Utrecht String Quartet

Utrecht String Quartet: Felix Mendelssohn Bartholdy, Jean Sibelius. Cobra Records...

Ondanks de rijke ensemblecultuur in Nederland zijn de klassieke strijkkwartetten hier nogal dun gezaaid. En dat is niet omdat er geen belangstelling voor bestaat - de traditionele strijkkwartetseries in de concertzalen doen het nog altijd goed.

Het Utrecht String Quartet is één van de weinige Nederlandse kwartetten dat al jaren op een hoog peil en met uiteenlopend repertoire (klassiek én hedendaags) van zich laat horen. Enkele jaren geleden bracht het een verrassende cd uit met werk van de onbekende Artur Lourie. Ook de nieuwe cd met het strijkkwartet op. 56 in d klein, Voces intimae van Jean Sibelius en het strijkkwartet op.13 in a klein van Felix Mendelssohn Bartholdy is geen alledaagse combinatie. Een 'innerlijke band', zo verklaart altviolist Sven Arne Tepl het verband tussen de twee composities op de cd.

Welke verklaring dan ook, de cd laat zich als geheel prettig beluisteren, niet in de laatste plaats door het gepassioneerde en exacte samenspel van de vier strijkers onder aanvoering van primarius Eeva Koskinen. De warmbloedige, ietwat donkere klank waarin elke stem zijn eigen ruimte heeft, is één van de grote kwaliteiten van dit kwartet.

Meer over