Uw nieuwsgids voor dinsdag 20 oktober

Steeds meer vluchtelingen stranden in de modder van Kroatië, een interview met de gedoodverfde nieuwe SP-voorzitter Ron Meyer en gaat de EU de toetredingscriteria voor Turkije versoepelen in ruil voor hulp bij de vluchtelingencrisis?

Vluchtelingen passeren de Servisch-Kroatische grens bij Berkasovo, 100 kilometer ten westen van Belgrado. De plaats is 'een hel', zegt UNHCR. Beeld AP
Vluchtelingen passeren de Servisch-Kroatische grens bij Berkasovo, 100 kilometer ten westen van Belgrado. De plaats is 'een hel', zegt UNHCR.Beeld AP

Terwijl u sliep...

...werd bekend dat manipulatie met de uitstoot van dieselauto's ertoe heeft geleid dat Nederland niet voldoet aan de Europese eisen voor luchtkwaliteit.

...maakte staatssecretaris Wiebes (Financiën) bekend dat de VAR-verklaring voor freelancers en zzp'ers nog even blijft bestaan.

...publiceerden Britse onderzoekers in het vakblad Current Biology dat baby's van vier maanden precies weten waar ze gekieteld worden. Als we ouder worden, verliezen we dat vermogen.

...publiceerde forensisch informaticus Hany Farid zijn onderzoek naar de beroemde foto van Lee Harvey Oswald. Door de foto na te bouwen in een 3D-computermodel kwam hij erachter dat de foto - in tegenstelling tot veel complottheorieën - klopt.

...stroomden de eerste resultaten van de Canadese parlementsverkiezingen binnen. Het lijkt erop dat de Liberale Partij aan de macht komt.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Lee Harvey Oswald Beeld -
Lee Harvey OswaldBeeld -

Vandaag in het nieuws

09:00 uur
De FIFA-top komt vandaag bijeen in een spoedzitting op het hoofdkantoor in Zürich. Gisteren nog klapte de geschorste UEFA-voorzitter Platini nog uit de school over zijn mondelinge overeenkomst van 1,8 miljoen euro met de eveneens geschorste FIFA-president Blatter.

11:30 uur
In Parijs wordt het parcours van de komende Tour de France gepresenteerd. Waarschijnlijk wordt in ieder geval de Mont Ventoux opgenomen als koninginnerit op 'quatorze juillet', de nationale feestdag op 14 juli.

20:45 uur
De derde speelronde in de Champions League, met in totaal acht wedstrijden. De meest in het oog springende wedstrijd is die tussen Arsenal en Bayern München. Arsenal heeft nog geen enkel punt en kan zich geen misstap meer veroorloven.

Verder in het nieuws
De negen verdachten in het grote 'Haagse' jihadproces krijgen te horen welke straffen het OM tegen hen eist. Azzedine C. (Abu Moussa), bekeerling Rudolph H. (Abu Suhayb) en Oussama C. (Abu Yazeed) zijn de bekendste gezichten. Van hen zit alleen Azzedine C. nog in voorarrest.

Geert Wilders zal op een geheime locatie in de Australische stad Perth een anti-islampartij lanceren. Volgens de Australische Omroep ABC zijn journalisten voor het evenement niet uitgenodigd. Morgen wordt een persconferentie gehouden over het Australische Vrijheidsverbond (Australian Liberty Alliance, ALA) door leden van de nieuwe partij.

En het weer, natuurlijk
Vandaag lijkt het weer veel op dat van gisteren. Het is op veel plaatsen bewolkt en in de vroege ochtend komt landinwaarts hier en daar mist of nevel voor.

Richard Virenque komt als eerste boven op de Ventoux tijdens de Tour van 20022 Beeld anp
Richard Virenque komt als eerste boven op de Ventoux tijdens de Tour van 20022Beeld anp

Mustreads

Nu het Hongaarse hek af is, kiezen vluchtelingen de route via Slovenië. Maar ook daar worden ze steeds vaker tegengehouden. Veel vluchtelingen stranden nu in de modder van Kroatië. De opstoppingen zorgen voor chaos aan de grenzen. (+)

En Angela Merkel moest afgelopen weekeinde een diepe buiging maken voor Turkije: ze beloofde de Turkse president zich in te zetten voor het hervatten van de toetredingsonderhandelingen. Gaat de EU de criteria voor Turkije versoepelen? (+)

En hoe zet je als Syrische vluchteling je leven in Nederland op de rails? Vijf essentiële zaken op een rij: wonen, taal, studie, werk en inburgering. Waarbij steeds geldt: geduld, geduld, geduld. (+)

Ron Meyer wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe partijvoorzitter van de SP. Een van zijn voorbeelden is oud-VVD-leider Frits Bolkestein. 'Die bleef gewoon voortdurend doorbeuken.' Volgens Meyer moet de SP 'haar bravoure weer terugkrijgen'. Een interview (+).

Meisje op de grens tussen Kroatië en Servië Beeld anp
Meisje op de grens tussen Kroatië en ServiëBeeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Ook 'groene' koelkasten voorzien van sjoemelsoftware
2. Hoe politie feestend uitgaanspubliek in toom houdt
3. Bijtende passagier raakt onwel en overlijdt in vliegtuig
4. Noem dat maar onschuldig
5. Turkse Nederlanders hekelen 'propagandabrief' partij Erdogan

Elke ochtend op mobiel? D

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten
Meer over