Uw nieuwsgids voor maandag 9 november

De Wereldbank waarschuwt ervoor dat de klimaatverandering kan leiden tot meer armoede, Birma hoopt op veranderingen na de verkiezingen en krijgen we vanavond een zwarte Sinterklaas te zien in het Sinterklaasjournaal? Dit en meer in uw nieuwsgids.

Aanhangers van de NLD, de partij van de Birmese oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, reageren op voorlopige uitslagen. Beeld Julius Schrank
Aanhangers van de NLD, de partij van de Birmese oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, reageren op voorlopige uitslagen.Beeld Julius Schrank

Terwijl u sliep...

...riep Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi na de vreedzame parlementsverkiezingen in Birma haar aanhangers op terughoudend te zijn terwijl de stemmen nog worden geteld.

...concludeerde de Wereldbank dat over vijftien jaar 100 miljoen meer mensen in armoede zullen leven dan nu, tenzij de klimaatverandering snel wordt teruggedraaid. Dit schrijft de Wereldbank in een klimaatrapport, drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN.

...werd bekend dat premier Mark Rutte eerder terugkeert van zijn deelname aan een handelsmissie naar Japan - de vijfde van dit jaar alweer. Hij doet dat om een Europese top over de vluchtelingencrisis bij te kunnen wonen.

...maakte de Italiaanse politie bekend dat het de veroordeelde terrorist Ben Nasr Mehdi begin oktober heeft opgepakt toen hij aankwam op het Italiaanse eiland Lampedusa.

...schreef de gemeente Purmerend dat de 'terror-oehoe' levenslang krijgt. Op een geheim gehouden plek zal de reuzenuil de rest van zijn leven in een volière moeten slijten.

...kwam Wakker Dier naar buiten met een nieuwe telling: in de maanden juli, augustus en september zijn kiloknallers en plofkippen 745 keer in de aanbieding geweest, ruim 38 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

08:15 uur
Het dertiende Nationaal Schoolontbijt. Er zijn steeds minder basisscholieren die 's ochtends zonder ontbijt de deur uit gaan. Bijna 90 procent van de kinderen op de basisschool ontbijt elke dag; dat is 10 procent meer dan tien jaar geleden, schrijft De Telegraaf op basis van onderzoek in opdracht van het Nationaal Schoolontbijt.

16:50 uur
Het Sinterklaasjournaal. Het is de droom van veel tv-makers: een groot publiek trekken en een hoofdrol spelen in het maatschappelijk debat. Toch zouden ze bij het Sinterklaasjournaal, dat vandaag weer begint, liever afscheid nemen van sommige kijkers. (+)

19:00 uur
Persconferentie bondscoach Danny Blind. Voetbalverslaggever Willem Vissers: 'U beseft het misschien nog niet, maar maandag 9 november is een dag van bijna ondraaglijke lichtheid in het bestaan van de Nederlandse voetballiefhebber.' (+)

20:00 uur
Kristallnachtherdenking in Amsterdam. Georganiseerd door het Centraal Joods Overleg CJO, met onder andere een toespraak door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Aansluitend is een kranslegging bij de Hollandsche Schouwburg.

En het weer
Vandaag is het vrijwel overal droog. Pas in de avond neemt de kans op regen vanuit het noordwesten toe. Het wordt 12 tot 15 graden bij een matige tot krachtige, zuidwestenwind.

Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan Beeld Still van de website van het Sinterklaasjournaal
Zwarte Piet met mijter op en tabberd aanBeeld Still van de website van het Sinterklaasjournaal
Bondscoach Danny Blind Beeld anp
Bondscoach Danny BlindBeeld anp

Mustreads

Lange tijd bestond er een duidelijk verschil tussen Al Qaida en Islamitische Staat: IS was bezig een kalifaat te vestigen in (om te beginnen) Irak en Syrië, Osama bin Laden en zijn trawanten hadden wereldwijde ambities en zaaiden paniek met spectaculaire aanslagen op internationale, liefst westerse doelwitten. De Russische Airbus is vrijwel zeker getroffen door een bom van IS. Treedt de terreurgroep daarmee in het voetspoor van Al Qaida? (+)

In Birma verliepen de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar rustig en goed georganiseerd. Maar voorlopig verandert er wezenlijk niets. Een reportage van onze correspondent Michel Maas: 'Veel mensen gaan sowieso liever niet naar buiten, uit voorzichtigheid. Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. 1990 zit in het geheugen van de natie gegrift: dat was het jaar waarin Aung San Suu Kyi een verpletterende verkiezingsoverwinning haalde, maar in plaats van president de beroemdste politieke gevangene van de wereld werd.' (+)

Het noodweer tijdens Pinkpop, de monstertruck in Haaksbergen, de huisvesting van pedoseksueel Benno L., een kettingbotsing in dichte mist in Zeeland: regelmatig moeten burgemeesters, hulpdiensten en andere autoriteiten een crisis het hoofd bieden. Het jaarboek over (mini-)crises van 2014 legt de afwegingen bloot. Vijf dilemma's. (+)

Aung San Suu Kyi na haar verkiezingsoverwinning Beeld AP
Aung San Suu Kyi na haar verkiezingsoverwinningBeeld AP
Bezoekers van Pinkpop 2014 schuilen tegen het noodweer. Beeld anp
Bezoekers van Pinkpop 2014 schuilen tegen het noodweer.Beeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Pegida-demonstratie in Utrecht: 'Eet geen kebab meer'

2. Waarom is kruidenthee niet gezond?

3. 'Tientallen doden door Russische bombardementen bij Damascus'

4. 'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash Sinaï'

5. Tekort Ikea-bedden door vluchtelingenstroom dreigt

Pegida-demonstrant in Utrecht Beeld anp
Pegida-demonstrant in UtrechtBeeld anp

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over