Uw nieuwsgids voor vrijdag 29 april

Het kabinet is van plan het internetverkeer onverminderd te blijven aftappen, zo blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel in handen van de Volkskrant. Verder hebben zowel Nederlandse consument als producent weinig op met duurzame energie, maakt de radicale islam zijn opmars in West-Afrika en bestaat er een gen dat sommige mensen een 'oude kop' geeft. Dit en meer leest u in het ochtendoverzicht.

Een Senegalese vrouw passeert een muurschildering van een salafistisch leider. Beeld reuters
Een Senegalese vrouw passeert een muurschildering van een salafistisch leider.Beeld reuters

Aftappen
Het kabinet zet de plannen voor het op grote schaal aftappen van internetverkeer ongewijzigd door. Daarmee trekt het zich niets aan van de kritiek van de telecomsector en maatschappelijke organisatie. Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken structureel in de gaten houden.

Wat mag de geheime dienst straks allemaal? Acht belangrijke punten uit de voorgestelde inlichtingenwet, die in handen is van de Volkskrant. (+)

Duurzame energie
Steeds meer Nederlanders stappen over naar een goedkopere energieleverancier. Aan duurzaamheid laat de switchende consument zich weinig gelegen liggen.

Ook aan de producerende kant geniet duurzaamheid lang niet altijd de prioriteit. De nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte stond in het teken van wat jarenlang is beloofd, maar juist nu het nodig is ontbreekt: de voorziening die de klimaatschade van de centrale met een kwart zou kunnen verminderen. Omdat die voorziening ontbreekt, stijgt de Nederlandse CO2-uitstoot zelfs weer. (+)

Gen voor 'oude kop'
De tijd tikt voor de ene mens écht wat sneller dan voor de ander. Onderzoekers uit onder meer Rotterdam en Leiden hebben een gen ontdekt dat een mens er tot twee jaar ouder kan laten uitzien, ongeacht of men rookt of overmatig zont. Ongeveer een op de twintig is erfelijk belast met een gezicht dat vroeg oud wordt.

Dreamworks overgekocht
Het Amerikaanse mediaconglomeraat Comcast neemt DreamWorks Animation SKG over, de filmstudio achter succesvolle animatiefilms als Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar. Met de overname is een bedrag gemoeid van ruim 3,5 miljard dollar.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Ngo's in China
China heeft een controversiële wet aangenomen waarmee de veiligheidsautoriteiten grote macht krijgen over 'buitenlandse' niet-gouvernementele organisaties en hun lokale partners. Volgens de wet mogen ngo's de staatsveiligheid en 'etnische eenheid' van China niet in gevaar brengen. De politie krijgt ruime bevoegdheden om ngo-medewerkers te ondervragen en huiszoeking te doen.

Pinaultmuseum in Parijs
Zakenman en kunstverzamelaar François Pinault (79) heeft eindelijk zijn museum in Parijs. Al in 2000 zocht de miljardair een permanente ruimte in de Franse hoofdstad voor zijn kostbare collectie moderne en hedendaagse kunst. Na te zijn uitgeweken naar Venetië, krijgt Pinault nu het voormalige handelsgebouw Bourse de Commerce in Parijs tot zijn beschikking.

Salafisme in Afrika
In West-Afrika vindt de radicale islam steeds meer ingang. Terreurgroep AQIM - Al Qaida in de Maghreb - pikt steeds een andere hoofdstad uit voor een aanslag. Vrees is dat Dakar de volgende is in de rij. 'We waren ingeslapen, maar nu keren we terug naar de tijd van de Profeet.' (+)

Moskee in Senegal. Beeld .
Moskee in Senegal.Beeld .

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over