Nieuws

Vakantie naar het buitenland wordt niet langer ‘sterk afgeraden’: u kunt weer naar Portugal, Thailand en Rwanda

Vanaf vandaag kleuren sommige landen groen en geel, en gaat de wereld weer een klein stukje open voor vakantiegangers. Wie met de auto naar Portugal wil, moet nog wel even puzzelen.

Serena Frijters en Niels Waarlo
In Europa geldt maar voor een paar landen code geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal en de Griekse en Spaanse eilanden. Beeld AFP
In Europa geldt maar voor een paar landen code geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal en de Griekse en Spaanse eilanden.Beeld AFP

De reisadviezen worden per 15 mei voor een klein aantal landen aangepast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt bijvoorbeeld nog steeds reizen naar België, Duitsland en Frankrijk. Dit komt doordat deze landen, waar het besmettingsniveau op dit moment een stuk ­lager is dan in Nederland, geen Nederlandse toeristen toelaten.

Van andere landen vindt juist het ­Nederlandse ministerie het coronagevaar te groot. Nederland kent op dit moment samen met Zweden, Litouwen en Letland relatief de meeste gemelde besmettingen van Europa.

Code geel

Vrijuit een zomervakantie boeken, gaat dus nog niet, maar het ministerie spreekt van een stap in de goede richting. In Europa geldt maar voor een paar landen code geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal en de Griekse en Spaanse eilanden. Het ministerie waarschuwt dat er nog wel risico’s zijn aan het reizen naar deze landen, maar een trip wordt niet meer per se afgeraden. Reizigers die terugkeren uit deze landen hoeven niet in quarantaine of een negatieve test te tonen.

Opvallend is dat ook voor een aantal niet-Europese landen een geel advies geldt, waar voorheen een oranje advies gold. Dit betreft alle landen buiten de EU, het Schengengebied of het Koninkrijk der Nederlanden. Dit besluit heeft het kabinet gebaseerd op een lijst met veilige landen van de Europese Unie. Hierdoor wordt een vakantiereis naar Rwanda en Thailand ook niet meer sterk afgeraden. Wel kan het advies voor een vakantieland elk moment veranderen, waardoor alsnog quarantaine na afloop van de reis nodig kan zijn.

Code oranje

Voor verreweg de meeste Europese landen blijft het advies: alleen noodzakelijke reizen. In deze landen is ofwel het ­besmettingsniveau te hoog volgens de Nederlandse overheid, of zijn Nederlandse toeristen juist niet welkom door inreisbeperkingen. Bij terugkeer wordt gevraagd om een negatieve coronatest en wordt quarantaine dringend geadviseerd.

Het ministerie maakt hierbij geen onderscheid tussen landen waar het gevaar groot is en landen waar Nederlanders niet welkom zijn. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor Duitsland en België, hoewel daar een uitzondering is voor een verblijf van korter dan 48 uur. Het Verenigd ­Koninkrijk raadt zijn burgers sterk af om naar Nederland te reizen.

Code rood

Rode landen, waar ook noodzakelijke reizen naar worden afgeraden, zijn er niet in Europa. Voor landen buiten Europa die dit advies wel hebben, gaat het meestal niet om corona, maar om andere veiligheidsrisico’s.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat reizigers naar Frankrijk verplicht in quarantaine moeten. Dit geldt alleen voor reizigers van buiten de EU. Voor EU-ingezetenen is een recente negatieve PCR-test en een ‘erewoordverklaring’ dat de reiziger geen coronasymptomen heeft voldoende.

En dan zijn dit landen waar we naar toe kunnen:

Sint Eustatius en Saba

Voor twee plekken ter wereld geldt een groen advies en beide behoren tot het Caribische deel van het ­Koninkrijk der Nederlanden. ­Volgens het RIVM is het aantal nieuwe besmettingen op Saba en Sint-Eustatius nihil. Voor beide ­eilanden geldt dat je bij binnenkomst een negatieve test van maximaal 72 uur oud moet kunnen laten zien. In de rest van het Caribische deel van het koninkrijk geldt een geel advies, wat staat voor: reizen mag, maar let op risico’s. Alleen Bonaire blijft oranje.

Ierland

Recentelijk zijn versoepelingen doorgevoerd in Ierland, waar het aantal besmettingen met 60 per 100 duizend inwoners in de afgelopen week relatief laag is. Toch is het leven er nog flink beperkt. Pas vanaf maandag mogen de winkels open. Hotels en bed & breakfasts mogen vanaf 2 juni weer gasten ontvangen, met een aantal beperkingen. Enkele dagen daarna gaan onder meer de terrassen en zwembaden pas weer open en mogen ­Ieren weer gasten uit andere huishoudens binnen ontvangen.

Portugal

Een van de populairste vakantielanden op de gele lijst is Portugal. In januari was hier nog een derde golf, nu zijn er tien keer minder besmettingen per 100 duizend inwoners dan in Nederland. Daarmee wordt het land, net als de bijbehorende Azoren en Madeira, veilig ­genoeg geacht voor een vakantietrip. In Portugal is al veel geopend, al zijn mondkapjes op diverse plekken verplicht: in het openbaar vervoer, winkels en restaurants. Wel is een recente negatieve test nodig om het land in te komen. Reizigers naar het vasteland moeten twee weken in quarantaine.

Thailand

Thailand, waar de afgelopen week 24 besmettingen per 100 duizend inwoners zijn gemeld, is sterk afhankelijk van het toerisme. Het land zal daarom graag reizigers begroeten, maar is ook voorzichtig. Het aantal besmettingen neemt er juist toe. Wie er nu heen wil, moet tussen de één en twee weken in quarantaine. Het plan is nu dat gevaccineerden die naar het populaire eiland Phuket reizen, niet meer in quarantaine hoeven vanaf juli. Vanaf oktober zou dit voor meer locaties gaan gelden.

Finland

In Finland gelden strenge inreisbeperkingen, reizigers moeten verplicht 14 dagen in quarantaine. Alleen toeristen die direct bij aankomst (negatief) testen en dan na 72 uur nog een negatieve PCR-test doen mogen eerder de quarantaine verlaten. De Finse overheid ziet Nederland en de meeste andere Europese landen als een hoog-risicogebied. Iedereen die uit een land komt met meer dan 12,5 besmettingen per 100 duizend inwoners per week moet een gezondheidscheck ondergaan bij binnenkomst.

Malta

Malta, het land met de hoogste vaccinatiegraad van de EU, verwelkomt toeristen onder voorwaarden. Een recente negatieve test is verplicht, en mocht een reiziger toch coronasymptomen hebben, dan moet hij of zij rechtsomkeert maken. Op het vliegveld worden koortsige personen gedetecteerd met warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Vanaf 24 mei mogen restaurants weer open tot middernacht en zwembaden tot 8 uur ‘s avonds. De Maltese overheid verwacht dat het toerisme vanaf 1 juni weer echt van start kan gaan.

Griekse eilanden

Voor veel Griekse eilandbewoners zal het een opluchting zijn, eindelijk kan het toerisme weer langzaam op gang komen. Vakanties op de Noord-Egeïsche, Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden kunnen weer. Toeristen moeten een negatieve test of een vaccinatiebewijs laten zien. Het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes (ook buiten) is verplicht. Voor Kreta geldt nog wel een oranje reisadvies (‘alleen noodzakelijk reizen’) en quarantaine bij terugkomst in Nederland, net als voor het Griekse vasteland.

Spaanse eilanden

In Spanje is de huidige besmettingsgraad een stuk lager dan die in Nederland, toch wordt reizen naar het vasteland afgeraden, ook omdat in veel regio’s nog strenge maatregelen gelden. Reizen naar de Canarische eilanden en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) zijn wel weer mogelijk, wel moeten alle reizigers uit risicogebieden zoals Nederland een negatieve test van maximaal 72 uur kunnen laten zien. Op de Balearen is een avondklok van kracht die ingaat om 11 uur ‘s avonds, op de Canarische eilanden mogen toeristen de hele nacht op stap.

Rwanda

Als enige Afrikaanse land krijgt Rwanda een ‘geel’ reisadvies. Mogelijk gaat dit zorgen voor meer bekendheid bij Nederlandse toeristen van de vakantiemogelijkheden. Zo is het land populair bij fietsers, en kent het de meeste primatensoorten ter wereld. Ook voor apen gelden afstandsregels (minstens 10 meter) om te voorkomen dat de dieren besmet raken met het coronavirus. Bij aankomst worden reizigers getest, de uitslag moet worden afgewacht in een door de overheid aangewezen hotel. Daarna geldt geen quarantaineplicht meer. Restaurants en bars zijn open, wel gaat om 22.00 de avondklok in.

Aruba, Curaçao, Sint Maarten

Aruba, Curaçao en Sint Maarten kampten dit voorjaar met een zware besmettingsgolf, vooral op Curaçao was de situatie nijpend. Nu is, mede door de hoge vaccinatiegraad, de rust weergekeerd. Toeristen, ook uit Nederland, moeten wel een recente negatieve test laten zien. Op Curaçao is een tweede test op de derde dag na aankomst verplicht. Voor Sint-Maarten geldt een verplichte covid-19 verzekering, kosten 30 dollar, voor onder andere coronagerelateerde zorgkosten en covid-testen. De verplichte verzekering is er zodat, zo laat de overheid weten, zorgverleners ten tijde van een uitbraak geen tijd kwijt zijn aan onderhandelingen met buitenlandse verzekeraars.

Meer over