Vaderschap

Steeds vaker dragen renners hun zege, al fietsend over de finish, op aan hun baby. Rijden jonge vaders harder?..

Mark van Driel

Michael Boogerd, 26ste in Axles-Thermes en 120ste in Loudenvielle: 'Had Sastre een speen in zijn mond toen hij over de finish kwam? Dat is wat nieuws. Het zal wel. Ik weet niet of vaderschap sterker maakt. Ik hoop het. Dan ga ik er snel aan werken. Ik kan wel wat extra kracht gebruiken.

Carlos Sastre, winnaar van de etappe naar Ax-les Thermes: 'Ik heb het gedaan voor mijn vrouw en dochtertje Claudia, de belangrijkste vrouwen in mijn leven. Zij geven mij extra kracht op moeilijke momenten. Ik wilde de zege aan hun opdragen, omdat ze alles voor me betekenen.'

Theo de Rooij, voormalig coureur en ploegleider van Rabobank: 'Ik vind het mooi, zo'n fopspeen. Je ziet was er kan gebeuren als een renner iets in zijn kop heeft. Ja, ik geloof dat het vaderschap onvermoede krachten bovenbrengt.

'Toen mijn dochter werd geboren, in 1983, reed ik de Ronde van Zwitserland. De volgende dag had ik moraal als een beer. Ik heb de hele dag op kop gereden. Op het laatst ben ik bijgehaald, maar wat was ik goed die dag.'

Patrick Lefevere, manager van Quickstep: 'Ongetwijfeld maakt het vaderschap een coureur sterker. Ik heb ook altijd gedacht dat verliefdheid een renner beter maakt. Daar zijn veel voorbeelden van. Eentje? Frank Vandenbroucke, in 1999, in de Ronde van Spanje. Toen was hij goed hè. 'Bij Ullrich speelt het vaderschap een rol, dat denk ik wel. Het is nog maar zo kort. Maar bij hem is meer aan de hand. Hij heeft tijd gehad om na te denken. Hij is serieuzer geworden. Hij beseft dat het een mooi beroep is, dat hij nog heel wat kan bieden.'

Adri van Diemen, inspanningsfysioloog: 'Wat spelen die hormonen op hè! In de boeken heb ik nog nooit wat gevonden over vaderschap en presteren, maar het kan een rol spelen. Wielrennen is een loodzware sport. De vraag is steeds wie het kan opbrengen om te demarreren. Waarom presteren renners bij thuiswedstrijden beter? Wordt de sleur doorbroken als ze bij huis komen? Zijn ze dan meer gemotiveerd?

'In noodsituaties kunnen mensen ook meer dan normaal. Vorig jaar, vlak voordat Karsten Kroon een etappe won, overleed de vriendin van een vriend van hem.

'Kijk, je kunt geen rijtje hormonen opnoemen die van invloed zijn. Het menselijke lichaam is zo complex. In het hormonale systeem beginnen we net inzicht te krijgen. Maar factoren als verliefdheid of vaderschap zijn van invloed, je moet ze niet onderschatten. Ze kunnen trouwens ook negatief werken. Sommige jonge vaders gaan slechter rijden.

Meer over