UvA-actievoerders: 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'

Het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning geeft de actiegroepen van de Universiteit van Amsterdam vertrouwen, maar de strijd is nog niet gestreden. 'We gaan door tot we een democratische universiteit hebben', zei een woordvoerder van De Nieuwe Universiteit vandaag tijdens een persbijeenkomst. Er zijn nog geen concrete nieuwe acties aangekondigd.

ME te paard tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis. Beeld anp
ME te paard tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis.Beeld anp

Volgens Volkskrant-verslaggeefster Nadia Ezzeroili waren er ongeveer 120 studenten bij het overleg aanwezig en was de sfeer gemoedelijk.

'Heel veel problemen zijn nog niet aangepakt. Wij blijven strijden tot er structurele veranderingen zijn doorgevoerd en als dat nodig is, zullen er nieuwe acties volgen', zeiden de studenten. Maar voordat ze daar verder over praten, willen ze de ontruiming laten bezinken want 'die heeft behoorlijk indruk gemaakt'. Daarna vergaderen ze verder over nieuwe acties.

Zaterdagochtend 11 april kwam na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De mobiele eenheid (ME) werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen. De studenten hadden gezegd dat ze de komende maandag zelf weg zouden gaan, na in het weekeinde eerst een festival in het Maagdenhuis te houden.

De studenten zijn blij dat er 'eindelijk geluisterd wordt'. 'Maar Gunning is niet in haar eentje verantwoordelijk voor het beleid. Ik ben benieuwd hoe de rest van het college van bestuur zijn positie nu inschat', zegt een woordvoerder van de actiegroep Humanities Rally. Hoewel de verhouding met het bestuur er de afgelopen tijd niet beter op is geworden, zijn de actievoerders bereid tot een nieuwe dialoog. 'Het is een beetje nieuwe ronde, nieuwe kansen.'

Hoe werd Louise Gunning 'het kwaad'?

Louise Gunning gold ineens als belichaming van het kwaad waartegen de activisten ten strijde trekken. Hoe kwam het zover? Een uitgebreid profiel van vertrokken UvA-voorzitter.

null Beeld anp
Beeld anp

Steun voor interim

ReThink, waarin protesterende docenten zijn verenigd, wilde nog geen uitspraak doen over de nieuwe interim-voorzitter, rector magnificus Dymph van den Boom. 'We zijn blij dat er niet gelijk een langdurige beslissing is genomen en steunen de keuze voor een interim', aldus een woordvoerder. Hij noemde het een positief signaal dat de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) nu duidelijk worden gehoord. 'De medezeggenschap op de universiteit kwam in het verleden op heel weinig neer.'

FNV Overheid pleit ervoor dat studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam een stem krijgen bij de benoeming van de opvolger van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning. 'De acties van afgelopen tijd maken duidelijk dat medewerkers en studenten meer betrokken moeten worden bij besluiten over hun werk en hun universiteit', stelt Jan Boersma van FNV vandaag.

De vakbond stelt voor dat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad een nieuwe bestuurder voordragen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over