Vakantiebestemmingen

Of het nu Lunteren of Mexico betreft, vakanties moeten gepland worden. Waar gaan beroepsreizigers in hun vrije tijd naar toe?...

MARTIN SCHRODER; NELL WESTERLAKEN

Nell Westerlaken

Vanachter mijn bureau kan ik wegdromen naar de Bahama's, Griekenland of een andere folder-idylle van azuurblauwe stranden en wuivende zeeën. In het echt krijg ik na anderhalve dag strand prachtige ideeën over wat ik allemaal kan doen in mijn vakantie. Altijd is er een gebied dat meer dan mijn gemiddelde aandacht heeft: er is een vonkje overgesprongen via boeken, personen, verhalen of verschijnselen. Meestal roept de ene reis de andere op. In Brazilië zag ik voodoo-rituelen, meegebracht door slaven uit West-Afrika. Een volgende vakantie ging naar Benin, om de roots hiervan op te sporen, en eenmaal in Afrika. . , afijn. Je krijgt al zwervend zo veel indrukken dat elke dag een week lijkt, je zou kunnen zeggen dat je zodoende langer leeft.

1. Barcelona. Acht jaar op rij geweest om wisselende redenen. Nog steeds verrassend, vertrouwd inmiddels, architectuur, zee, dag- en nachtleven, prettig volk, lekker visjes eten op het strand of in een chic restaurant.

2. Ethiopië. Omdat er geen reisgids over te vinden was. Canyons, watervallen, woestijnen, cultuurmonumenten, middeleeuwse taferelen, heel boeiende geschiedenis. Onderweg vooral ontdekt wat ik allemaal niet kon zien in een maand. Primitief rondtrekken, maar wel lunchen in het Hilton. Voor culinaire genoegens kun je trouwens beter ergens anders heen.

3. Isles of Scilly, buiten de zomer. Eerst naar Cornwall, dan twee uur de oceaan op. Sub-subtropisch, vanwege warme golfstroom. Dorps, Brits en Eilands. Taartjes gegeten met de politieman.

4. Rio de Janeiro, alle clichés en vooroordelen bigger than life.

5. De woestijn. De eerste keer in Thelma & Louise-country. Daarna een paar keer Sahara. Je ziet zo veel waar zo 'weinig' is te zien.

6. San Lorenzo de Escorial. Elf jaar geleden per ongeluk opgesloten geweest in de troonkamer van Philips II, vlak voor dat rare vierkante paleis twee dagen dicht zou gaan. Gered door een schoonmaker, beloofd dat ik terug zou komen.

7. Venetië, stapelverliefd geweest daar, en dus niets van de stad gezien. Toch eens gaan kijken met ons zoontje.

8. Ardennen, gehucht Oberhausen. Elk jaar met dezelfde troupe naar hetzelfde huis. Altijd lullen dat we volgend jaar ergens anders heen moeten, maar we raken al van slag van een nieuw behangetje. Bevestigingsritueel. Initiatie voor nieuwe partners van oude vrienden. Ex-partners ook welkom. Sowieso België: lekker eten, bier, Bourgondisch, geen hoge bergen en erg buitenlands. Heeft een sjeu die Nederlanders zichzelf graag toedichten, maar die we nooit hebben gehad.

9. Veel plaatsen waar ik nooit ben geweest. Heel Azië bijvoorbeeld; er was nog geen vonkje.

10. Het dorp waar alles al 33 jaar is zoals het hoort. Bijkomen, dorpspraat, de rivier en de Libelle. Beter uitrusten dan op de Bahama's.

Martin Schröder

De wereld is mijn werkterrein. Er zijn maar weinig landen die ik niet heb bezocht. Toch wordt de tijd meestal gevuld met het bezoeken van autoriteiten, klanten en vergaderingen. Pas nog ben ik in China geweest. Een fascinerend land. Maar ik heb nooit tijd willen nemen een stad als Peking beter te leren kennen. Wat ik nu doe, is jakkeren. Eigenlijk heb ik wel de tijd, maar als je altijd zin hebt om je werk weer op te pakken, dan jakker je. Ik wil straks samen met mijn vrouw rustig in mijn Range Rover door Europa rijden. Wat rondneuzen, hotelletjes pakken, op terrasjes zitten.

Als ik dan toch een Top-10 van mijn favoriete vakantiebestemmingen moet maken, tip ik Cancun in Mexico zonder aarzelen als nummer 1. Deze toeristische bestemming op het schiereiland Yucatan biedt een grote variëteit aan mogelijkheden. Een keur van hotels is opgetrokken langs de sneeuwwitte stranden en de azuurblauwe zee. En binnen handbereik heb je de fascinerende Mayacultuur en een buitengewoon interessant achterland. Vanuit Cancun is het voor de kust liggende Islas Mujeres met een snelle speedboat bereikbaar. Op het eilandje heerst de plezierige ontspannen sfeer die ook te vinden is in het zuidelijk van Cancun gelegen Playa del Carmen.

Nummer 2 is voor mij Barbados, dat in het algemeen wordt gezien als het vakantieparadijs voor de verwende toerist. Het is een typisch Caribisch eiland, met een nadrukkelijk aanwezige Britse sfeer.

Nummer 3 voert me naar Phuket in Thailand, met vriendelijke mensen, een schitterende flora en een boeiende keuken.

Nummer 4 van mijn Top-10: een cruise in het Caribisch gebied, van eiland naar eiland, een meer afwisselende vakantie is nauwelijks te bedenken. Zo'n reis, met zo veel verschillende indrukken, zorgt voor een maximale ontspanning.

Nummer 5 is Palma, een oude liefde. Ten eerste omdat Martinair er nu precies 35 jaar geleden de eerste Nederlandse toeristen heen vloog, en ten tweede omdat elk bezoek opnieuw weer voor plezierige verrassingen zorgt. Het eiland Mallorca heeft ongelooflijk veel gezichten, met een indrukwekkend op sommige plaatsen verlaten binnenland, waar je je niet kunt voorstellen dat er op hetzelfde moment honderdduizenden toeristen langs de stranden zitten.

Op de nummer 6 noteer ik Frankrijk. Rustig met de Range Rover van hotel naar hotel, genieten van de mensen en de rijke gastronomie.

Op de zevende plaats komt dan de sneeuw in Colorado. De Amerikaanse staat kan op velerlei gebied wedijveren met de Europese skigebieden, zeker met plaatsen als Aspen en Vail.

Nummer 8 is Miami in Florida. Het is begrijpelijk dat die bestemming een grote en nog steeds toenemende aantrekkingskracht heeft op de Nederlandse toerist. Je hebt er dan ook tal van mogelijkheden. Variërend van een strandvakantie in Miami Beach, of aan de Golf van Mexico.

Een bezoek aan de pretparken bij Orlando of aan Cape Canaveral, of een tocht naar de zo tot de verbeelding sprekende aaneengeregen Keys naar Key West, het zuidelijkste punt, waar zelfs de zonsondergang elke avond opnieuw wordt gevierd.

Nummer 9 is zuidelijker te vinden; de Dominicaanse Republiek, waar vooral de oostkust, met het palmenrijke Punta Cana mij erg aanspreekt.

En nummer 10 ten slotte is voor de Griekse eilanden, die altijd voor een enorme rust zorgen en die zich ook uitstekend lenen voor een zeilvakantie.

Meer over