NieuwsUWV

UWV verwijdert 152 duizend betaalspecificaties na namenblunder

Opnieuw problemen bij het UWV: door een systeemupdate stond bij ten minste 186 klanten van de uitkeringsinstantie een verkeerde naam boven de digitale betaalspecificatie van hun Werkloosheidswet- of Ziektewet-uitkering. Inmiddels heeft het UWV ‘zekerheidshalve’ alle 152 duizend op maandag verstuurde betaalspecificaties verwijderd.

Werkgevers kunnen bij het UWV aankloppen om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden. Beeld ANP
Werkgevers kunnen bij het UWV aankloppen om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden.Beeld ANP

Het UWV kreeg 186 meldingen en op basis daarvan besloot de instantie alle specificaties te verwijderen. Volgens een woordvoerder van het UWV is door het verwijderen van de berichten niet meer te achterhalen hoeveel mensen een verkeerde aanhef toegestuurd kregen. De andere gegevens, zoals het adres en het burgerservicenummer, klopten wel bij de ontvanger. Ook de betalingen zijn volgens het UWV correct uitgevoerd. Uiterlijk begin volgende week worden de betaalspecificaties opnieuw verstuurd.

Een van de mensen die een verkeerde naam boven hun betaalspecificatie zagen staan, was uitkeringsgerechtigde Huib Haringhuizen. Hij schrok toen hij het bericht van het UWV kreeg en trok aan de bel. ‘Het is doodeng dat mijn burgerservicenummer gekoppeld wordt aan een andere naam’, licht hij telefonisch toe. Toen hij het UWV belde om te vragen wat er misging, kreeg hij te horen dat de uitkeringsverstrekker een storing had en dat hij het bericht als niet verstuurd moest beschouwen.

Systeemfout

Het UWV spreekt van een systeemfout die na een update ontstond. Het systeem verwijderde de namen van vorige ontvangers niet goed, waardoor mensen een andere naam boven hun betaalspecificatie zagen staan, of een naam die maar ten dele klopte. Volgens de woordvoerder zijn de meeste namen niet te herleiden naar een persoon, ofwel doordat de naam een combinatie van verschillende namen is, ofwel doordat het om veelvoorkomende achternaam gaat.

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens kan niet ingaan op dit specifieke voorval, maar wijst erop dat als er sprake is van een datalek, organisaties volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht zijn dit te melden. Het UWV spreekt niet van een datalek, omdat de gegevens alleen namen of verminkingen van namen betreffen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens behoren ook herleidbare namen tot persoonsgegevens.

Eerder deze week meldde dagblad Trouw dat een ander ict-systeem van het UWV, Sonar, aan geen enkel beginsel van de AVG voldoet. Ruim 16 duizend ambtenaren in het hele land kunnen bij persoonsgegevens van 4,1 miljoen mensen die nu of in het verleden klant waren bij het UWV. Volgens de woordvoerder van het UWV hebben de twee incidenten niets met elkaar te maken en moeten ze los van elkaar gezien worden.

Meer over