Vader Belgische jihadist 'hardhandig ondervraagd' in Syrië

Een Belg die in Syrië op zoek is naar zijn zoon Jejoen, is dinsdagavond enkele uren lang vastgehouden door leden van een radicale groepering. Dat heeft de advocaat van Dimitri Bontinck woensdag gezegd.

Bontinck kwam volgens zijn advocaat Kris Luyckx in contact met Syrische strijders. Hij hoopte van hen informatie te krijgen over de verblijfplaats van de 18-jarige Jejoen.

'Hij werd geboeid, kreeg een kap over zijn hoofd en werd vervolgens nogal hardhandig ondervraagd', aldus de advocaat. 'Ze wilden nagaan of zijn verhaal geen dekmantel was voor iets anders, zoals dat hij een spion zou zijn.' Na enkele uren werd de Belg weer vrijgelaten.

Bontinck reisde vorige week naar Syrië om Jejoen te zoeken. Jejoen, die zich enkele maanden geleden tot de islam bekeerde, vertrok in februari om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bontinck is ondanks zijn vervelende ervaring voorlopig niet van plan zijn zoektocht af te blazen, aldus de advocaat.

Jejoen is een van de naar schatting vele tientallen Belgen die naar Syrië zijn afgereisd. Volgens Belgische media zijn inmiddels mogelijk al 12 jongeren om het leven gekomen. Het weekblad Knack meldde dat aantal dinsdag op basis van een opgave van een imam die de families van gesneuvelden bezoekt. De jongste strijders zouden niet ouder dan 15 of 16 jaar zijn.

Ook tientallen Nederlandse jongeren zijn naar het door een burgeroorlog geteisterde Arabische land getrokken, van wie er ook inmiddels enkelen zouden zijn gesneuveld.

Meer over