Update

Utrecht krijgt centrum tegen seksueel geweld

Utrecht krijgt volgend jaar een Centrum Seksueel Geweld, waar slachtoffers van verkrachting worden opgevangen. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekendgemaakt.

De Slutwalk in Amsterdam, onder meer gericht tegen deze actie gericht tegen het klimaat waarin slachtoffers van seksueel geweld als schuldigen worden gezien. © ANP Beeld
De Slutwalk in Amsterdam, onder meer gericht tegen deze actie gericht tegen het klimaat waarin slachtoffers van seksueel geweld als schuldigen worden gezien. © ANP

Het centrum biedt hulp aan slachtoffers van alle leeftijden die een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt. Deze slachtoffers zoeken uit schaamte gemiddeld pas anderhalf jaar na het seksuele geweld hulp. Snellere opvang kan het risico op blijvende medische en psychische problemen aanzienlijk verkleinen.

Eerste centrum in Nederland
Het wordt het eerste 'rape centre' van Nederland. In Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bestaan deze centra al langer en hebben ze hun nut ruimschoots bewezen, aldus een zegsvrouw.

Volgens cijfers van de Rutgers Nisso Groep, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, hebben vier op de tien vrouwen in hun leven ooit een keer te maken met seksueel geweld. Eén op de tien vrouwen heeft zelfs te maken met een vorm van verkrachting.

Letsel
Rutgers Nisso schat dat van slechts één op de tien seksuele delicten ook aangifte wordt gedaan. Vrouwen zijn eerder geneigd tot aangifte als zij de dader niet kennen of als zij fysiek letsel aan het misdrijf hebben overgehouden. Een vijfde van de vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld, houdt hier blijvende psychische klachten aan over.

Meer over