Update

Vader ontvoerde kinderen aangehouden

De Duitse politie heeft een man met een Nederlandse identiteit aangehouden in verband met de ontvoering van twee kinderen. Tegen de van origine Irakees liep een internationaal aanhoudingsverzoek. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdag de aanhouding.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In 2010 zou de man twee kinderen hebben ontvoerd naar Irak. De man had de kinderen van 7 en 11 jaar bij zich toen hij werd aangehouden. Ze zijn opgevangen. De Nederlandse moeder kan hen ophalen. Zij wordt woensdag of uiterlijk donderdag in Duitsland verwacht.

De 53-jarige ex-man van de vrouw zat in een bus die op weg was van de Bulgaarse hoofdstad Sofia naar Amsterdam. De arrestatie was in de deelstaat Beieren in de buurt van Passau.

Het is nog niet duidelijk met welk doel de vader op weg was naar Nederland. Omdat hij veel bagage bij zich had, gaat de politie ervan uit dat hij voor langere tijd naar Nederland wilde. De moeder wist van niets. Toen de man werd gearresteerd, gaf hij een van zijn kinderen een mobiele telefoon om de moeder te bellen, aldus een politiewoordvoerder.

De man had na zijn scheiding van de vrouw twee van hun vier kinderen meegenomen en via Turkije naar Irak gebracht. De rechter had de zorg over de kinderen aan de moeder toegewezen. De vrouw had sinds de ontvoering niets van de kinderen vernomen. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat er tussen Nederlandse en Duitse autoriteiten wordt overlegd over uitlevering van de verdachte aan Nederland.

Meer over