Uur van de waarheid voor Portugees voetbal

De nationale voetbalploeg van Portugal heeft vrijdagavond een zege nodig om nog kans te hebben op rechtstreekse plaatsing voor het WK voetbal van 2014. De Portugezen ontvangen Rusland, dat met de maximale score uit vier duels riant aan de leiding gaat in groep F van de WK-kwalificatie.

Ronaldo (links) met Hugo Almeida. Beeld reuters
Ronaldo (links) met Hugo Almeida.Beeld reuters

De confrontatie tussen Portugal en Rusland is op papier de interessantste van 20 duels die vrijdag, zaterdag en dinsdag nog worden afgewerkt in het kader van de WK-kwalificatie. Andere in het oog springende wedstrijden zijn Tsjechië-Italië en België-Servië, dat vrijdagavond in een uitverkocht Heizelstadion wordt afgewerkt.

Portugal verloor eerder met 1-0 bij de Russen en kwam thuis tegen Noord-Ierland niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Daarmee heeft het nu 1 punt achterstand op de Russen, maar de ploeg van bondscoach Paulo Bento speelde al wel twee duels meer. Bento, die de geschorste verdediger Pepe mist, moet hopen dat sterspeler Cristiano Ronaldo zich nog een keer kan opladen. Het laatste competitieduel van Real Madrid liet de aanvaller lopen.

In groep A moeten België en Kroatië een misstap zien te voorkomen. Beide teams leiden met 16 punten uit zes duels, Servië doet met 7 punten minder in feite niet meer mee. Italië, de koploper in groep B, gaat op bezoek bij Tsjechië. Bondscoach Cesare Prandelli kan, kort voordat zijn ploeg afreist naar Brazilië om deel te nemen aan de Confederations Cup, een grote stap richting WK-deelname zetten in Praag. De historie spreekt niet in het voordeel van de 'Azzurri'. Het is 76 jaar geleden dat Italië een duel op Tsjechische bodem won.

Achter het ongenaakbare Duitsland strijden in groep C onder meer Oostenrijk en Zweden om de tweede plaats. Beide teams treffen elkaar vrijdag in Wenen. Ierland, dat ook meedoet om een plaats in de play-offs, ontvangt het zwakke Färöer.

Twee verrassende koplopers in hun groep kunnen vrijdag die positie verstevigen. In groep G is Bosnië de leider die op bezoek gaat bij Letland. Montenegro houdt in groep H Engeland achter zich en kan met winst op Oekraïne een belangrijke stap richting WK zetten. Hetzelfde geldt voor Zwitserland dat zaterdag Cyprus ontvangt.

Meer over