Vader Vlaamse jihadist Jejoen weer naar Syrië

De vader van de Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck, die vorig jaar zijn zoon ging zoeken in het Arabische land, is opnieuw naar het oorlogsgebied gereisd. Deze keer is Dimitri Bontinck volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op zoek naar één of meer Franse jihadgangers die naar huis zouden willen. Hij zou in het gezelschap zijn van een Franse organisatie en enkele journalisten.

Redactie
De Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck Beeld YouTube
De Belgische Syriëganger Jejoen BontinckBeeld YouTube

Jejoen en zijn vader Dimitri werden vorig jaar in Nederland herenigd. Volgens Bontinck was zijn zoon een slachtoffer en werd hij in de val gelokt door de radicaal Fouad Belkacem. Die zou hem naar Syrië hebben gedreven.

Vader Dimitri is al meerdere keren naar Syrië gereisd. Hij heeft eerder gezegd dat hij zich ook voor andere jongeren wil inzetten. Overigens moest Bontinck vorige maand voor de rechter komen omdat hij zijn ex-vriendin in een hotelkamer zou hebben opgesloten en geslagen.

Van de honderden Syriëstrijders uit Europa komen er relatief veel uit België. Voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij drie doden vielen is een Franse Syriëganger aangehouden. Zowel België als Frankrijk willen meer Europese samenwerking om de Syriëstrijders in de gaten te houden.

In Nederland ziet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) naar aanleiding van de aanslag in Brussel nog geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. 'Het laat zien dat het geen exclusief Nederlands probleem is, maar grensoverschrijdend en dat internationale samenwerking nodig is,' aldus een woordvoerder.

undefined

Meer over