Vakantie vieren als ontwikkelingshulp

Mijn zoon is, met zijn vrouw en een vriend, onlangs een camping begonnen in Namibië. Door keihard werken hebben zij daar vanuit het niets iets moois uit de grond weten te stampen....

Prins Willem-Alexander laat een vakantiehuisje bouwen in Mozambique (Binnenland, 12 juli). Prima, met zijn financiële achtergrond kan hij het zich permitteren. Daarnaast is hij, met vrienden, betrokken bij de opzet van een luxe holidayresort in die regio voor de iets meer dan modaal verdienende wereldburger. Maar geen zorgen, wij kunnen trots zijn: onze kroonprins betrekt de lokale bevolking bij het ontwikkelen van de infrastructuur voor het project. In gewoon Nederlands: de Mozambikanen mogen tegen het daar geldende uurloon een (jacht)haven graven en villa’s bouwen. Niks bijzonders dus.

Er is één verschil tussen de onderneming van mijn zoon en die van Willem-Alexander: het beschikbare investeringskapitaal. Er is ook een overeenkomst: de intentie om er geld aan te verdienen. Het is slim bedachte maar absolute nonsens de commerciële activiteiten van Willem-Alexander als menslievende ontwikkelingshulp voor te spiegelen.

L. Verhoef, Overdinkel

Hypocrieten
Misselijkmakend zoals er weer gereageerd wordt op een privébesluit van Willem-Alexander en Máxima. Deze mensen moeten zich al verantwoorden tegenover heel Nederland over elke stap die ze zetten, wat ze ook prima doen. Kennelijk moeten wij er dan automatisch ook maar van alles van vinden en er vooral lekker negatief over doen, stelletje hypocrieten die we zijn. Want, verdeelt u uw inkomen dan onder de armen van deze wereld, mijnheer Husken (Geachte redactie, 14 juli)? Zoals Willem-Alexander zegt, wat hij met zijn privécenten doet, gaat ons niks aan. Laten we eens een keer ophouden met al dat gezever over hun wandelgangen, laat die mensen tenminste in hun privédomein met rust. Daar hebben ze recht op, net als u en ik.

Hypocrieten
Anne Stein, Amsterdam

Hoog hek
Ik erger mij altijd groen en geel als ik bij een wandeling op een prachtig strand niet verder kan, omdat een particulier voor zijn eigen genot een groot stuk strand voor zichzelf met een hoog hek heeft afgebakend. Ongetwijfeld zal het prinselijk paar met wat rijke vrienden uit oogpunt van veiligheid en privacy hetzelfde doen en zal de Mozambikaanse overheid hen geen strobreed in de weg leggen. Enkele bedrijven en het toekomstige (goedkope) personeel zullen deze ontwikkeling toejuichen, maar de rest van de bevolking raakt gewoon een stuk natuur en een mooi strand kwijt. Het strand en de zee zijn vaak het enige kosteloze vertier van deze arme bevolking.

Hoog hek
Raymond Wintershoven, Lelystad

Bemoeienis
Interessante vakantiebestemming voor Willem-Alexander en Máxima. Ook interessant dat de dochters zich, als ze wat ouder zijn, moeten gaan bemoeien met de lokale bevolking. Mag ik de kroonprins een tip geven? Doe het omgekeerd. Laat de bevolking zich met uw dochters bemoeien, nu ze nog jong zijn en daarvoor openstaan. Wie weet beseffen ze dan later dat een lokale bevolking niet iets is om ‘je mee te bemoeien’, maar dat het mensen zijn met wie je gewoon contact kunt hebben.

Bemoeienis
A. Algra, Almere

Luizenmoeder
Prima stuk van Jolande Withuis (Forum, 15 juli). Ik ben benieuwd wat ze van Máxima als luizenmoeder vindt (Binnenland, 12 juli).

Luizenmoeder
M. van Zanten Solleveld, Rotterdam

Heerlijk
Willem-Alexander en Máxima laten een vakantiehuis bouwen in Afrika. De Afrikanen zullen daarvan mee profiteren, want zij zullen het huis bouwen. Wat heerlijk voor die zielige Afrikanen dat de bouw niet door Nederlanders zal worden uitgevoerd, maar door de lokale bevolking. Heerlijk ook voor Willem-Alexander en Máxima dat ze zich niet met slechts één vakantiehuis hoeven te behelpen. Het is allemaal heerlijk!

Heerlijk
Geert Hoornweg, Voorschoten

Goede voorbeeld
Ik zou graag in de krant willen lezen hoeveel co2-uitstoot het vakantiehuis van Willem-Alexander en Máxima & friends gaat kosten? Alleen al aan vliegkosten. Zij moeten toch het goede voorbeeld geven.

Goede voorbeeld
Dan Blokker, Amsterdam

Tijger
Kom kom, Volkskrant, er zijn wel veel wilde dieren in Afrika maar tijgers heb ik er nooit gezien. U wel, in het achtergrondartikel: ‘Oranjes zijn verknocht aan Afrika’ (Binnenland, 12 juli).

Tijger
Anna Verster, Den Haag

Meer over