Utrecht schrikt op tijd wakker van slaapliedje

Eigenlijk waren de elfduizend Utrecht-fans de grote winnaar gistermiddag in stadion Nieuw-Galgenwaard. In de woorden van Michael Mols: 'Het publiek deed het tactisch goed.' Met een een opwindende versie van Slaap, kindje, slaap werden de favorieten net op tijd wakker geschud, zodat het duel met Willem II dankzij twee late...

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

UTRECHT

In Utrecht stonden twee ploegen tegenover elkaar, die niets durfden te wagen voor een overwinning omdat ze dit seizoen al te vaak verloren hebben. Zo won Willem II in deze jaargang van de eredivisie nog geen uitwedstrijd. Utrecht speelde al zeven thuiswedstrijden, maar was alleen Cambuur de baas.

Daar kwam voor Willem II nog bij dat assistent-coach Hans Verel, die de zieke Co Adriaanse verving, aantrad met een gehavende ploeg waaruit zeker vier basiskrachten waren weggevallen. De Adriaanse-doctrine, waarin de eigen kracht uitgangspunt van tactiek is, was daarom volledig losgelaten.

Het leek wel parenmiddag in de Tilburgse defensie. Iedere Utrecht-speler met een zekere reputatie kreeg persoonlijke bewaking.

Wanneer zelfs een creatieve voetballer als Marcel Valk met zo'n taak wordt belast, dan moet Tilburg wel erg in last zijn en dat is Tilburg ook eigenlijk wel.

Vorige week was een aanvallend Willem II met 5-1 het schip ingegaan tegen Twente en dat was voor Verel reden genoeg niet te hard van stapel te lopen. Collega Mark Wotte zat met vergelijkbare problemen. Het opportunistische aanvalsspel heeft hem in eigen huis voornamelijk windeieren gelegd.

Bovendien moest Wotte het gisteren stellen zonder spelbepaler Alfons Groenendijk vanwege een knieblessure en kon hij slechts beschikken over een halve Michael Mols, ook al behept met een knieblessure. De 28-jarige aanvaller verrekte twee weken geleden in de interland tegen Duitsland de binnenbanden van zijn linkerknie en dat speelt hem sindsdien behoorlijk parten.

Mols: 'Door ons drukke programma krijgt die knie ook geen tijd om te herstellen. We spelen twee wedstrijden per week. Afgelopen woensdag was het bekerduel tegen NEC en komende woensdag spelen we voor de competitie alweer tegen Cambuur.'

Tegen Willem II liep Mols al in de eerste minuten te trekkebenen. 'Als ik op dat been gewoon kracht kan zetten gaat het wel, maar als ik moet strekken, schiet de pijn er meteen in.' Maar zelfs op halve kracht is Michael Mols - hij is volmaakt tweebenig - van zoveel waarde voor Utrecht dat Wotte hem toch opstelt.

Iedere andere voetballer, van wie de markwaarde in korte tijd zo enorm is gestegen, zou allang werk hebben geweigerd. Zoniet Michael Mols. Hij is zo bescheiden en zo welwillend dat hij nooit zal beweren slachtoffer te zijn roofbouw. 'Op zich kan het ook geen kwaad. Maar het wordt wel hoog tijd voor de winterstop, zodat het een beetje kan herstellen.'

Aldus was angst ieders raadgever en daarom kon Utrecht - Willem II niet anders dan een teleurstellende wedstrijd worden. Dat werd het ook. Niet alleen omdat de strategieën zo behoudend waren, maar ook omdat de uitvoering bedroevend was: tachtig minuten lang slordig voetbal met aan beide kanten slechts sporadisch een kans.

Het was zo beroerd dat zelfs de hondstrouwe Utrecht-aanhang een slaapliedje begon te zingen. Maar het wiegende tempo werd langzaam opgeschroefd en toen de beats per minute niet meer te tellen waren, gooide Utrecht eindelijk de trossen los. Gelukkig werd dat beloond.

In de 81ste minuut liet de opgerukte Mitchell van der Gaag tegenstander Galasék onder zich om een vrije trap van O'Brien via de paal in te koppen.

Negen minuten later was het feest compleet toen Dirk Kuijt met een harde schuiver de voorsprong verdubbelde. Het is al de derde treffer dit seizoen van de pas achttienjarige Kuijt die vorig jaar nog A-junior was bij het Katwijkse Quick Boys.

De slimme hakbal waarmee Kuijt vrij voor Van Fessem werd gezet, werd overigens uitgevoerd door een voet van Mols, zijn rechtervoet welteverstaan.

Meer over