Ushi & Van Dijk soms leuk, soms tenenkrommend

Programma's met een verborgen camera zijn er in overvloed. Succesvol waren Taxi, een RTL 4-programma, en Bananasplit, het programma van Ralph Inbar bij de TROS....

Ramon Schimmel

Zo ook bij het SBS 6-programma Ushi & Van Dijk. Het programma loopt te lang om nog te kunnen verrassen. Dat ligt niet aan Wendy van Dijk, die vermomd als de Japanse Ushi bekende sterren met de verborgen camera interviewt. Ze speelt haar rol voorbeeldig en spreekt grappig Engels, waardoor voortdurend hilarische misverstanden ontstaan .

Maar Nederlandse sterren kennen het programma en weten onderhand wel wie Ushi is. Daarom neemt Van Dijk noodgedwongen haar toevlucht tot weinig aansprekende, buitenlandse B-sterren. Vanavond is de gelukkige Donny Osmond, bekend van de Osmond Brothers.

Naast een interview met Osmond bakt Ron Brandsteder een fan van hem een poets. Om Brandsteder daarvoor te strikken overvalt Van Dijk hem als Ushi in het programma Wie ben ik?. Als ze binnenkomt, heeft Brandsteder haar direct door .

Hij krijgt krullen, snor, bril en sik aangemeten om zijn fan Marette uit Drachten te misleiden. Ze doet auditie als presentatrice bij een regionaal radiostation. De vermomde Brandsteder oordeelt. 'Presenteren is ruk', zegt hij, terwijl de microfoon 'per ongeluk' openstaat.

Later op de dag gaat Marette voor het eerst bij de ouders van haar vriend op bezoek. Brandsteder speelt nu de rol van dementerende opa met stok, baard en wit haar. Hij wordt kwaad op de koekoeksklok die maar niet stil wil worden. Iedereen laat hem zijn gang gaan. Marette snapt er niets van.

's Avonds belt van Dijk aan bij Marette. 'Enig idee waarom we hier zijn?', is elke week haar standaard-openingszin. Nee, dat weet ze niet. 'Hoe was je dag vandaag?', probeert Van Dijk ook elke week. 'Was het niet een beetje een rare dag?'

Zelfs als het gesprek over Brandsteder gaat, begint het Marette nog niet te dagen. Pas als Brandsteder opbelt en even later de kamer komt binnenlopen, snapt ze wat er aan de hand is. Het is verre van leuk, hier en daar zelfs tenenkrommend.

Ushi's interviews zijn beter, hoewel ze af en toe te veel het dommertje speelt. Vreemd dat de geïnterviewden tijdens het gesprek niet doorhebben dat het doorgestoken kaart is.

Meer over