U

Havel

Het zat in de toekomst, nu is het zover, Václav Havel is niet meer. Maar ook blijft hij bij ons, als ode aan het leven. Met in gedachten en hart een staatsman, kunstenaar, intellectueel en inspirator voor mensenrechten in Oost Europa.

Een bescheiden mens met een groot hart, moed en doorzettingsvermogen. Havel en vrijheid, in woord en daad, we hebben het mogen beleven.

Ben Buskes, Elim, voormalig directeur stichting Pariteit (mensenrechten in de DDR).

Schot voor de boeg

Toen ik nog jong was, heb ik geleerd dat een schot voor de boeg gold als een waarschuwing, kan iemand mij dan alstublieft uitleggen waarom men tegenwoordig denkt dat het zoiets is als een voorspelling of vooruitblik? (V, 21 december)

Ik mag toch hopen dat dit niet komt doordat André van Duijn en Ron Brandsteder ooit in het programma 'Wie ben ik?' een schot voor de boeg mochten geven om te raden wie ze die avond waren.

En ik mag toch zeker hopen dat de Volkskrant verslaggevers in dienst heeft die hun kennis hebben opgedaan anders dan door 'Wie ben ik?'

Casper Weekhout, Utrecht

Rendement

Er schijnen fantastische rendementen mogelijk te zijn bij Griekse, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. Rentes tot 10 procent.

Alle banken weten dat, die lenen massaal (490 miljard) van de ECB, tegen 1 procent en zetten dat ondermeer uit in die landen.

Als het mis gaat worden zij weer geholpen, gaat het goed zijn de bonussen in orde. De Nederlandse regering zegt dat deze landen het absoluut gaan redden. Waarom garandeert de staat dan niet dat een particulier die deze landen steunt, 100 duizend euro gegarandeerd terugkrijgt.

En voor een echtpaar het dubbele. Net zoals nu al gebeurt bij een tegoed bij een bank. De staat loopt geen risico, die landen vallen immers niet om, en de particulier maakt een mooi rendement, in plaats van de schamele rente waartoe onze banken hem veroordelen.

Waarom wel op deze wijze de banken helpen en niet de particulier?

R. Dekker, Zaandam

Buitenlandse student

Bij het lezen van het stuk 'Studiemigranten' (O&D, 22 december) heb ik ontzettend zitten smullen. Zo, het werd echt eens tijd dat iemand dit onderwerp aansnijdt, dacht ik.

Ik ben een studiemigrant uit Duitsland, 12 jaar geleden voor het eerst afgestudeerd en heb me in de (studie) jaren erna steeds weer verbaasd, hoe het Nederlandse studiesysteem de buitenlandse student (Duits/Engels/Spaans/Portugees/Italiaans etc.) verwent.

Wie in Duitsland, waar ik toevallig vandaan kom, slechte cijfers heeft na Abitur of Fachhochschulreife, gaat gewoon naar Nederland, want hier is een numerus fixus een zeldzaam verschijnsel. Vervolgens kijkt de Duitser zijn ogen uit. Al die 'studies' die eerder lijken op hobby's. Bijvoorbeeld 'Cultureel Maatschappelijke Vorming' of 'Vrijetijdskunde'. Schitterend.

In Nederland kan studeren wie:

a: betaalt

b: een middelmatig havo of vwo diploma heeft

of c: ouder is dan 21 jaar.

Wie als Duitser in Nederland studeert, kan Bafoeg aanvragen, een Duitse studiebeurs (destijds 400 euro) maar, mits hij slechts 8 uur per week werkt, ook de Nederlandse studiefinanciering, plus een lening van de overheid (800 euro) krijgen. Want daar heeft hij dus recht op. Maandelijks alvast 1200 euro op zak, toch leuk.

Vervolgens komt de buitenlandse student, via zijn medebuitenlanders uiteraard, erachter dat er ook nog huurtoeslag bestaat, en zorgtoeslag en o ja, noemde ik al de partnertoeslag? Rekent u maar uit.

Maar het allermooiste is toch dat de Duitse student niet eens meer de taal hoeft te leren. De allochtoon, pardon, nieuwe Nederlander, moet een inburgeringstoets maken. De Duitse student krijgt alle vakken in zijn of haar moedertaal aangeboden.

Kijk maar naar Nijmegen en Venlo. Waarom? Geen flauw idee. Maar de claim 'je hebt laten zien dat je onafhankelijk bent en je horizon hebt verbreed' kan de prullenbak in. Zelden ben ik zo rijk geweest als toen ik student in Nederland was.

P.S.J. Schmitz, Nijmegen

Limburgse universiteit

Begin jaren zeventig werden er in Limburg handtekeningen opgehaald voor een Limburgse universiteit. Die kwam er en wel in Maastricht, in het uiterste zuidwesten van de provincie.

In de jaren tachtig bezuinigde de regering flink op het universitair onderwijs. Opdoeken van deze prille universiteit ware logisch geweest, maar dat durfde het CDA vanwege haar grote aanhang in Limburg niet aan. Dus sneuvelden er aan andere Nederlandse universiteiten complete vakgroepen.

De Limburgse universiteit is verder gegroeid en grotendeels Engelstalig geworden, want - zo meldt de Volkskrant (Binnenland, 23 december) - zonder buitenlandse studenten zou 'Maastricht University' niet levensvatbaar zijn. Studenten die na hun afstuderen massaal naar hun vaderland terugkeren.

Als de ondertekenaars van toen deze ontwikkeling hadden voorzien, hadden ze vast niet hun handtekening gezet.

F. Bakker, Nijmegen

De pot op

Minister Hillen wil voor de zorg een sociale dienstplicht invoeren. Een hoopvol bericht. Dan moeten mensen in rolstoel of bed op gezette tijden hun behoefte doen, de zo geheten poep- en plascontrole.

Thuis ga je gewoon als je moet. Laat die mensen een stukje waardigheid behouden.

Wilma Emonds, Veghel

undefined

Meer over