Utrecht maakt plannen om af te komen van ‘centrale rol in de internationale drugshandel’

Utrecht gaat de drugscriminaliteit harder aanpakken. Volgens het stadsbestuur zijn er nu vijftig criminele samenwerkingsverbanden actief, in de regio Utrecht ongeveer 150. Deze organisaties hebben banden met criminelen elders in het land en in het buitenland.

De politie onderzoekt de façade van een Coolblue-vestiging aan het Europaplein in Utrecht nadat er een plofkraak heeft plaatsgevonden. Volgens de gemeente wordt geld uit plofkraken gebruikt voor investeringen in de drugshandel. Beeld ANP
De politie onderzoekt de façade van een Coolblue-vestiging aan het Europaplein in Utrecht nadat er een plofkraak heeft plaatsgevonden. Volgens de gemeente wordt geld uit plofkraken gebruikt voor investeringen in de drugshandel.Beeld ANP

Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders in stukken die het donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. ‘Utrecht vormt een centrale rol in de internationale drugshandel’, zegt burgemeester Sharon Dijksma. ‘Daar moeten we als één overheid sterker tegen optreden, al zal het een strijd van lange adem zijn. We doen dat op z’n Utrechts: streng tegenover criminelen die moedwillig de fout in gaan en met een helpende hand om perspectief te bieden aan mensen die eruit willen stappen.’

Cocaïne

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de vijftig criminele samenwerkingsverbanden in de stad zich bezighoudt met de handel in cocaïne. Het betreft dan vooral de import en export, maar ook opslag, bewerking en verpakking komen voor. Ook houden Utrechtse bendes zich bezig met hennep en synthetische drugs.

Veel misdrijven in de stad zijn gerelateerd aan drugsbendes, blijkt uit het onderzoek. Zo worden opbrengsten van plofkraken gebruikt als investering in de drugsindustrie. Van de 77 Nederlandse plofkrakers die in 2019 zijn aangehouden, kwamen er 30 uit Utrecht. Vorig jaar ontdekte de politie in Utrecht een locatie waar vooral jonge criminelen leerden hoe ze geldautomaten moeten opblazen.

Ook constateert het rapport dat er criminele geldstromen door de stad stromen. Zo nam het aantal registraties van witwassen de afgelopen jaren toe van twee in 2016 naar vijftig in 2020. De stad kampte vanaf 2019 bovendien met vier schietincidenten, zes handgranaatleggingen en elf beschietingen van panden. Op verschillende plekken in de stad trof de politie de afgelopen jaren opslagplekken voor munitie.

Subtiel

Om de criminaliteit terug te dringen, neemt het college nu maatregelen. Doel is niet alleen om te voorkomen dat jongeren op het slechte pad belanden, maar ook om jongeren te helpen die al met één been in de criminaliteit staan. Daarvoor werkt de stad onder andere samen met politie, openbaar ministerie, de reclassering en jongerenwerk.

‘Het in de criminaliteit rollen van jongeren gebeurt subtiel, in eigen buurt of via school’, zegt burgemeester Dijksma. ‘Ze krijgen het beeld voorgeschoteld dat drugsdealers in feite gewoon handelaren zijn die klanten een plezier doen. Het is zorgelijk wanneer het beeld ontstaat dat criminaliteit normaal is. Daarom willen we de kweekvijver van criminele organisaties stoppen.’

Utrecht wil daarvoor onder meer ‘credible messengers’ gaan inzetten: voormalige criminelen die jongeren helpen andere keuzes te maken. Jobcoaches moeten jongeren helpen bij een zoektocht naar ‘een baan met status’ - als alternatief voor een carrière in de criminaliteit. Ook onderzoekt Utrecht de inzet van wijkrechtspraak, waarbij één rechter integraal kijkt naar verschillende rechtszaken waarbij een gezin of persoon betrokken is.

Meer over