Vader plant nieuwe zoektocht naar zoon die strijdt in Syrië

In Antwerpen heeft Dimitri Bontinck zijn boek 'Syriëstrijder tegen wil en dank' voorgesteld. Het is het relaas van de zoektocht naar zijn zoon Jejoen die zich tot de radicale islam bekeerde en naar Syrië trok om er te gaan strijden tegen het regime van president Assad. Bontinck verklaarde op de presentatie opnieuw concrete plannen te hebben om nogmaals een poging te doen om Jejoen uit Syrië weg te halen, zonder echter daarover in detail te kunnen treden.

Dimitri Bontinck tijdens zijn zoektocht in Syrië in mei van dit jaar. Beeld belga
Dimitri Bontinck tijdens zijn zoektocht in Syrië in mei van dit jaar.Beeld belga

De 18-jarige Jejoen Bontinck vertrok dit voorjaar naar Syrië om er te gaan strijden. Volgens zijn ouders kwam hij tot die beslissing onder de invloed van onder meer Sharia4Belgium. Vader Dimitri, zelf een ex-militair, reisde in april onder begeleiding van verschillende groeperingen zijn zoon achterna met de bedoeling om hem terug te halen, maar kwam uiteindelijk niet rechtstreeks met hem in contact. Het verhaal van die zoektocht in oorlogsgebied is nu in boekvorm verschenen.

'Dit is geen roman, geen fictie, maar het ware relaas van Jejoens bekering en mijn tocht door Syrië', zegt Bontinck. 'Het is tegelijkertijd een waarschuwing voor ouders dat radicalisme achter iedere hoek kan schuilen, en een oproep aan de overheid om het gevaar van radicale organisaties in te zien en hun bestaan te verbieden. Want tot op vandaag is dat, in tegenstelling tot in vele andere landen, nog altijd niet mogelijk in België.'

'Syriëstrijder tegen wil en dank' is een uitgave van Artus en werd geschreven door auteur Freddy Michiels, die in eigen land bekend is van zijn Antwerpse woordenboeken.

Meer over