Uw nieuwsgids voor woensdag 28 oktober

Vrijwel alle fractievoorzitters nemen afstand van de verharding van het asieldebat, op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht mag volgend jaar overal 130 kilometer per uur worden gereden, en overleeft staatssecretaris Wilma Mansveld vandaag de enquêtecommissie over de Fyra? Dit en meer in uw nieuwsgids van vandaag.

Inwoners demonstreren tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Beeld anp
Inwoners demonstreren tegen de komst van een asielzoekerscentrum.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...namen vrijwel alle fractievoorzitters in een gezamenlijke verklaring in de Volkskrant afstand van de verharding van het asieldebat.

...stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het VVD-voorstel dat automobilisten straks overal op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 130 kilometer per uur mogen rijden.

...diende de Catalaanse afscheidingsbeweging een motie in voor de oprichting van een onafhankelijke staat.

...vluchtten twee Franse piloten terug naar Frankrijk. Ze zijn in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot twintig jaar cel voor het smokkelen van drugs.

(Tekst gaat verder onder foto)

De A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Beeld anp
De A2 tussen Amsterdam en Utrecht.Beeld anp
Enkele honderden inwoners van het West-Brabantse Steenbergen lieten hun grote ongenoegen blijken over de mogelijke komst van zeshonderd asielzoekers. Beeld anp
Enkele honderden inwoners van het West-Brabantse Steenbergen lieten hun grote ongenoegen blijken over de mogelijke komst van zeshonderd asielzoekers.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

12.00 uur
Het wordt een spannende dag voor staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fiasco met de Fyra komt met haar eindoordeel. Ze onderzocht waarom het rijden met deze hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel volledig mislukte. Overleeft Mansveld de Fyra? (+)

18.45 uur
De Nederlandse galapremière van de nieuwe James Bond-film Spectre (****) is in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

19.45 uur
In de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi staat een heuse voetbalklassieker op het programma. Aartsrivalen Feyenoord en Ajax nemen het in de afgeladen Kuip tegen elkaar op.

Ook vandaag
De rechtbank in Almelo oordeelt of de gemeente Haaksbergen zorgvuldig heeft gehandeld toen zij een vergunning verleende aan de show met de monstertruck, die vorig jaar september fatale gevolgen had. Lees ook: 'Wie durft straks nog een vergunning af te geven?' (+)

Vanavond worden de Big Brother Awards 2015 uitgereikt, de prijs voor de grootste privacyschender. Kanshebbers: minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), de korpschef van de Nationale Politie en het Van der Valk-hotel in Hengelo.

Het weer
In het noorden van het land kan het eerst wat nevelig of mistig zijn, daarna schijnt af en toe de zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking verder toe en in de loop van de dag kan ook wat lichte regen of motregen vallen. Lees hier meer.

(Tekst gaat verder onder foto)

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Beeld anp
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).Beeld anp
De monstertruck in Haaksbergen. Beeld anp
De monstertruck in Haaksbergen.Beeld anp

Mustreads

Hoe kon het zo misgaan met de hogesnelheidslijn? Het was fout op fout, zal de parlementaire enquêtecommissie Fyra vandaag in haar rapport vaststellen. Wat zal zij adviseren om toekomstige debacles op het spoor te voorkomen? (+) De conclusies zullen hoe dan ook hard zijn, en het is allerminst zeker of staatssecretaris Wilma Mansveld die conclusies zal overleven. (+)

De waarschuwing van de VN dat knakworsten, hamburgers en ander bewerkt vlees de kans op darmkanker verhogen, heeft consumenten flink laten schrikken. Moeten we maar stoppen met het eten van vlees? En krijg je van knakworst eerder kanker dan van biefstuk? Lees hier vijf vragen over kankerverwekkend vlees. (+)

Wat kunnen gemeenten doen om informatieavonden over azc's en noodopvang minder verhit te laten verlopen? Les één: bespreek dit niet in een grote zaal. Informeren zonder escaleren: zo kan het. (+)

(Tekst gaat verder onder foto)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De informatieavond in Wormer over de mogelijke komst van vluchtelingen werd dinsdag wegens grote belangstelling verplaatst naar de brandweerkazerne. Beeld Julius Schrank
De informatieavond in Wormer over de mogelijke komst van vluchtelingen werd dinsdag wegens grote belangstelling verplaatst naar de brandweerkazerne.Beeld Julius Schrank

Populair op Volkskrant.nl

1. Ex van 'Maserati-man' ook gecharmeerd van Mercedessen

2. Succesvolle start-up liegt misschien over bloedonderzoek

3. 'IS blaast zuilen met vastgeketende mensen op in Palmyra'

4. Zieke koningin Máxima vanavond terug uit China

5. Onderzoek bewijst: startprocedure schaatsen is oneerlijk

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over