Uw nieuwsgids van maandag 8 februari

'Hele paragrafen, zelfs bladzijden schrijft hij over', concludeert een deskundige over het werk van de rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Hij wordt beschuldigd van plagiaat. Verder in uw ochtendoverzicht: een Nederlander zit vast in Duitsland voor matchfixing en Sheila Sitalsing vertelt hoe Yolanthe de participatiesamenleving gaat redden.

Syrische vluchtelingen verdringen elkaar opweg van Aleppo naar de grens met Turkije. Beeld afp
Syrische vluchtelingen verdringen elkaar opweg van Aleppo naar de grens met Turkije.Beeld afp

Terwijl u sliep...

...bleek dat de omstreden rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt beschuldigd van plagiaat. 'Het plagiaat van Akgündüz is bekend en bewezen', beweert schrijver Hakan Erdem van de Sabanci Universiteit in Istanbul in onze reconstructie (+).

...verscheen het rapport 'Kleine gebaren' van het SCP, waarin staat dat niet alleen in steden, maar ook in dorpen de meeste kwetsbare ouderen vaak verstoken blijven van hulp.

...kwam naar voren dat in Duitsland een Nederlander vastzit voor betrokkenheid bij matchfixing. De man is op 9 januari gearresteerd op Duits grondgebied omdat er een arrestatiebevel tegen hem liep.

...loste de Zuid-Koreaanse marine waarschuwingsschoten om een patrouilleboot uit Noord-Korea te verdrijven. Het vaartuig was de zeegrens tussen de landen overgestoken.

...wonnen de Denver Broncos de 50ste editie van de Superbowl. De ploeg versloeg de Carolina Panthers met 24-10.

...maakte het CBS cijfers over de handel tussen Nederland en Iran bekend. Al voordat het handelsembargo tegen het land vorig jaar werd opgeheven, nam de handel tussen Iran en Nederland toe.

...bleek uit onderzoek dat in 2015 grote banken als Rabo, ING en ABN Amro voor het eerst minder dan 50 procent van de hypotheekmarkt in handen hebben. Steeds meer woningbezitters financieren hun huis met geld afkomstig van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Beyonce na afloop van de traditionele half time show tijdens de Superbowl. Na afloop maakte de zangeres bekend in juli naar Nederland te komen. Beeld reuters
Beyonce na afloop van de traditionele half time show tijdens de Superbowl. Na afloop maakte de zangeres bekend in juli naar Nederland te komen.Beeld reuters

Vandaag belangrijk

Internationaal Strafhof
De oud-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, moet samen met politiek leider Charles Blé Goudé voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen. De twee mannen worden ervan beschuldigd dat ze hebben aangezet tot verkrachting en moord na de verkiezingen in 2000. Duizenden mensen vonden in de onlusten de dood.

Tennis in Ahoy
In Ahoy in Rotterdam gaat vandaag het ABN AMRO World Tennis Tournament van start. Zonder de gedroomde toptennisser Roger Federer. Directeur van het tournament Richard Krajicek sprak met de Volkskrant over zijn teleurstelling dat Federer niet naar Rotterdam kwam: 'Mikken op één topper maakt je kwetsbaar' (+).

Code geel
Het KNMI heeft voor grote delen van Nederland code geel afgekondigd. Het metereologisch instituut waarschuwt voor zware storm, met regen, hagel, onweer en windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur, aan zee mogelijk van 90 tot 100 kilometer per uur. In Limburg kan de wind kortstondig snelheden bereiken tot 75 kilometer per uur. Vanwege de weersomstandigheden zijn de carnavalsoptocht in Roermond en het vuurwerk ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar in Amsterdam afgelast. In andere steden wordt nog gekeken of de carnaavalsparades doorgang kunnen vinden.
Lees hier meer over het weer.

Een 'plus'-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Mustreads

'De Russen bombarderen ons kapot'
Rebellen, scholen, ziekenhuizen: volgens vluchtelingen wordt bij de bombardementen op Aleppo niemand ontzien. De Turkse grenspolitie blijft onverbiddelijk: de grens blijft dicht. (+)

Column Sheila Sitalsing
'Wie eenmaal de pest heeft aan zijn vader, blijft daarin volharden, ook wanneer de vader oud en hulpbehoevend is geworden en de overwerkte zorgconsulent van de gemeente tijdens het keukentafelgesprek 'ja hallo, als u niet meer zelf bij uw voeten kunt om ze te wassen en uw nagels te knippen, dan belt u uw zoon maar, want als we daaraan gaan meebetalen, kunnen we aan de gang blíjven en komt er van het eigen broek ophouden wéér niks terecht' heeft uitgeroepen.' (+)

Wat Freek de Jonge voor Nederland betekende
Cabaretier Freek de Jonge begint morgen met een reeks colleges in het Rijksmuseum. In Freek de Leek, mijn koude oorlog vertelt hij hoe zijn persoonlijke leven altijd is beïnvloed door de actualiteit. V draait de rollen om en vroeg aan mensen uit zijn culturele omgeving wat Freek voor hén heeft betekend. (+)

Column René Cuperus
Welke links-radicale opa voelt zich geroepen aanvoerder te worden van de Angry Young Movement, de Boze Jongeren Beweging in Nederland? Is dat iets voor Huub Oosterhuis? Jan Pronk? Jan Marijnissen? Adri Duivesteijn? Er bestaat een duidelijke vacature voor zo'n principieel-linkse grootvader. Kijk naar Jeremy Corbyn (66) in Engeland. Kijk naar Bernie Sanders (74) in Amerika. Dat zijn oude mannen die de linkse zaak trouw zijn gebleven, ook of vooral in neoliberale tijden. (+)

Interview Won Yip
Horeca- en vastgoedondernemer Won Yip (1969) genoot in Amsterdam al enige bekendheid als 'mister Dam Square'. Op de Dam bezit hij vijf kroegen en één appartement. Maar sinds kort is hij ook landelijk beroemd als 'de man van hét penthouse'. Naar het 1.440 vierkante meter grote appartement dat Yip vorige maand kocht in het nog te bouwen Pontsteigergebouw aan het IJ. (+)

De cover van Volkskrant-bijlage V Beeld Tzenko
De cover van Volkskrant-bijlage VBeeld Tzenko
Won Yip op de Dam in Amsterdam. Beeld Freek van den Bergh
Won Yip op de Dam in Amsterdam.Beeld Freek van den Bergh

Populair op Volkskrant.nl

1. Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering Noord-Korea
2. De vuile leugens van Taeke
3. Blog USA16 - Sanders wil af van 'seksistische' aanhangers
4. 'De frustratie neemt elke keer toe'
5. Wat staat er nou echt in dat associatieverdrag?

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over