Vader aangespoeld Syrisch jongetje: 'Alles is weg nu'

De vader van het 3-jaar oude Syrische vluchtelingenjongetje, dat woensdag aanspoelde in het Turkse Bodrum, heeft in een interview met de BBC gezegd dat hij zijn twee kinderen en vrouw probeerde te redden, maar dat er geen hoop meer was. 'Ze stierven een voor een.'

redactie
Abdullah Kurdi, de vader van de verdronken Syrische vluchtelingenjongetjes Aylan (3) en Galip (5). Beeld reuters
Abdullah Kurdi, de vader van de verdronken Syrische vluchtelingenjongetjes Aylan (3) en Galip (5).Beeld reuters

De boot waarop Abdullah Kurdi met zijn twee kinderen Aylan (3) en Galip (5) en zijn vrouw Rehanna zat, kwam niet lang na vertrek uit Turkije in onstuimig weer terecht. Door hoge golven sloeg de boot om en belandden de passagiers in het water. De eindbestemming Kos werd nooit bereikt.

In plaats daarvan bracht de foto van het aangespoelde lichaam van Aylan een schokreactie teweeg. Het jongetje staat inmiddels symbool voor de tragiek die veel migranten die Europa willen bereiken moeten doorstaan.

'Ik probeerde de boot te sturen, maar werd overspoeld door een hoge golf', zegt Kurdi tegen de BBC. 'Ik probeerde mijn kinderen en vrouw te redden, maar er was geen hoop meer.'

Zijn kinderen, zo zegt Kurdi verder, waren 'de mooiste kinderen van de wereld'. Ze maakten hem elke dag wakker om met hem te spelen. 'Wat is er mooier dan dat? Alles is nu weg.'

Aylan en zijn broer Galip, die beiden omkwamen voor de kust van Turkije. Beeld ap
Aylan en zijn broer Galip, die beiden omkwamen voor de kust van Turkije.Beeld ap

Op de vlucht voor IS

Het Syrische gezin was op de vlucht geslagen voor terreurgroep Islamitische Staat, die hun thuisstad Kobani - niet ver van de grens met Turkije - vorig jaar aanviel. Het plan was aanvankelijk om naar Canada te reizen om daar herenigd te worden met de zus van Abdullah, maar hun asielverzoek werd geweigerd om twee redenen: de Verenigde Naties konden het gezin niet registreren als zijnde vluchtelingen omdat ze geen geldige papieren hadden, en de Turkse regering wilde geen uitreisvisa aan het gezin verstrekken.

Daarop besloot het gezin naar Europa te vluchten en in Turkije aan boord van een boot naar Griekenland te stappen. De schrijnende afloop is bekend. 'Ik zou nu graag naast het graf van mijn familie liggen om de pijn die ik voel te verlichten', aldus Abdullah Kurdi.

Twaalf vluchtelingen die in dezelfde boot als de Kurdi's zaten kwamen tevens om het leven. De Turkse politie heeft na het drama vier mannen opgepakt op beschuldiging van mensensmokkel.

undefined

Aylan nadat hij is aangespoeld. Beeld reuters
Aylan nadat hij is aangespoeld.Beeld reuters
Meer over