Uw nieuwsgids voor maandag 19 oktober

Niet alleen Volkswagen-dieselauto's, maar ook Japanse koelkasten zijn in het verleden voorzien van zogenoemde sjoemelsoftware. In Duitsland won de neergestoken politica Henriette Rekel de verkiezingen. En waarom is de strijd tegen horecageweld in Enschede zo'n succes?

Just Fontein
Pegida-demonstratie in Dresden Beeld anp
Pegida-demonstratie in DresdenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...werd bekend dat niet alleen Volkswagen-dieselauto's, maar ook Japanse koelkasten in het verleden zijn voorzien van slimme software die kan 'herkennen' of het apparaat getest werd.

...uitten Turkse Nederlanders ergernis over een 'propagandabrief' van premier Ahmet Davutoglu die zij afgelopen week in hun brievenbus vonden. Daarin roept hij hen op komende week allemaal op de conservatieve AK-partij van president Erdogan te stemmen.

...bleek uit cijfers dat het aantal oproepen vanwege incidenten in uitgaansgelegenheden sinds 2012 het sterkst is gestegen in Limburg en Drenthe. Ook de regio Amsterdam behoort tot de grote stijgers.

...lekte een deel van de speech van de Britse premier Cameron uit. Daarin zegt hij onder andere dat ouders die bang zijn dat hun pubers naar Syrië of Irak af willen reizen om zich bij terreurgroep IS aan te sluiten, voortaan hun paspoort kunnen afpakken.

...legde de Britse overheid een tijdelijk exportverbod op aan een van de late meesterwerken van Rembrandt in Brits privébezit. Het werk zou van 'buitengewoon esthetisch en historisch belang' zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

Catrina Hooghsaet van Rembrandt Beeld -
Catrina Hooghsaet van RembrandtBeeld -

Vandaag in het nieuws

13:30 uur
Het eerste vrouwenelftal van FC Twente wist op miraculeuze wijze de vedettes van Bayern München te verslaan. Vandaag is de loting voor de kwartfinales van de Champions League.

16:00 uur
In Dresden viert de protestbeweging Pegida haar éénjarig bestaan. Ze stelden politicologen en sociologen voor raadsels: waar kwam deze samenballing van onvrede en angst opeens vandaan? Waarom in Saksen, een deelstaat die op dat moment nauwelijks vluchtelingen opving? (+)

19:00 uur
Met diverse optredens viert NPO 3FM zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Onder anderen Douwe Bob, Jett Rebel, Miss Montreal en De Jeugd van Tegenwoordig komen optreden op het feestje van de radiozender. Twintig jaar geleden was de zender nog ten dode opgeschreven, nu floreert 3FM als eigentijds, multimediaal muziekplatform. (+)

Verder in het nieuws
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaat op bezoek in Griekenland om onder andere te praten over de dreiging voor religieuze minderheden in het Midden-Oosten.

Zo'n 26,4 miljoen Canadezen kunnen stemmen voor de parlementsverkiezingen. De Canadese premier Stephen Harper, die sinds de lente van 2006 aan de macht is, gaat voor een vierde mandaat met zijn Conservatieve Partij. Hij neemt het op tegen Thomas Mulcair, de leider van de linkse NDP, en Justin Trudeau van de Canadese liberalen.

Het weer
Aangezien de lucht vandaag iets droger is dan in het weekend is de kans op regen kleiner en maakt de zon meer kans. Het noordwesten maakt de meeste kans op zon. Vanmiddag wordt het 11 tot 14 graden met de hoogste waarden pal aan zee.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Het team van FC Twente met de kampioensschaal van 2013 Beeld anp
Het team van FC Twente met de kampioensschaal van 2013Beeld anp
Pegida-demonstratie in Utrecht Beeld anp
Pegida-demonstratie in UtrechtBeeld anp

Mustreads

Een enorm mes kreeg de democratie te verduren. Tevergeefs, want burgemeesterskandidaat Henriette Reker overleefde de aanslag en won de dag erop met glans de verkiezingen. Een reportage: 'Je zou dit eerder ergens in Oost-Duitsland verwachten. Het baart mij wel zorgen, misschien is de neonazistische beweging hier toch groter dan ik dacht.' (+)

In Enschede strijdt de politie met succes tegen criminaliteit in de horeca. De Volkskrant ging mee op nachtdienst. Wat is het Twentse geheim? 'Het noaberschap, op z'n Twents: de plicht om elkaar te dienen, voor elkaar te zorgen.' (+)

Met zijn 'komische noten' heeft Jan Roos zich vooral van zijn clowneske kant laten zien. Met zijn campagne voor het referendum over de EU en Oekraïne toont de columnist en presentator nu ook zijn engagement. 'Jan heeft meer talent in zijn pink dan hij met zijn hele lijf heeft kunnen laten zien.' Een profiel. (+)

Plek waar Henriette Reker werd aangevallen Beeld anp
Plek waar Henriette Reker werd aangevallenBeeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Duitse politiebond wil met muur vluchtelingen tegenhouden
2. Werkgeverstopman bezorgd om imago Nederland wegens populariteit PVV
3. Gastcolum Maja Mischke: 'Noem dat maar onschuldig'
4. Duitsland wil Turks toetredingsproces tot EU versnellen
5. Van Gaal: 'Depay moet respect tonen voor teamfilosofie'

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over