Utrecht schenkt bij afscheid glazen halfvol

De recepties van de gemeente Utrecht staan niet bekend om hun frivoliteit. Geen woeste hapjes, maar een zoutstengel en af en toe een bitterbal....

De gemeente is echter wel wat scheutig met het aanbieden van sobere recepties. Dat, althans, meende de fractie van Leefbaar Utrecht (LU). Ze liet dan ook altijd demonstratief verstek gaan bij dit soort bijeenkomsten, en drong bij herhaling aan op reductie van het aantal feestelijke ontvangsten. Die worden immers door de gemeenschap betaald, maar slechts door de ambtelijke 'inner circle' bezocht.

Op voorspraak van LU besloot de gemeenteraad op 30 mei het aantal recepties en soortgelijke ontvangsten te halveren. Maar wat schetst de verbazing: uitgerekend een wethouder van LU-huize - Lenting, verantwoordelijk voor de herinrichting van het stationsgebied - heeft een afscheidsreceptie belegd voor Pierre Sommer, de tijdelijk directeur van het projectbureau dat Lenting heeft ondersteund.

Dat Sommer verdienstelijk werk heeft verricht, wil raadslid Roel Freeke (ChristenUnie) best aannemen. Maar of hem een receptie op gemeenschapskosten toekomt, waagt Freeke te betwijfelen. Sommer is immers een externe deskundige, met een navenant salaris, die anderhalf jaar voor de gemeente heeft gewerkt. De meeste ambtenaren moeten beduidend langer wachten op een dergelijk eerbetoon. In een, ook door GroenLinks-raadslid Robert Giesberts ondertekende brief, vroeg hij de gemeente naar de beweegredenen.

Uit het antwoord, valt op te maken dat het niet om een eerbetoon gaat, maar - gewoon - om een uiting van beleefdheid. Met het sobere regime zal bovendien niet worden gebroken, verzekeren B & W. De kosten zijn begroot op vijftienhonderd euro, en de glazen zullen desgevraagd halfvol worden geserveerd.

Meer over