Uw nieuwsgids voor woensdag 4 november

De vluchtelingencrisis drijft een wig in de Duitse regeringscoalitie, dure vis op Brusselse menu's blijkt vaak een goedkope nepper en de Nederlandse provincies bulken nog steeds van het geld. Dit en meer in uw nieuwsgids van 4 november.

Vluchtelingen staan in de rij op een brug bij grensrivier Inn aan de Duits-Oostenrijkse grens. Beeld reuters
Vluchtelingen staan in de rij op een brug bij grensrivier Inn aan de Duits-Oostenrijkse grens.Beeld reuters

Terwijl u sliep...

...werd bekend dat de schadevergoedingsregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg tot eind februari 2017 wordt verlengd.

...eisten duizenden Roemenen het ontslag van de regering, na de dodelijke brand in een nachtclub afgelopen vrijdag.

...bleken de provincies nog steeds te bulken van het geld, terwijl het Rijk en tal van gemeenten op van alles moeten bezuinigen.

...bleek uit onderzoek dat een op de drie visgerechten geserveerd in Brusselse restaurants uit andere vis bestaat dan de menukaart vermeldt.

...pakte PSV de broodnodige punten in de groepswedstrijd tegen VfL Wolfsburg voor de Champions League.

Roemeense inwoners protesteren tegen de regering. Beeld epa
Roemeense inwoners protesteren tegen de regering.Beeld epa

Vandaag in het nieuws

09.30 uur
Het inhoudelijke proces tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Willem Endstra wordt vervolgd. Vandaag wordt de belangrijke getuige Hidr K. gehoord.

11.00 uur
Circus Renz Berlin geeft een persconferentie over de dood van de 53-jarige olifant Rhani. Volgens het circus is de dood mede te wijten aan het verbod op wilde dieren van staatssecretaris Dijksma.

12.30 uur
Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, presenteert het eerste meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. Op welke manier worden de woningen hersteld en versterkt?

Olifanten bij Circus Renz Berlin. Beeld anp
Olifanten bij Circus Renz Berlin.Beeld anp

16.00 uur
De Gezondheidsraad presenteert de zogeheten Richtlijnen goede voeding. Deze richtlijnen vormen de basis voor de voedingsvoorlichting en het voedingsbeleid in ons land.

20.45 uur
In de Champions League worden acht wedstrijden gespeeld. Zo staan onder meer Bayern München en Arsenal voor de tweede keer in de groepsfase tegenover elkaar. Bayern staat nog altijd met zes punten bovenaan in groep G, maar zint op wraak na de 2-0-nederlaag van twee weken terug in Londen.

Het weer
Vandaag is er veel hoge bewolking. Toch is er vanochtend ook ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er wat regen vallen. Lees hier meer.

null Beeld anp
Beeld anp

Mustreads

U bent oud en ziek? Dan bent U geld waard! (+) Althans, voor de zorgverzekeraar. Ouderen kunnen zich de komende weken opmaken voor warme belangstelling van zorgverzekeraars. Wie jong, hoogopgeleid en gezond is, wordt opeens voor de verzekeraar een stuk minder aantrekkelijk.

Kunsthistoricus Willem Knaap schreef een boek over het misbruik in zijn jeugd waarvoor hij, na een lange strijd, de maximale schadevergoeding kreeg. Door de ogen van een kind beschrijft hij hoe hij op zijn zevende uit huis werd geplaatst en terecht kwam in de wereld van kindertehuizen en pleeggezinnen. Een wereld waarin nauwelijks op hem werd gelet. 'Wat ik me vooral herinner, is de dreiging. Het feit dat ik geen kant op kon.' (+)

Dagelijks komen 10 duizend vluchtelingen Duitsland binnen. Voor de CDU van Merkel is het nu genoeg. Transitzones aan de grens moeten de massa tegenhouden. De opvangkwestie drijft een wig in de Duitse regeringscoalitie. Kan Merkel de boel bij elkaar houden?

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vluchtelingen tijdens hun tocht naar Duitsland. Beeld afp
Vluchtelingen tijdens hun tocht naar Duitsland.Beeld afp

Meest gelezen

1. Diana Matroos: 'Bij RTL legde een chef een handje pepernoten op mijn bureau'

2. Nederland blijkt in bezit van eigen Sagrada Familia

3. President Egypte: 'IS heeft Airbus niet neergehaald'

4. Duitse intercitybus steekt NS de loef af

5. Activisten publiceren namen KKK-leden, onder wie politici

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over