'Vakantie voor iedereen' in één beeld gevat: een campingzanger op een leeg terras

Zo gezellig als de gasten het hebben bij Linda's Zomerweek, zo stroef gaat het op de camping waar WNL filmde.

null Beeld
Beeld

Linda de Mol is weer begonnen met haar interviewprogramma dat, zo zei ze dinsdagavond, 'altijd een klein beetje als vakantie aanvoelt omdat ik in mijn weatherproof tuin gezellig mag praten met interessante, leuke mensen'. Maandag zaten Patricia Paay en Jan Versteegh in de tuincentrum-interieurhoek, nu sprak De Mol anderhalf uur met Astrid Joosten en Beau van Erven Dorens.

Haar 'beginnende vriendschap' met de interviewer had ervoor gezorgd dat ze trek kreeg in Linda's Zomerweek, vertelde Joosten de Varagids. 'Tot nu toe wilde ze weinig kwijt over haar overleden Willem, maar nu besloot ze het toch te doen', zei De Mol over het gesprek met Joosten.

Niet helemaal waar. De ontroerende anekdote over haar man, die een dag na zijn dood een grote bos rozen liet bezorgen bij zijn vrouw, had ze bijvoorbeeld al eens gedeeld in... het tijdschrift Linda.

Ook Paay luchtte nog niet zo lang geleden uitgebreid haar hart in dat blad, onder meer over de nasleep van u-weet-wel. Versteegh stond vorig jaar op de cover van L'Homo, een speciale editie van De Mols magazine.

Voor wie semi-zwoele zomeravonden liever iets minder klef ziet eindigen, was er de documentaire Vakantie voor iedereen (WNL). Die had als decor vakantiepark Marina Beach in het Zeeuwse Hoek, waar toeristen gezelschap kregen van asielzoekers. Ze verbleven in dezelfde blauwe chaletjes, maar wel gescheiden door een hek.

'In het begin dacht ik, daar ligt asbest of iets, omdat het ook nog met rode linten afgezet was', zei Frans, die een topdeal op Vakantieveilingen.nl te pakken had. Zijn vakantievriend voelde zich er ongemakkelijk bij, zei hij turend door het hek, nadat Frans de situatie had vergeleken met aapjes kijken in Artis. 'Hebben ze dan niks geleerd van de Tweede Wereldoorlog, dat die mensen in kampen moeten, en weet ik allemaal wat?'

De asielzoekers hadden het over thuiskomen, terwijl aan de andere zijde veelal argwanend werd gerecreëerd. Wat Kim en vriend Mirko betreft konden de vluchtelingen een veilige plek in Syrië zoeken; Mirko's oma had tijdens de oorlog tenslotte ook gewoon haar heil in Friesland gezocht. Ze misbruiken het woord oorlog om geluk te zoeken, vond hij. En bovendien: bijstandsgezinnen zouden ook wel gratis in een vakantiehuisje willen.

De slogan van het park, 'Vakantie voor iedereen', wapperde met een foto van een lachende, witte familie op de vlaggen bij de ingang. 'De massa is ook de kassa', zei de Brabantse baas, die - heel WNL - in zijn beste jasje over zijn goeie geld en de financiële kant van de opvang mocht kletsen.

De massa was thuisgebleven.

De campingzanger coverde Tom Jones op een nagenoeg leeg terras. 'Yes, they'll all come to meet me, arms reaching, smiling sweetly. It's good to touch the green, green grass of home.'

Voor een film die het verder niet van 'show, don't tell' moest hebben, was dit een pijnlijk veelzeggend beeld.

null Beeld
Beeld
Meer over