Vakantie wordt ook in bed gevierd

Vakantie is goed voor het liefdeleven. Hoewel vrouwen over de resultaten minder enthousiast zijn dan mannen, is er beslist meer aandacht voor elkaar....

Theo Nijenhuis

Dat blijkt uit een onderzoek dat NFO Trendbox heeft gedaan in opdracht van het blad The Reader's Digest. Een kwart van de vakantiegangers heeft volop kunnen 'bijzoenen', zoals het rapport het uitdrukt. De helft is wat minder uitbundig, maar is tevreden over de stimulerende werking van vakantie op de fysieke contacten.

Maar zonder de partner is vakantie niet altijd uitgesloten. 17 Procent van getrouwde of samenwonende reizigers, vindt het niet erg - en soms helemaal niet erg - om zonder levensgezel(lin) een keer op reis te gaan. Dat lot treft ook de kinderen.

'Kinderen hoeven helemaal niet altijd mee', signaleert het rapport. Sterker nog: 35 procent van de ouders gaat liever zonder hen op vakantie. Dan gaat het over oudere kinderen. Maar onder ouders met kleintjes leeft ook het ideaal van een 'kinderloze' vakantie.

Van de vaders en moeders tussen de 25 en 34 jaar wil 29 procent de kinderen niet per se altijd bij zich te hebben. Er is een behoefte om even 'ouderwets' bij elkaar te zijn, vermoeden de onderzoekers.

Dat staat haaks op de trend om op vakantie te gaan met vrienden en kennissen, liefst mét alle kinderen. Sociale contacten zijn even heilig als een aangename besteding van de vrije tijd. Uit eerder onderzoek bleek al dat, als het even kan, die twee wensen worden gecombineerd.

Los daarvan is de beleving van de vakantie anders voor vaders dan voor moeders. Een beetje stress steekt bij allebei de kop op bij de discussies over het reisdoel. Kinderen willen en krijgen meestal ook aandacht voor hun wensen, soms zelfs veel. In 1 procent van de huishoudens beslissen zij.

Als de vakantie nadert, hebben vrouwen het lastiger. Ze kampen met meer stress dan hun echtgenoot of vriend, terwijl de gemiddelde moeder in het dagelijks leven wel wat aankan, met op zijn minst een halve baan en daarnaast de zorg voor het huishouden.

Van de mannen is 28 procent gespannen, onder vrouwen ligt het percentage op 48 procent. Van de mannen heeft 22 procent zorgen over het verloop van de reis. Bij vrouwen ligt dat op gemiddeld 36 procent.

Dat verschil uit zich ook in een van de belangrijkste vakantiedoelen: uit eten gaan. Bovenaan staat voor iedereen ontspanning, rust en mooi weer, maar het eten buitenshuis staat op de tweede plaats in de toptien van vakantie-verlangens.

Voor mannen is het idee dat ze een hele avond bediend en verwend worden niet onbelangrijk. 39 Procent geniet er van, terwijl dat bij vrouwen op 50 procent ligt. Vrouwen hebben na de vakantie ook meer moeite dan mannen om te wennen aan het leven thuis. Van de mannen vindt 29 procent het lastig om weer in het ritme van alledag te komen, bij vrouwen ligt het op 38 procent.

Maar vakantie is volgens het onderzoek een bijna nationale 'therapie', hoewel 44 procent van de reizigers moeite heeft om het geld ervoor bij elkaar te krijgen. Ongeveer 13 procent van de vakantiegangers stond vorig jaar na afloop 'in de min'.

Maar een groeiende groep heeft het vorig jaar al voorzichtiger aangedaan en die trend, verwacht NFO Trendbox, zal gezien de economische dip toenemen. Vakantie is heilig, maar niet tegen elke prijs.

Meer over