NIEUWS

Vaccins doen hun werk: coronacijfers dalen. Versoepelingen gaan door, voorzichtigheid blijft geboden

De versoepelingen die het kabinet vorige week onder voorwaarden aankondigde, gaan vanaf woensdag definitief door. Daarvoor zijn de ziekenhuiscijfers gunstig genoeg.

Demissionair minister Hugo de Jonge verlaat het ministerie van Algemene Zaken om de witte rook te melden.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demissionair minister Hugo de Jonge verlaat het ministerie van Algemene Zaken om de witte rook te melden.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandagmiddag bekend. ‘We zien een goede daling van 30 procent’, zei De Jonge. Het kabinet had een daling van 20 procent van de ziekenhuisopnames als voorwaarde voor de versoepelingen gesteld. Volgens De Jonge is de daling vooral het gevolg van het snel stijgende aantal gezette vaccinaties.

Voorzichtigheid blijft volgens De Jonge geboden, want de druk op zorg is nog altijd groot. ‘We zijn er nog niet, maar deze stap is verantwoord.’ Dat betekent dat vanaf woensdag de terrassen langer open kunnen, de bibliotheken opengaan en dierentuinen, pretparken en andere ‘doorstroomlocaties’ in de buitenlucht de poorten kunnen openen. Ook mogen alle mensen met een contactberoep weer aan het werk en gaan binnensportlocaties als sportscholen en zwembaden deels open.

Een derde stap in de versoepelingen, waarbij onder meer musea en restaurants weer open kunnen, staat over drie weken gepland. Dat blijft zo, zei De Jonge, maar de deur staat op een kier om die stap eerder te zetten. ‘Als het sneller kan, zullen we het sneller doen.’

Een eventueel effect van warmer weer kan volgens De Jonge een versnelde daling in de ziekenhuisopnames niet op gang brengen. ‘Er zit al een weer-effect in de prognoses waar we op varen.’

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder om het voortgezet onderwijs pas volledig te openen bij het zetten van de derde stap, maar het kabinet wil dat liever eerder doen. Er is opnieuw aan het OMT gevraagd of dit verantwoord is, volgende week neemt het kabinet een besluit.

Geen gratis vakantietests

Ook stond De Jonge stil bij vakantiereizen. Sinds afgelopen zaterdag geldt niet langer een negatief reisverbod voor het gehele buitenland, maar een groene, gele, oranje of rode kleur per land. Voorlopig zijn de aantrekkelijke vakantiebestemmingen zeer beperkt, ook omdat Nederlanders op veel plaatsen nog niet welkom zijn of bij aankomst in quarantaine moeten. ‘Als we willen dat we welkom zijn in meer landen, moeten we zorgen dat de besmettingsgraad naar beneden gaat’, zei de minister.

De Jonge sprak eerder de voorkeur uit om commerciële PCR-testen waarmee reizigers moeten aantonen dat ze negatief hebben getest op covid-19 niet gratis te maken. De Europese Commissie wil de testen gratis beschikbaar stellen en volgens BNR ligt Nederland dwars.

‘Nederland heeft het besluit niet genomen’, zei De Jonge. ‘Waar de Brusselse discussie over gaat, is of je het lidstaten moet verplichten die tests gratis te maken. Dat vinden wij gek, dat willen we niet.’ De Jonge herhaalde dat de tests horen bij de kosten die je als reiziger maakt voor een vakantie.

Voetbal met publiek

Beter nieuws had De Jonge voor voetbalsupporters. De testwet die sneltests voor bepaalde sectoren en evenementen mogelijk moet maken, werd vorige week aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer. De Jonge verwacht dat hij pas in de loop van juni sneltests kan inzetten om sectoren eerder te openen.

Tot die tijd blijven testen-voor-toegang-pilots de enige optie. Maandag kondigde De Jonge tachtig nieuwe pilots aan. Onder meer bij sportwedstrijden, een concert in Oost Gelre, een meerdaags festival op het Lowlandsterrein en meerdere casino’s.

Supporters van clubs die nog moeten voetballen voor het behalen van Europees voetbal of promotie naar de eredivisie kunnen zich verheugen: volgens De Jonge kan bij een aantal wedstrijden in de play-offs weer publiek aanwezig zijn. De afgelopen weken ontstonden enkele Nederlandse clubs die succes behaalden spontane feestjes buiten het stadion, waarbij de coronamaatregelen niet werden nageleefd

Meer over