Uw nieuwsgids voor vrijdag 9 oktober

Premier Rutte is totaal onzichtbaar in de asielkwestie die Nederland in zijn greep houdt. Hij neemt geen stelling - is dat symptomatisch voor zijn houding? En de twee grootste voetbalbonden zijn opeens stuurloos, hoe moet dat nu verder? Dat en meer in ons ochtendoverzicht.

Thomas van der Kolk
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Terwijl u sliep...

... bleef de Tweede Kamer tot diep in de nacht debatteren over het omroepbestel. Er tekent zich genoeg steun af voor wijzigingen.

... bleek dat een politieagent van de Nationale Recherche ervan wordt verdacht geheime informatie te hebben doorgespeeld aan criminele bendes.

... werd bekend dat zowel scholen als bestuurders willen dat kinderen voor les en opvang op één plek terecht kunnen.

... bood de Duitse krant Der Tagesspiegel zijn excuses aan voor een nogal ongelukkige voorpagina met de kop 'Vluchtelingencrisis wordt Chefsache' met daarboven een foto van een acteur die Hitler speelt.

... maakte de advocaat van Sepp Blatter bekend dat de FIFA-voorzitter in beroep gaat tegen zijn schorsing door de ethische commissie van de voetbalbond.

... stonden tientallen Nederlanders in de rij voor de telefoonwinkel om de nieuwe smartphones van Apple te bemachtigen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag in het nieuws

9.30 uur:
De top van het kabinet overlegt met vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten over de grote problemen rond de opvang van vluchtelingen.

10.30 uur:
In de zwaar beveiligde Bunker in Osdorp doet het hof uitspraak in de zaak rond Danny Gubbels, die in 2010 op een woonwagenkamp in Breda werd gedood. De twee veroordeelde verdachten zijn in hoger beroep gegaan en het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen de vrijspraak van de derde verdachte.

11.00 uur:
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt bekendgemaakt. Er is dit jaar een recordaantal genomineerden: 273. Onder wie paus Franciscus en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

En verder:
Het is de Dag van de duurzaamheid, en daarom kunnen treinreizigers op station Utrecht Centraal energie opwekken door te dansen op een speciale energievloer, die de bewegingen omzet in elektriciteit.

Bill Cosby wordt onder ede ondervraagd over het vermeende misbruik van een 15-jarig meisje in 1974.

Het weer:
In vergelijking met gisteren wordt de kans op zon groter en de kans op motregen kleiner. Het weekeinde verloopt koel en droog en vooral op zondag is het vrij zonnig. Na het weekeinde blijft dat nog enkele dagen zo.

De extra beveiligde bunker in Osdorp. Beeld anp
De extra beveiligde bunker in Osdorp.Beeld anp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus worden genoemd als kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Beeld epa
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus worden genoemd als kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar.Beeld epa
Bill Cosby Beeld ap
Bill CosbyBeeld ap

Mustreads

Premier Rutte was op handelsmissie in Atlanta, terwijl half Nederland vindt dat het land haast bezwijkt onder de vluchtelingen. Hij houdt zich naar eigen zeggen van uur tot uur op de hoogte. Wel het dossier kennen, geen stelling nemen - is dat antwoord symptomatisch voor zijn houding? Van 'manager' Rutte wordt binnen en buiten de Kamer nu wel wat meer gevraagd. (+)

Zo is er op gemeentelijk niveau al het een en ander aan de hand. Gemeenten willen ook kleinere opvanglocaties kunnen inrichten voor asielzoekers, maar het COA wil het juist groot houden omdat het anders niet meer te organiseren is. Een patstelling. En het kabinet werkt ondertussen aan een plan om in snel tempo duizenden container- en prefabwoningen voor vluchtelingen te laten neerzetten.

Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid. Beeld anp
Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid.Beeld anp

Het ongeloof en de teleurstelling straalde van de gezichten bij de 24 leden van de Amerikaanse parlementaire commissie die gisteren de Amerikaanse VW-topman Michael Horn ondervroegen. Zij onderzoeken het dieselschandaal. Horn toonde zich deemoedig, maar daar kwam hij niet mee weg. 'Deze software is niet geschreven door één mannetje in een kelder.' (+)

Lees hier de reconstructie van het schandaal die we eerder deze week publiceerden.

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Michael Horn Beeld getty
Michael HornBeeld getty

Er is een ongekend machtsvacuüm in het internationale voetbal ontstaan nu FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini zijn geschorst. De twee grootste voetbalbonden ter wereld zijn stuurloos. Hoe moet het verder na deze harde tackle? (+)

Het was een kwestie van tijd voordat de Europese voetbalbond UEFA zou worden meegesleurd in het corruptieschandaal. Is Van Praag nu de ideale man om Platini op te volgen?

Lees hier het interview dat de Volkskrant in augustus met Sepp Blatter had (+).

En klik hier voor een overzicht van alle artikelen rond het FIFA-schandaal.

Michel Platini. Beeld epa
Michel Platini.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Populair op Volkskrant.nl

1. Huiseigenaren laten bij hypotheek veel geld liggen

2. Platini legt taken als UEFA-voorzitter voorlopig neer

3. Hoe komt IS aan die onverwoestbare Toyota's? (+)

4. Rapport: wangedrag bij dronken wetenschappers op Zuidpool

5. Nieuwe IS-propaganda gericht op vluchtelingen: blijf hier

null Beeld anp
Beeld anp

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over