Utrecht

DE MAAND IN AMERSFOORT

In Amersfoort is veel te doen tijdens de Maand van de Geschiedenis. Verschillende organisaties verzorgen samen activiteiten en laten zien hoeveel invloed de geschiedenis heeft op de stad en op ons allemaal. Er zijn rondleidingen, exposities, lezingen, documentaires en nog veel meer. Hieronder een greep uit het programma.

Twintig gebeurtenissen

Op 5 en 19 oktober is er de presentatie Twintig gebeurtenissen die je moet kennen. Via twintig historische gebeurtenissen laat Lydia Edelkoort bezoekers in Museum Flehite kennismaken met de geschiedenis van Amersfoort. Aansluitend organiseert het Gilde een stadswandeling.

Mijn familie & ik

Voor de hele familie is er op 22 oktober de informatiemarkt Mijn familie & ik. Op de markt wordt informatie gegeven over historisch familieonderzoek en is deskundig advies in te winnen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/amersfoort

www.maandvandegeschiedenisamersfoort.nl

AKTEN VAN DE BURGERLIJKE STAND

In 1811 deed ook in de provincie Utrecht de burgerlijke stand zijn intrede. Over deze bevolkingsregistratie circuleren tal van mythen en halve waarheden. In een lezing op 19 oktober zal genealogisch correspondent Janjaap Luijt in het Utrechts Archief misverstanden rond deze belangrijke bron voor stamboekonderzoek recht zetten. Ook geeft hij een inkijkje in het gebruik van geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters en tips over genealogisch onderzoek. Luijt sluit zijn lezing af met interessante en grappige voorbeelden van akten die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek voor notariskantoren en familieonderzoekers.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/burgerlijkestand

STRAFFEN DOOR DE EEUWEN HEEN

Omdat de rechterlijke macht zoals we die nu kennen dit jaar 200 jaar bestaat, heeft het Openbaar Ministerie een stadswandeling door Utrecht samengesteld. Voor de Maand van de Geschiedenis is per oktober een vernieuwde versie van de wandeling als te downloaden via www.om.nl. De wandeling Straffen door de eeuwen heen laat de verschillen zien tussen straffen vroeger en nu aan de hand van plekken in de Utrechtse binnenstad. Wie meedoet kan een Ipod shuffle winnen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/rechterlijkemacht

HAIR EXPERIENCE

Tijd voor een nieuwe haarcoupe? In samenwerking met Kosmopolis Utrecht organiseert Aboriginal Art Museum (AAMU) de Black Hair experience tijdens de Museumnacht op 29 oktober in Utrecht. Grijp uw kans en krijg deze avond gratis een nieuwe look of haaradvies. De kappers zijn gespecialiseerd in sterk krullend haar, maar natuurlijk kan men ook gewoon geknipt worden en advies krijgen als over steil rood haar, blonde pijpenkrullen of bruine dreads. Filmmaker en performer Quinsy Gario interviewt deelnemers ter plekke over hoe zij over hun haar denken.

Tijdens de Museumnacht openen tien Utrechtse musea hun deuren voor publiek. Naast bijzondere optredens van sopraan Kelly God, schrijver Ronald Giphart, sterrenkundige Vincent Icke en zanger en presentator Joris Linssen zijn er nachtelijke rondleidingen, workshops, games, muziek en kan er natuurlijk gegeten en gedanst worden.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/museumnachtutrecht

OUDERWATERS KWARTET

In Oudewater kan men de hele maand oktober kwartetten. De winkeliers van Oudewater maakten een fotocollage van een kwartet ansichtkaarten. Doel is om de juiste winkelpanden in de historische binnenstad te traceren. De kaarten vormen bij elkaar een prijsvraag en een historische fotoroute. Elke zaterdag komt er een nieuwe kwartetkaart uit, die te verkrijgen is bij de winkeliers. Aan het einde van de maand is met de fotokaarten en een brochure van de VVV een wandeling door de stad te maken.

Op 21 oktober is er op de markt van Oudewater een Nacht van de Geschiedenis. Er zijn verhalenvertellers, toneelstukjes en speurtochten. Kinderen lopen met lampions door de stad en de stad wordt verlicht met vuurkorven. Ook zijn de Oudewaterse musea en het Oude Stadhuis geopend.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/oudewater

FAMILIEGESCHIEDENIS

In het Museum Maluku in Utrecht staat op 1 oktober familiegeschiedenis centraal. Er is een programma voor jong en oud. Wat weet men van de eigen familiegeschiedenis en hoe gaat men daarmee om? Jongeren met een Molukse of Surinaamse achtergrond komen in het bijzonder aan bod. Er zijn verschillende sprekers die hun stamboom hebben uitgeplozen en zij kunnen deelnemen aan een geschiedenisquiz.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/maluku

RHENEN IN DE JAREN VIJFTIG

In Rhenen en omgeving doen allerlei instellingen mee met de Maand van de Geschiedenis. Het thema is de jaren vijftig. De aftrap is op vrijdagavond 7 oktober vanuit de bibliotheek aan de Nieuwe Veenendaalseweg met een speurtocht voor kinderen. Onderweg ontmoeten zij figuren uit de jaren vijftig en ontdekken welke spelletjes hun (groot)ouders speelden.

Kinderen van scholen in Achterberg, Elst en Rhenen gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. Zij bezoeken hun grootouders en stellen ze vragen over het leven in de jaren vijftig. Deze verhalen worden gebundeld en eind oktober uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Verder zijn er de maand oktober in Rhenen en omgeving meerdere foto- en filmpresentaties en lezingen over de jaren vijftig.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/rhenen

PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ

De Pyramide van Austerlitz staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. In 1804 liet generaal Marmont de Pyramide bouwen als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, noemde het monument de Pyramide van Austerlitz, naar de veldslag in het huidige Tsjechië.

Dit monument van de Franse Tijd is toegankelijk voor bezoekers. Het bezoekerscentrum bij de Pyramide, waar exposities over Nederland in de periode 1795-1813 te zien zijn, is tot eind oktober open van dinsdag t/m zondag.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/napoleon

undefined

Meer over