Uw nieuwsgids voor vrijdag 16 oktober

Volgens Tjibbe joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zijn de Russen bewust bezig met het onderuit halen van het MH17-rapport. Verder concludeerden onderzoekers dat het Nederlandse onderwijsstelsel kinderen uit betere milieus voortrekt. Dit en meer in de nieuwsgids van vrijdag 16 oktober.

Just Fontein
Brokstukken van vlucht MH17 Beeld anp
Brokstukken van vlucht MH17Beeld anp

Terwijl u sliep...

...zei OVV-voorzitter Tjibbe Joustra dat Rusland bewust bezig is het rapport over het neerstorten van rampvlucht MH17 onderuit te halen. 'Ik kan er geen touw aan vastknopen, als ik heel eerlijk ben.'

...stelden de Europese regeringsleiders Turkije miljarden euro's financiële steun in het vooruitzicht als het land meewerkt de vluchtelingenstroom naar de EU in te dammen.

...kwam naar buiten dat het Nederlandse onderwijsstelsel kinderen uit zwakkere milieus minder kansen geeft. Tot die conclusie komen onderwijskundigen, sociologen en economen in het rapport Onderwijsstelsels vergeleken.

...doken er opnieuw foto's op van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Het gaat om 179 nooit eerder gepubliceerde foto's en dia's.

...publiceerde Me Judice een onderzoek waaruit blijkt dat oudere werknemers veel vaker dan wordt aangenomen, bereid zijn tegen een lager salaris op een lager niveau door te werken, maar dat werkgevers vaak een obstakel vormen.

...werd bekend dat in Nederland binnenkort twee nieuwe celtherapieën op mensen worden getest, zonder dat deze eerst uitgebreid in muizen zijn proefgedraaid.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Zes lichamen van Indonesiërs. De mannen zijn neergeschoten, hun ontklede onderlichamen zijn met stro bedekt. Beeld -
Zes lichamen van Indonesiërs. De mannen zijn neergeschoten, hun ontklede onderlichamen zijn met stro bedekt.Beeld -

Vandaag in het nieuws

14:55 uur
De Tweede Kamer gaat tot 26 oktober met herfstreces. Wel is vandaag nog de viering van 200 jaar tweekamerstelsel met koning Willem-Alexander en vicepremier Lodewijk Asscher.

20:30 uur
De wereldberoemde countertenor Andreas Scholl voert in de Westerkerk een moderne herinterpretatie uit van het klassieke Stabat Mater-gedicht. Niet met authentieke instrumenten uit de 18de eeuw maar met analoge synthesizers uit de 20ste. Lees hier alles over Amsterdam Dance Event.

Verder in het nieuws
De Amerikaanse president Barack Obama krijgt bezoek van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Belangrijkste agendapunt is de oplopende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea.

Het weer
Ook belangrijk. Het blijft vandaag op de meeste plaatsen bewolkt en we krijgen opnieuw te maken met regen. Maar, er komen betere tijden.

De Amerikaanse president Barack Obama Beeld anp
De Amerikaanse president Barack ObamaBeeld anp

Mustreads

Sinds deze zomer was Tscheu la Ling de belangrijkste persoon om het Plan Cruijff bij Ajax vlot te trekken. Maar hij stapt op. Een interview met Ling. 'Ik geef dus geen interviews.' Hij wil alleen wat zeggen over zijn zakelijke activiteiten. Nou ja, een lijst vragen beantwoorden. 'Als een soort rectificatie', verduidelijkt zijn advocaat die naast hem zit. Wat is er allemaal waar van de Slowaakse jubelverhaleen van Ling? (+)

De minister van Financiën en een groot deel van de oppositie willen wel geld steken in Air France-KLM. De VVD is tegen. Waarom we wel/niet belastingcenten in Air France-KLM moeten steken: drie argumenten voor en drie argumenten tegen. (+)

Te koud, te gevaarlijk, te primitief: het tentenkamp in Heumensoord oogst veel kritiek. Onze kinderen zijn in gevaar door de bijtende kou', stond op een spandoek. Waar komt die kritiek vandaan en is het terecht? (+)

Lings luchtkastelen

Lees hier de uitgebreide reportage over het zakelijke imperium van La Ling. Lings luchtkastelen in Slowakije. (+)

Kinderen in opvangcentrum Heumensoord Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Kinderen in opvangcentrum HeumensoordBeeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Populair op Volkskrant.nl

1. Russische en Iraanse hulp voor regime drijft rebellen Syrië in het nauw
2. Exclusieve Audi gestolen van filmset en in brand gestoken
3. 'Homeland is racistisch' op de muren in scène in Homeland
4. Lancering studentenraket TU Delft mislukt
5. Iran toont beelden van geheime, James Bond-achtige raketbasis

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan!

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over