Utrecht gaat drugsoverlast Hoog Catharijne hard aanpakken

Utrecht gaat de drugsoverlast in het winkelcentrum Hoog Catharijne en het stationsgebied harder aanpakken. De Utrechtse bestuurlijke driehoek (burgemeester, politie en justitie) heeft hierover een akkoord bereikt....

Iemand die in vier weken tijd drie maal een proces-verbaal heeft gekregen, kan rekenen op een verbod van een week voor het hele gebied. Wie dat niet naleeft, wordt vervolgd. Bij herhaling loopt de ontzegging op tot een maand.

De problematiek in het gebied is al jaren een doorn in het oog van winkeliers, winkelend publiek en omwonenden. Dagelijks bevinden zich er vierhonderd harddrugsverslaafden. Zij veroorzaken veel overlast.

Utrecht creëerde de afgelopen vier jaar allerlei voorzieningen, zoals drie gebruikersruimtes en twee inloopcentra voorzien van douches. De verslaafden kunnen er een warme maaltijd nuttigen, er zijn dagactiviteiten, dokters en psychiaters. Maar de gemeente had er geen rekening mee gehouden dat verslaafden zich moeilijk kunnen aanpassen aan andere omstandigheden. Gevolg: de nieuwe voorzieningen werden onvoldoende benut en de overlast verspreidde zich nog steeds over het gebied. Het nieuwe beleid moet dat veranderen.

De GGD probeert van haar kant de centra zo toegankelijk mogelijk te maken zodat de verleiding groter is de drugs in de gebruikerscentra te gebruiken.

Justitie heeft voor de grootste overlastveroorzakers extra celruimte ter beschikking gesteld. Daarnaast is de capaciteit van lopende projecten in de strafrechtelijke verslavingzorg uitgebreid.

Winkeliers en omwonenden zijn blij dat Utrecht de problematiek eindelijk serieus neemt. Winkeliers mogen iemand nu de toegang tot hun winkels ontzeggen. De politie geeft extra steun aan winkeliers bij handhaving van het winkelverbod.

Volgens Raymond Mollier, manager van het Albert Heijn-filiaal in Hoog Catharijne en bestuurslid van de winkeliersvereniging, werd het tijd dat de gemeente strenger ging optreden tegen de drugsoverlast. 'Resultaten zijn hard nodig. Personeel voelt zich vaak bedreigd. Ze gaan nu in groepjes van en naar het werk.'

Meer over