V tips

Het geheime leven van de kat NED 3, 21.35 uur

Uit de BBC-reeks Horizon afkomstige documentaire over een experiment waarbij vijftig katten worden losgelaten in een Brits dorpje voorzien van een halsband met gps. Zo kunnen hun bewegingen dag en nacht worden gevolgd en wordt getoond hoe ver katten zwerven en of ze een duidelijk afgebakend territorium hebben.

Zembla

NED 2, 21.10 uur

Zembla onderzoekt hoe de ontwikkeling van baby's negatief wordt beïnvloed door zogeheten hormoonverstorende stoffen, die verwerkt zijn in o.a. voeding, plastic en verzorgings- en schoonmaakproducten. Er wordt een bezoek gebracht aan Denemarken, waar de overheid dit gevaar hoog op de agenda heeft staan.

De avonden

Radio 6, 21.00 uur

In de een-na-laatste uitzending van De Avonden, dat vanaf januari overgaat in het nieuwe culturele VPRO-programma Nooit meer slapen, gaat Gijsbert van der Wal op bezoek bij beeldend kunstenaar Aimée Terburg. Zij is een fan van De avonden en vertelt over de voordelen van schilderen met de radio aan.

De Gouden Loeki 2013

NED 1, 20.30 uur

Wordt het de koekoeksklok van Centraal Beheer? Of komisch duo Cas Jansen en Jack Wouterse voor C1000? Art Rooijakkers presenteert de verkiezing van de Gouden Loeki, voor het beste reclamespotje. Aan het begin van de live-uitzending wordt een top-5 bekendgemaakt, waarop vervolgens gestemd kan worden.

De rekenkamer

NED 3, 20.25 uur

Wat kost vuurwerk? Sofie van den Enk bezoekt een vuurwerkfabriek in de Chinese stad Liu Yang. Ze ontdekt hoeveel een vuurpijl werkelijk kost en dat blauw en goud heel dure kleuren zijn. Ondertussen bespreekt Marc de Hond met een plastisch chirurg hoeveel vingers er jaarlijks sneuvelen en wat dit kost.

Madagascar Chameleon

Canvas, 18.30 uur

Madagaskar herbergt 59 van de 150 soorten kameleons die we kennen. Deze 59 soorten komen zelfs uitsluitend op het Afrikaanse eiland voor. Onder hen is bijvoorbeeld de kleinste kameleonsoort op aarde: een draakje van drie centimeter groot. Maar door de handel en de export van de diertjes raken ze in gevaar.

undefined

Meer over