Vaccinatiegraad in EU loopt uiteen, ook kloof tussen de continenten groeit verder

De belangrijkste coronacijfers van zondag: Het verschil in vaccinatiebereidheid loopt sinds juli sterk uiteen in de Europese Unie. In Portugal kregen 9 op de 10 inwoners – inclusief kinderen – een eerste prik, in Nederland zo’n 70 procent. Ondertussen groeit ook de vaccinatiekloof tussen de continenten verder. Nederland ziet een gestage daling van de besmettingscijfers.

Een jonge Portugees wordt gevaccineerd. Beeld Reuters
Een jonge Portugees wordt gevaccineerd.Beeld Reuters

Verschil vaccinatiegraad in de Europese Unie neemt toe, Portugal veruit aan kop

Het vaccinatietempo in de Europese Unie loopt sinds half juli sterk uiteen. Landen als Spanje en Portugal blijven in een hoog tempo vaccineren en lopen sindsdien duidelijk uit, terwijl landen als Duitsland, Zweden en Oostenrijk juist achterblijven. Nederland zit nog in de middenmoot, maar maakt de laatste weken ook nauwelijks vorderingen meer, al lijkt de invoering van de coronapas het tempo weer iets te verhogen. De bereidheid om een prik te halen is in Europa inmiddels doorslaggevend voor het vaccinatietempo. Tot en met de maand juni dicteerde de geringe beschikbaarheid van vaccins het tempo van vaccinatie, en zaten alle EU-landen erg dicht op elkaar. Alleen een land als Hongarije, dat ook Russische en Chinese vaccins gebruikte, was verder met vaccineren. De laatste twee maanden zijn de verschillen juist veel groter. In Portugal heeft inmiddels 87 procent van de gehele bevolking al een eerste prik ontvangen. Ook Spanje (80 procent) scoort hoog. Oostenrijk blijft met 62 procent flink achter. Nederland heeft volgens Our World in Data inmiddels dik 70 procent van de gehele bevolking gevaccineerd. De eerste prik geeft een iets betere indicatie, omdat niet iedereen een tweede prik krijgt. Sommigen hebben al corona gehad, anderen hebben Janssen gekregen waarvoor maar één prik nodig is.

Besmettingen naderen grens van 2.000

Het aantal dagelijks gemelde besmettingen blijft gestaag dalen en nadert inmiddels de grens van gemiddeld tweeduizend per dag. Ook het percentage positieve testen is lager dan een week eerder, een teken dat het virus terrein verliest. De afgelopen week zijn gemiddeld 2.015 positieve testen per dag gemeld, 16 procent minder dan vorige week. Vorige week ging de daling nog trager met 5,3 procent daling op weekbasis. Een kleiner deel van de geteste personen blijkt positief. Het percentage positieve testen is in een week tijd gedaald van 9,3 naar 8,1 procent. Afgelopen week gingen dagelijks gemiddeld 24 duizend personen naar de GGD-teststraat, ietwat minder dan de voorafgaande week.

Meer over