UvA stelt onderzoek in naar plagiaat oud-rector magnificus

De Universiteit van Amsterdam stelt een externe commissie in die zal onderzoeken of voormalig rector magnificus Dymph van den Boom regels voor wetenschappelijke integriteit heeft geschonden.

Dymph van den Boom in 2015. Beeld ANP/Remko de Waal
Dymph van den Boom in 2015.Beeld ANP/Remko de Waal

Aanleiding is een publicatie in NRC, waarin wordt onthuld dat Van den Boom heeft geplagieerd in haar toespraken en proefschrift. In acht van de tien openingstoespraken die zij hield tussen 2008 en 2017 tijdens de dies zou ze teksten van anderen hebben gebruikt zonder ernaar te verwijzen. Ook in haar proefschrift over prikkelbare baby’s, geschreven in 1988, zijn lappen tekst van anderen gekopieerd, aldus NRC.

Van den Boom werd in 1996 hoogleraar algemene pedagogiek aan de UvA. In 2007 kreeg ze als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis de ambtsketen van rector magnificus omgehangen. Onder haar leiding nam de UvA verschillende maatregelen tegen plagiaat: tussen 2008 en 2010 wordt een nieuwe plagiaat- en frauderegeling voor studenten ingesteld. In 2014 stelt de rector een Werkgroep Wetenschappelijke Integriteit in. ‘Wie imiteert, valt door de mand’, zei ze in 2008 tegen Vrij Nederland.

In een reactie tegenover NRC stelt Van den Boom dat haar toespraken nu ten onrechte langs de wetenschappelijke meetlat worden gelegd. Haar proefschrift wordt volgens haar ‘met de regels van nu met terugwerkende kracht beschuldigd van plagiaat, terwijl er in die tijd geen regels en voorschriften waren zoals we die nu kennen.’

Meer over