Uw nieuwsgids voor donderdag 4 februari

Terwijl president Rousseff de oorlog verklaart aan de zika-mug, vragen vrouwen in Brazilië zich steeds vaker af of ze abortus moeten plegen vanwege het virus. In Keulen wordt het carnaval traditioneel afgetrapt met 'vrouwendag', maar dit jaar is de sfeer beladen. En: met al die ophefmakende tv-series is de spoilervrees weer aangewakkerd. Hoe gaat een kijker daarmee om? Dat en meer in de nieuwsgids van deze donderdagochtend.

Thomas van der Kolk
Een zwangere vrouw in Brazilië. Beeld ap
Een zwangere vrouw in Brazilië.Beeld ap

Terwijl u sliep...

... bleek uit onderzoek dat Nederland binnen de Europese Unie een van de landen is met het strengste asielbeleid. De kans dat een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, is kleiner dan in bijvoorbeeld Duitsland, België en Zweden.

... verklaarde president Dilma Rousseff van Brazilië de oorlog aan de muggen die het zika-virus verspreiden.

... oordeelde de rechter in Pennsylvania dat Bill Cosby zich toch voor de strafrechter zal moeten verantwoorden.

... liet klokkenluider Julian Assange via een verklaring op Twitter weten dat hij zich vrijdag mogelijk gaat aangeven bij de politie.

... besloot de Republikein Rick Santorum de race om het presidentschap te staken.

Vluchtelingen houden zich op bij tentenkamp Heumensoord, de tijdelijke noodopvang van het COA. Beeld anp
Vluchtelingen houden zich op bij tentenkamp Heumensoord, de tijdelijke noodopvang van het COA.Beeld anp
Rick Santorum Beeld reuters
Rick SantorumBeeld reuters

Vandaag in het nieuws

9.00 uur
In Londen wordt een internationale donorconferentie voor Syrië gehouden. Minister-president Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zullen daar namens Nederland aanwezig zijn. De premier zal een korte toespraak houden.

9.30 uur
Bij de rechtbank in Den Bosch staat Bart van U. uit Rotterdam terecht, die wordt verdacht van het doodsteken van oud-minister Els Borst, maar ook van de moord op zijn zus. De rechter zal de zaak nog niet inhoudelijk behandelen maar kijken naar het verloop van het politie-onderzoek.

10.30 uur
De Adviescommissie voltooid leven presenteert aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar advies over de juridische mogelijkheden en de maatschappelijke dilemma's met betrekking tot hulp bij zelfdoding.

10.45 uur
De Tweede Kamer debatteert over de stand van zaken en de toekomst van de cao in Nederland. Er staan nog veel ouderen werkeloos aan de kant en de Kamer wil dat er nu snel oplossingen komen.

11.11 uur
De jaarlijkse carnavalsviering in Keulen begint traditiegetrouw met 'Weiberfastnacht', een dag die in het teken staat van vrouwen die op humorisitische manier 'wraak nemen op mannen'. Dit jaar wordt een wat gespannener sfeer dan normaal verwacht vanwege de massale aanrandingen op nieuwjaarsnacht in Keulen, die de gemoederen nog altijd bezighouden.

19.30 uur
De Tweede Kamer debatteert over het feit dat onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geen primaire radargegevens ontvangen zouden hebben voor het onderzoek naar MH17.

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Beeld anp
Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.Beeld anp
Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam. Beeld anp
Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam.Beeld anp
De OVV presenteerde in oktober de resultaten van het onderzoek naar MH17. Beeld anp
De OVV presenteerde in oktober de resultaten van het onderzoek naar MH17.Beeld anp

Het weer
Vandaag passeert er een regenstoring. De regen trekt van west naar oost over het land. In de loop van de middag wordt het weer droog, maar in het oosten duurt het tot de avond. Het wordt 7 graden in het oosten tot 10 graden in het zuidwesten en er waait een matige tot krachtige wind uit het westen of zuidwesten.

null Beeld anp
Beeld anp

Mustreads

Mag je dood als het leven voltooid is?
Anneke Ruijs (89) heeft haar leven geleefd. Ze is moe, haar geheugen en gezondheid laten haar in de steek en haar wereld is klein geworden. Ze wil sterven, maar euthanasie kan niet. Dus stopte ze met eten en drinken. Sjef Boesten van de Levenseindekliniek heeft het er nog altijd moeilijk mee. 'Ik had haar willen helpen aan een menswaardig einde.' (+)

Zika doet abortus-discussie oplaaien
Het zika-virus stelt zwangere vrouwen voor een dilemma. Abortus? Het advies een zwangerschap uit te stellen, is vaak niet realistisch. (+)

Anneke Ruijs Beeld Archief familie Van der Zanden
Anneke RuijsBeeld Archief familie Van der Zanden
null Beeld afp
Beeld afp

'We hopen dat de bevolking ons ooit kan vergeven'
Colombia zal de VS vandaag vragen de FARC van de terreurlijst te halen zodra de vrede is getekend. In Havana blikt FARC-onderhandelaar Santrich al vast vooruit op die vrede, en terug op de lange weg erheen. Een interview FARC-topman Jesús Santrich. (+)

De roep om vrede is te vinden in de straten van Cali: 'minder kogels, meer kunst'. Beeld ap
De roep om vrede is te vinden in de straten van Cali: 'minder kogels, meer kunst'.Beeld ap

'Banken zijn bang, start-ups maken de killer-apps'
Met slimme betaalapps geven kleine start-ups grote banken het nakijken. Zoals het Amsterdamse Bunq van Ali Niknam, dat van betalen een vriendendienst maakt. 'Bij banken heerst paniek, zijn ze bang voor de toekomst. Wij staan 's ochtends op en denken: leuk, welke apps gaan we vandaag weer bouwen.' (+)

'Plus'-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Oprichter van betaalappbedrijf Bunq, Ali Niknam: 'Whatsapp is voor mij het schoolvoorbeeld van vrije ontwikkeling.' Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Oprichter van betaalappbedrijf Bunq, Ali Niknam: 'Whatsapp is voor mij het schoolvoorbeeld van vrije ontwikkeling.'Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Spoilervrees, hoe ga je ermee om?
Met de laatste Stars Wars, het zesde seizoen van tv-serie Game of Thrones en de docuserie Making a Murderer neemt spoilervrees toe. Onderzoekers trachten het fenomeen te analyseren. De laatste stand: de spoiler is tóch kwalijk. (Pas op: deze tekst is niet spoiler-vrij!). (+)

null Beeld Studio V.
Beeld Studio V.

Populair op Volkskrant.nl

1. 'Please, it's for who is the mole' (+)
2. Vrouw, carnavalsganger, maar niet halfnaakt. Kan dat? (+)
3. Experts: maak sekslessen voor jongens op de middelbare school verplicht
4. Klimaatbewuste hackers beweren NASA in de tang te hebben
5. Mysterieus verdwenen Lord Lucan is nu officieel dood

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit
Meer over