Uw nieuwsgids voor vrijdag 23 oktober

Wordt er in Nederland nog wel netjes belasting geheven, met al die tax-rulings? Waarom komt de herverdeling van vluchtelingen in Europa maar niet van de grond? En hoe hield Hillary Clinton zich tijdens haar lange verhoor? Het antwoord op die vragen, en meer, vindt u in de nieuwsgids van vandaag.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep...

... doorstond Hillary Clinton een 11 uur lang verhoor in het Congres over haar rol bij een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Libië in 2012. Ze hield het hoofd koel. Niet bij haar, maar bij de commissie zelf barstte na drie uur de bom, zag correspondent Michael Persson vanuit de zaal (+).

... stelde de Communistische Partij in China een verbod in op golf en andere - in de ogen van het politbureau - overdadige activiteiten. Zo moet corruptie worden bestreden.

... publiceerde klokkenluiderssite Wikileaks een tweede reeks documenten uit de persoonlijke mailbox van CIA-directeur John Brennan. Er is onder meer een lijst met contacten openbaar gemaakt.

... stortte een Spaanse legerhelikopter neer in de Atlantische Oceaan.

... stelde de Amerikaanse politicus Paul Ryan zich officieel kandidaat voor het voorzittersschap van het Huis van Afgevaardigden.

Hillary Clinton tijdens het verhoor. Beeld reuters
Hillary Clinton tijdens het verhoor.Beeld reuters
Paul Ryan Beeld getty
Paul RyanBeeld getty

Vandaag in het nieuws

09.50 uur
In Glasgow gaan de kwalificaties voor het WK turnen voor de vrouwen van start. Het gaat dit jaar niet alleen om de titel, maar ook om olympische kwalificatie.

20.00 uur
Voetballiefhebbers hoeven zich niet te vervelen: de gelijktijdige aftrap van maar liefst negen wedstrijden in de Jupiler League. En in de Eredivisie strijd PEC Zwolle tegen FC Utrecht.

20.00 uur
Dylann Roof (21), die in juni negen Afro-Amerikaanse kerkgangers doodschoot in Charleston, moet voor de rechter verschijnen. Tegen hem is de doodstraf geëist.

20.00 uur
Marco Borsato begint aan de concertreeks Symphonica in Rosso. De zanger zit 25 jaar in het vak en viert dat met elf concerten in het Amsterdamse Ziggo Dome. Er worden in totaal ongeveer 180.000 bezoekers verwacht.

Het weer
We bevinden ons in drogere lucht, en dat betekent dat we eindelijk de zon weer eens te zien krijgen. In de loop van de dag neemt de bewolking wel weer toe. Het wordt 12 tot 13 graden.

Dylan Roof Beeld afp
Dylan RoofBeeld afp
Marco Borsato Beeld anp
Marco BorsatoBeeld anp

Mustreads

Nederland werd deze week door Brussel op de vingers getikt vanwege ongeoorloofde staatssteun aan Starbucks via belastingafspraken.
Hoeveel van zulke afspraken zijn er gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting, en hoeveel geld is daarmee is gemoeid? De Belastingdienst heeft geen flauw idee, want daar zijn geen lijsten van opgesteld.

Dat werpt de vraag op: wordt hier nog wel netjes belasting geheven, met al die zogenoemde tax-rulings? Hoog tijd voor een analyse (+)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Er zouden 160 duizend asielzoekers van Griekenland en Italië worden herplaatst naar andere EU-landen. Maar van dat plan komt vooralsnog weinig terecht. Er zijn, een maand nadat de afspraken werden gemaakt, 87 asielzoekers verdeeld - nog 159.913 te gaan dus. Waarom hapert deze herverdeling? Drie verklaringen. (+)

In Steenbergen lag nog helemaal geen concreet plan voor vluchtelingenopvang of een azc. Toch ging het deze week mis: een verkennende bijeenkomst mondde uit in geschreeuw en boe-geroep. Slechts één inwoonster durfde het openlijk op te nemen voor de vluchtelingen. Ze kreeg een steen door de ruit. (+)

Vluchtelingen in Griekenland wachten op herplaatsing. Beeld ap
Vluchtelingen in Griekenland wachten op herplaatsing.Beeld ap
Geschreeuw en boe-geroep in Steenbergen. Beeld anp
Geschreeuw en boe-geroep in Steenbergen.Beeld anp

De vrouwen van stichting Signi blijven doorzoeken naar vermisten als de politie het heeft opgegeven. En dat heeft al flink wat successen opgeleverd blijkt uit het deze week verschijnende boek Het laatste spoor. Maar ook komt daaruit naar voren dat de samenwerking met de politie niet altijd even lekker gaat. Auteur André Hoogeboom: 'Succes van Signi betekent immers falen van de KLPD (nu Landelijke Eenheid, red.) en dat vindt deze door mannen geregeerde club allerminst prettig.' (+)

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Esther van Neerbos en Janette Kruit met een van hun speurhonden. Beeld Marcel van den Bergh
Esther van Neerbos en Janette Kruit met een van hun speurhonden.Beeld Marcel van den Bergh

Populair op Volkskrant.nl

1. Johan Cruijff heeft longkanker
2. Delftse fysici bewijzen quantumwazigheid én Einsteins ongelijk
3. Oud-CDA-leider Willem Aantjes (92) overleden
4. Bezuinigingen op zorg ouderen mensonterend
5. Strenge dieselnorm EU stuit op Duits nee

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over