezinnen, dreigt donderdag te worden getroffen door een staking. Werknemers, die het niet eens zijn met de hen aangeboden bonus voor millenniumwerk en loonsverhoging, hebben hun actiedag met zorg gekozen....

Dat hebben vakbondsmensen dinsdag in Parijs laten weten. Door het dreigement kunnen de festiviteiten in het pretpark tussen kerst en oud en nieuw in gevaar komen. Vooral het afblazen van het groots opgezette millenniumfeest, dat 45 duizend bezoekers moet trekken, zou een strop zijn voor Disney. De Europese tak van het Amerikaanse amusementsconcern heeft de de winst dit jaar al met 50 procent zien teruglopen en heeft last van een hoge schuldenlast.

Vakbonden eisen een eenmalige bonus van 2000 franc (ruim 672 gulden) en drie vrije dagen voor werknemers die op de laatste dag van de eeuw moeten werken. Euro Disney, dat Disneyland Parijs exploiteert, wil niet verder gaan dan 700 franc (235 gulden) of drie vrije dagen.

Bovendien liggen de strijdende partijen overhoop over nieuwe arbeidsvoorwaarden. De vakbonden willen voor het einde van dit jaar nog een loonsverhoging van 3 procent regelen, terwijl Euro Disney de besprekingen daarover liever over de kerst en het nieuwjaar heen wil tillen. Disney zegt nog moeite te hebben met de invoering van de 35-urige werkweek, die in Frankrijk bij wet is ingevoerd.

Euro Disney liet dinsdagavond in een verklaring weten dat Disneyland donderdag gewoon open zal zijn, ondanks een eventuele staking. De directie zei de beslissing van de vakbonden te betreuren.

Meer over