Uw nieuwsgids van dinsdag 8 december

Trump wil de grenzen compleet dichtgooien voor alle moslims en de Onderwijsinspectie ziet de toekomst van ROC Leiden somber in. Dit, het eerste concert van Eagles of Death Metal na de Bataclan en een indrukwekkende reportage op de grens van Macedonië, leest u in ons ochtendoverzicht.

Een migrant in de Noord-Griekse grensplaats Idomeni. Beeld ap
Een migrant in de Noord-Griekse grensplaats Idomeni.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...bleek de Onderwijsinspectie weinig vertrouwen te hebben in een doorstart van ROC Leiden. De inspectie stelt dat het ROC de onderwijsactiviteiten moet afbouwen en overdragen. Collegevoorzitter Ricardo Winter is het hier niet mee eens (+).

...riep Donald Trump op tot een 'totale en complete stop' van alle moslims die de Verenigde Staten binnenkomen.

...kwam de VVD met het plan om alle overheidsdata voor iedereen beschikbaar te maken, zodat mensen er zelf mee aan de slag kunnen.

...riep de Franse premier Valls op niet op Front National te stemmen. Volgens Valls wil de partij Fransen tegen elkaar ophitsen.

...bleek dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beschikt over wapens die geproduceerd zijn in België, aldus Amnesty International. De organisatie stelt dat beperkte regelgeving en 'poreuze' controles hiervan de oorzaak zijn.

Jongeren bij posters van Front National. Beeld afp
Jongeren bij posters van Front National.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

9.00 uur
Vandaag begint het hoger beroep tegen Tarik Z., de man die vorig jaar de studio's van de NOS wist binnen te dringen en spreektijd in het NOS journaal eiste. Hij werd eerder tot 30 maanden celstraf veroordeeld, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk voor verboden wapenbezit, gijzeling en bedreiging.

10.15 uur
Eurocommissaris Federica Mogherini is vandaag in Den Haag om te spreken met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over onder meer het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, de uitdagingen die migratie met zich meebrengen en de totstandkoming van een sterk buitenlandbeleid. Mogherini is de hoogste EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

13.00 uur
De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak die is aangespannen tegen een oud-PVV-Europarlementariër die wordt verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Het OM eist vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

23.59 uur
Irak heeft Turkije een deadline gegeven om zich terug te trekken uit de gebieden rond de door IS belegerde stad Mosul. Vrijdag bleek dat daar Turkse troepen zitten, tegen de wil van Irak in.

Het weer
Vandaag schijnt in het oosten nog even de zon. Elders komt al meer bewolking voor. In de ochtend is het nog droog, maar in de loop van de middag gaat het vanuit het westen regenen. Als laatste regent het aan het begin van de avond ook in het oosten. Het wordt 10 tot 12 graden en er staat een matige tot krachtige wind. Lees hier het hele weerbericht.

Klimaat

In Parijs is nog steeds de VN-klimaattop gaande. Lees al het nieuws hierover in ons dossier. Daarnaast vindt u op Volkskrant.nl/klimaat al onze speciale producties rondom het klimaat.

Mustreads

Geen toespraken, geen bloemen. Het optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal, maandag tegen middernacht in de Parijse concertzaal AccorHotels Arena, ontroerde juist omdat Jesse Hughes en bandgenoten niet deden aan effectbejag, niet wilden verdrinken in woorden, of baden in oeverloze ovaties. Lees hier het verslag van Robert van Gijssel (+).

Met grof geweld wordt het Westfries Museum beroofd van zijn belangrijkste werken. Tien jaar blijft het stil. Dan biedt een Oekraïens gevechtsbataljon de collectie aan en reist expert Arthur Brand af naar Kiev. Reconstructie van een schimmig steekspel (+).

De gouden formule voor overwintering in de Champions League is in theorie eenvoudig: win de drie thuisduels en zie elk puntje in uitwedstrijden als bonus. PSV bewandelde die route naar roem tot nog toe perfect, maar heeft dinsdag nog één cruciale stap te zetten: winnen in de laatste thuiswedstrijd, van CSKA Moskou. Lees de voorbeschouwing van Willem Vissers (+).

Promovenda Nienke Bos legt het probleem van seksisme (deels) bij de vrouw. 'Lieve vrouwelijke lezers, stel jezelf eens de vraag: gun ik andere vrouwen (ook) succes? Zie ik ze als een bedreiging? Of als een bron van inspiratie? Want als wij elkaar allemaal iets meer als het laatste zouden zien, zou het probleem van seksisme een stuk kleiner zijn.'

Het hek op de grens tussen Macedonië en Griekenland is sinds vorige week af. Het is bedekt met prikkeldraad met scherpe mesjes en hetzelfde prikkeldraad ligt in rollen op de grond. Hier en daar ligt er een deken op of een kinderschoen onder. Erachter staan Macedonische militairen met mitrailleurs en een ME-wagen met een traangaskanon. Correspondent Sarah Venema nam er poolshoogte (+).

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vluchtelingen warmen zich aan het vuur in het Noord-Griekse idomeni. Beeld ap
Vluchtelingen warmen zich aan het vuur in het Noord-Griekse idomeni.Beeld ap

Meest gelezen

1. Maker Sinterklaasjournaal is krankzinnig geworden(+)
2. Geen enkel restaurant verliest zijn Michelinster
3. Sobere Obama verzet zich in toespraak tegen oorlogstaal Republikeinen
4. Teruglezen: wel of geen smogvrij van school in Peking?
5. Roofkunst Hoorn getraceerd in Oekraïne, maar 'onbereikbaar'

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Collignon
Beeld Collignon
Meer over