U

Foute keuze

Om figuren die, wellicht uit naïviteit, verkeerde keuzen hebben gemaakt tegelijkertijd te herdenken met de slachtoffers van die keuzen, gaat mij wat ver. Voor hen kan misschien een 'Foute Keuze Herdenkingsdag' in het leven geroepen worden.

H. de Korte, Amsterdam

Koninginnedag (1)

Sander van Walsum (Stekel, O&D 2 mei) heeft groot gelijk als hij schrijft over de teringzooi en teringherrie die de feestgangers Amsterdam aandoen op Koninginnedag. Niet alleen de arme Amsterdammers worden hierdoor geteisterd.

Maandagavond kwam ik terug van een weekendje in het buitenland. Station Schiphol en de trein richting Den Haag zagen er uit als een plaats waar beschaving ver te zoeken was. Er werd in de trein volop gedronken en gerookt. De politie op het perron in Leiden hield zich meer bezig met het bijstaan van kotsende 'feestgangers' dan met de openbare orde. Ik schaamde me dood voor de buitenlandse bezoekers. Nederland laat zich op zo'n moment van z'n slechtste kant zien.

Marcel Kuyper, Den Haag

Koninginnedag (2)

De Stekel van woensdag 2 mei is me uit het hart gegrepen. Ik had bijna het gevoel dat ik de enige was die niet genoot van de gekte rondom Koninginnedag. Je lijkt het leuk te moeten vinden (zeker als je jong bent), maar ik (ook jong: 26 jaar) vond het afschuwelijk. Mensen veranderen in beesten, de stad in een slagveld. Al die drukte en de chaos en het lawaai en de troep... Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die er zo tegenaan kijkt. Dank u wel voor uw column, Sander!

Anna Thunnissen, Arnhem

Koninginnedag (3)

Ik ben heel erg geschokt door de gemonteerde foto van de koningin die omgeven door vrolijke kinderen op een toiletpot zit (V, 1 mei). Met haar rok nota bene naar beneden getrokken.

Mijn zus uit Eindhoven vertelde me dat de foto gefotoshopt is (als dat het woord is).

De koningin zat op een ter plaatse gemaakte foto fijn op een stoel en ze genoot heel duidelijk van de vrolijke kinderen om haar heen. De redactie wilde blijkbaar een verband leggen tussen het smijten met toiletpotten in Veenendaal en de koningin. Schandalig vind ik. Het zou een reden voor me kunnen zijn om direct mijn abonnement op te zeggen.

Maar ik hou ook zo van de Volkskrant met haar brede en goede berichtgeving. Deze fotomontage gaat echt veel te ver. Ik heb grote achting voor de koningin, hoewel ik republikein ben, en ik vind dit een vernederende foto.

G.A.M. Panken, Enschede

Foto's

Wat een commotie over het openbaar maken van foto's van daders op tv en in kranten. Een gerenommeerd advocaat vroeg zich bij Pauw & Witteman af of dit niet in strijd is met de wet. Als dit zo zou zijn, moet die wet direct veranderd worden. Het is toch de taak van het OM en de politie om boeven te vangen en wel zo snel mogelijk.

Daders en boeven zijn degenen die de wet overtreden en geen respect tonen voor andermans bezit en zelfs andermans leven. Dit soort mensen behoeft dus ook niet eindeloos met eerbied en respect achtervolgd te worden. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

De rechter maakt later wel uit of deze verdachten schuldig zijn of niet. Waarom zouden we anders nog dure beveiligingscamera's installeren als we ze toch niet mogen gebruiken?

Charles Verstraete, Castricum

Rwanda

Lovende artikelen heb ik de afgelopen week gelezen over de vooruitgang in Rwanda (Economie, 2 mei, 26 april). Het is goed te lezen dat Kagame en zijn regering iets doen aan de economie en hopelijk ook aan de armoede in zijn land.

Maar in diezelfde week hoorde oppositieleider Victoire Ingabire levenslang tegen zich eisen, werd een journalist opgepakt omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan haatzaaien via de radio, hoorde Bernard Ntaganda, een ander lid van de oppositie, dat zijn beroep was afgewezen en dat hij vier jaar cel moest uitzitten en werden vier leden van zijn partij, de PS Imberakuri, gearresteerd toen ze bij zijn moeder op bezoek waren.

Ik ken Victoire heel goed, ben haar pastor geweest voordat ik met emeritaat ging en ben op de hoogte van haar idealen voor democratie in haar land, waaruit ze in 1994 is verbannen.

Het is goed goede dingen te melden, maar het is niet goed de andere kant van het verhaal niet te noemen, dat schept een verkeerd beeld en verbloemt de ellende en het verdriet van gezinnen en families, zoals die van Ingabire.

Er is absoluut nog geen spoor van democratie of rechtvaardigheid te bekennen in dit land, dat nog steeds geregeerd wordt door een onderdrukkend systeem. Victoire Ingabire is jarenlang een gerespecteerd burger van Nederland geweest en haar man en kinderen stellen nog steeds de hoop op onze regering en onze media om recht te krijgen voor hun vrouw en moeder.

Marijke Ameling, Rotterdam

Banken

De banken hebben gedreigd dat ze de bankbelasting aan de consument zullen doorberekenen. Als banken zeggen dat ze de bankbelasting niet zullen doorberekenen, liegen ze.

Het is mij niet bekend dat banken een suikeroom hebben die deze belasting voor ze betaalt. De klant zal dus linksom of rechtsom voor deze en alle andere kosten opdraaien.

G.P. Schouten, Heiloo

Kreeften (1)

In haar brief (O&D, 2 mei) klaagt Josien Hoogland over een recept voor levend bereide kreeft in deze krant. Haar vergelijking van de desbetreffende redacteur met een Neanderthaler is een goed voorbeeld van de hypocriete mening over vlees die tegenwoordig helaas door veel Nederlanders wordt gedeeld.

Voor een kipfilet wordt een kip de keel doorgesneden en voor een biefstuk schiet men een koe een pin door het hoofd, maar van de mogelijkheid dat dat ook thuis in de keuken kan, schrikt mevrouw Hoogland. Zelf een levende kreeft doorsnijden is echter veel eerlijker dan het kopen van een voorverpakte kiloknaller en vaak zelfs minder pijnlijk voor het dier.

De schrijfster verguist in haar brief De Telegraaf, maar haar door emotie geleide mening zou in dat dagblad niet misstaan.

Steven Beek, Amsterdam

Kreeften (2)

Ik ben Neanderthaler noch lezer van De Telegraaf. Wel ben ik een tevreden abonnee van de Volkskrant en wil ik, als reactie op de brief van mevrouw Hoogland, graag mijn waardering uitspreken voor de aandacht die deze krant besteedt aan wat er op culinair gebied te beleven valt.

Zelf heb ik nog nooit Oosterscheldekreeft klaargemaakt, maar na het lezen van het recept in de Volkskeuken van 1 mei zal ik er eens naar informeren bij mijn visboer. Overigens wordt Oosterscheldekreeft duurzaam gevangen.

Joris van Baar, Oudorp NH

Pechgeneratie

Ik mis nog één belangrijk argument om de generatie 'het eerste cohort pechvogels' (O&D 28 april), mensen die geboren zijn kort na 1950, niet nog verder financieel te benadelen.

Naast alle genoemde nadelen slaat het vervallen van de AOW-partnertoeslag voor de 'pechgeneratie' een gat van jaarlijks minimaal 6.000 euro netto ten opzichte van de babyboomers die vóór 1950 geboren zijn.

Met de nieuwe plannen voor de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd kan dit onacceptabele verschil nog veel groter worden. Ik neem aan dat geen enkele politieke partij dit onrecht voor zijn rekening gaat nemen.

Rien van der Laan, Nieuw-Vennep

Gezellig gezin

Het artikel van Sara Berkeljon over DJ Isis (Magazine 28 april) was leuk om te lezen. Toch heb ik een opmerking. DJ Isis geeft aan dat zij op enig moment misschien wel de politiek in wil. Mijn raad aan haar is: probeer niet ongenuanceerd te zijn over bepaalde 'bevolkingsgroepen'.

Het gaat mij om de volgende zinnen: 'Wij vormen als mensheid zo'n plaag voor de wereld, dat ik het beschamend vind om veel kinderen te willen. Het lijkt mij heus wel romantisch, een groot huis, een gezellig gezin, en voor mijn part vijf kinderen, maar dat kan alleen als je geld zat hebt en niks beters te doen hebt.'

U snapt het misschien al. Ik ben een vader van een gezellig gezin (en soms even niet) met vijf kinderen. Romantisch is meestal de benaming door de buitenwacht. Het huis was groot genoeg zonder groot te zijn. Wij hadden geen geld zat en hebben absoluut meer gedaan dan niks beters. Deze vijf zou ik wel rijkdom noemen.

Daaf Schild, Gouda

Desastreus

Als beeldend kunstenaar ervaar ik de politieke besluitvorming als een woeste zee. Noodgedwongen dobber ik aan de oppervlakte mee. Kunst en cultuur waren een linkse hobby en moesten maar eens zwaarder belast worden. Mijn leven lang (ik ben nu 62) heb ik, zonder subsidies, in mijn levensbehoeften kunnen voorzien door de verkoop van mijn werk.

Na de aanvankelijke schrik besloot ik de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent bij verkoop van mijn werken niet door te berekenen aan mijn publiek. In de huidige financiële situatie zou een prijsverhoging desastreus zijn, meende ik. U begrijpt dat dat een aanzienlijke daling betekende van mijn inkomen. Wat een opluchting dan ook, om nu te vernemen dat de verhoging van de btw op cultuur teniet zou worden gedaan.

Echter, weer moet ik me laten meedrijven met de politieke stromingen. Bij nader inzien blijkt nu dat de verlaging alleen betrekking heeft op theaterkaartjes. Lof voor de inzet in deze zaak van Joop van den Ende. Maar wie is het die het nu opneemt voor de beeldende kunstenaars die zo hard getroffen zijn door de buitenproportionele verhoging van de belastingdruk?

Frans van Veen, Breda

Alcoholmisbruik

Ik ben het eens met Nico van der Lely (Vervolg, 28 april) dat alcoholmisbruik door jongeren een ernstig probleem is. Echter, ik begrijp niet waarom hij het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 of zelfs 21 jaar als belangrijkste oplossing ziet. Hij heeft het nota bene zelf vooral over kinderen van 12 jaar of zelfs jonger die met alcoholvergiftiging worden binnengebracht.

Als het huidige 'geen 16, geen druppel'-verbod er al niet voor zorgt dat kinderen van deze leeftijd geen alcohol drinken, waarom zou een verhoging van de leeftijdsgrens dan iets uithalen? We weten allemaal dat de grens van 21 jaar in de VS er bepaald niet voor zorgt dat de jongeren daar geen alcohol drinken. Ik denk zelf dat het beter is om een realistische grens (volgens mij is 16 jaar prima) goed te handhaven en uit te leggen: dan heb je de meeste kans op effect op de echt kwetsbare leeftijdsgroepen.

Frederik Slijkerman (33), Amsterdam

Dion Graus

De PVV heeft in elk geval een man die nog middeleeuwse denkbeelden volgt. Een van de partijleden eet wel eens een kamelenkeutel om immuun te worden (Dion Graus, Ten eerste, 30 april). En in diezelfde partij hebben ze het over een achterlijk geloof en cultuur uit het Midden-Oosten. Wie is er hier nu achterlijk?

Paul de Reus, Sibculo

Studiebeurs

Vanuit de technische markt is er veel weerstand tegen het wetsvoorstel dat, voor de val van het kabinet, voorlag om de studiebeurs in de masterfase af te schaffen en te vervangen door een sociaal leenstelsel. En tegen de langstudeerboete. Hierdoor zouden techniekstudenten harder worden getroffen dan andere studenten.

Het kabinet stelde onlangs nog in zijn reactie op het Masterplan Bèta en Technologie vanuit de topsectoren, dat jongeren op allerlei manieren gestimuleerd moeten worden om te kiezen voor een techniekopleiding. Dit is absoluut noodzakelijk om de te verwachte tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen.

De politieke stilte rond de voorstellen biedt perspectief.

Het invoeren van een sociaal leenstelsel kan niet zonder dat de bekostigingsstructuur van de opleidingen wordt gewijzigd. De huidige, met een beloning op basis van het aantal studenten en diploma's, zorgt voor opleidingen waar per jaar honderden eerstejaars instromen voor wie straks beperkt werk te vinden is. Het moet zichtbaar worden welke opleidingen meer geld krijgen op basis van kwaliteit en waar een numerus fixus geldt omdat de perspectieven op de arbeidsmarkt beperkt zijn. Dan kunnen we ook kijken naar de invoering van een sociaal leenstelsel.

Bouke Bosgraaf, hoofd beleid van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Griekenland

Ewoud Jansen schrijft dat devaluatie een probaat middel is voor Griekenland mocht dit land zich afsplitsen van de eurozone (O&D, 30 april). Bij een devaluatie van 10 procent wordt de import 10 procent duurder en levert de export 10 procent minder op,

tezamen levert dat qua prijseffecten een tekort op van 20 procent op de handelsbalans.

Het komt vrijwel nooit voor dat dit tekort volledig gecompenseerd wordt door positieve effecten op de uitvoer (Nederlanders of Fransen of Belgen gaan niet 20 procent meer olijven of feta eten), tevens is de import van minder productieve economieën zeer ongevoelig voor prijsschommelingen, ergo devaluatie leidt vaker tot een verslechtering van de betalingsbalans. Verbetering van de productiviteit helpt wel en Mundell is, anders dan Jansen schrijft, altijd een voorstander van de euro geweest.

Kees Schaafsma, Amsterdam

Zelfoverschatting

Waarom hoor ik niemand erover dat de geschiedenis zich gewoon herhaalt?

Het tweede kabinet-Den Uyl kwam er niet alleen niet vanwege de aan de PvdA toegeschreven eigenschappen van zelfingenomenheid, gebrek aan flexibiliteit en arrogantie (Commentaar van 1 mei), maar vooral door zelfoverschatting en vermeende onmisbaarheid.

Net als nu de Kunduz-coalitie kwamen Van Agt en Wiegel binnen enkele dagen tot een akkoord over een nieuwe coalitie op basis van 77 zetels. De Kunduz-coalitie had de PvdA gewoon niet nodig.

Samen met VVD en CDA waren ook nu, oh ironie, 77 zetels genoeg voor een akkoord. Er zijn blijkbaar ezels die zich twee keer aan dezelfde steen stoten.

Henny Kettenis, Leiden

undefined

Meer over