Uw nieuwsgids voor vrijdag 4 maart

De kosten voor vier nieuwe onderzeeërs vallen mogelijk veel hoger uit: geen 2,5 maar 4 miljard euro. Verder werd de sfeer grimmig tussen de Republikeinse presidentskandidaten Trump en Rubio. En maakt Feyenoord het seizoen na de de 3-1 zege op AZ toch nog goed? Dit en meer in ons nieuwsgids.

null Beeld anp
Beeld anp

Het nieuws om uw dag mee te beginnen

Stille miljarden voor onderzeeërs
Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, koerst het ministerie van Defensie aan op een miljardeninvestering in vier nieuwe onderzeeërs. De boten gaan tenminste 2,5 miljard euro kosten, maar experts houden nu al met vier miljard rekening. Wordt dit het JSF-debacle van de marine? (+)

Bendegeweld groeit Curaçao boven het hoofd
Begin januari wordt de Rotterdamse Janisairah Jano (26) op Curaçao doodgeschoten. Ze is vermoedelijk slachtoffer van een bendeoorlog die het eiland in zijn greep heeft. Verslaggeefster Charlotte Huisman dook in de wereld van het bendegeweld. (+)

Afghaanse droom: skiën op de Olympische Spelen
Een wonderlijik verhaal over de Afghaanse twintigers Alishah Farhang en Sajjad Hussein. Terwijl duizenden van hun landgenoten de afgelopen weken stonden te verkleumen bij de grenshekken van Europa, volgden zij skiles in het luxueuze wintersportoord St. Moritz in Zwitserland. Farhang: 'Ik hoop dat ik goed genoeg ben voor de Olympische Spelen.' (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Bekerfinale voor Feyenoord
Maakt Feyenoord, ondanks de verliesreeks, het seizoen dan toch nog goed? In de halve finale van de KNVB-beker werd met 3-1 gewonnen van AZ. Uitgerekend de meest besproken Feyenoorder van het seizoen, spits Michiel Kramer, besliste de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ, in de fase waarin zijn club Feyenoord dreigde te bezwijken.

Boukje, de biologische melkfabriek
Maak kennis met Big Boukje 192. De koe heeft al 200 duizend kilogram melk afgeleverd - 25 liter per dag. Daarmee is ze de eerste 'tweehonderd tonner' in Nederland en een van de zeer weinige ter wereld. En dat terwijl de melkveestapel flink omloog moet. (+)

Feyenoord-spits Michiel Kramer Beeld anp
Feyenoord-spits Michiel KramerBeeld anp

Crisis in Tsjechië dreigt
Wat we ons bij Andrej Babis moeten voorstellen? De bijnamen 'Berlusconi aan de Moldau' en de 'Tsjechische Trump' zeggen genoeg. Net als de voormalige Italiaanse premier beschikt hij over een miljardenfortuin, bezit hij enkele kranten en een televisiekanaal en zet hij de politiek in zijn land op zijn kop. Hij dreigt nu de regeringscoalitie op te blazen uit woede over wetsvoorstellen die zijn zakelijke belangen bedreigen.

Babis maakt een selfie met de Griekse Yanis Varoufakis Beeld anp
Babis maakt een selfie met de Griekse Yanis VaroufakisBeeld anp

De magie van het samenzingen
'Als je met zevenhonderd man tegelijk 'hallo' zegt, klinkt dat al indrukwekkend.' Kun je nagaan hoe dat is met een complete Messiah of Carmina Burana. Over de magie van de massale samenzang.

Nieuwe House of Cards: moeten we kijken?
Internetkabels over heel de wereld zullen vrijdagavond tot het uiterste worden getest door ongeduldige fans van House of Cards, het vlaggenschip van het online televisieplatorm Netflix. Vanaf vrijdag is het hele vierde seizoen van de veelgeprezen politieke dramaserie in één klap beschikbaar. Lees het interview met Michael Kelly, de acteur achter de donkere rol van Doug Stamper uit House of Cards: 'Wat ik doe is simpel en understated' (+).

Doug Stamper in House of Cards Beeld Screenshot
Doug Stamper in House of CardsBeeld Screenshot

Elke ochtend op mobiel
Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over