Usb-skischoenendroger

Natte voeten? Deze winter niet. Ernst Arbouw maakt van een oude pc en een paar stukken tuinslang een skischoenendroger.

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Mijn vriendin kan heel goed skiën. Terwijl zij elegante bochten door de versgevallen poedersneeuw draait, sta ik boven aan de helling moed te verzamelen.

'Wat doe je?'

'Ik geniet van het uitzicht, hoezo?'

Meestal kom ik kopjeduikelend achter haar aan. Dat hou ik lang vol - ik kan heel goed kopjeduikelen - maar na een ochtend in de poeder ben ik meestal héél nat en héél koud. Ik hou van sneeuw, maar niet onder m'n hemd of in m'n schoenen.

Natte kleren gaan over een stoel bij de verwarming, maar natte skischoenen zijn een probleem. Zet koude, natte schoenen een nacht bij de kachel, en de volgende ochtend heb je op z'n best warme natte schoenen. In theorie kun je ook nog de binnenkant van de schoenen loshalen zodat ze wat beter drogen, maar in praktijk is dat vrij lastig. Zeg maar: onuitvoerbaar. Vooral als je net 500 meter off-piste kopjegeduikeld hebt.

Om je skischoenen écht droog te krijgen, heb je een elektrische droger nodig, maar die zijn duur. Dertig euro is veel geld voor een apparaat dat je maar een paar dagen per jaar gebruikt. Met de ventilator uit een oude pc-voeding, een verwarmingselementje en een paar stukken tuinslang maak je voor een fractie van de prijs je eigen schoenendroger. Met usb-aansluiting.

Een oude pc-voeding vind je op zolder of in de tweedehandswinkel. Maak hem open (stoffig klusje!), schroef de ventilator los, knip de aansluitdraadjes door en je kunt aan de slag. Het verwarmingselement is een Sparkfun 5 x 10 cm heating pad, die door verschillende Nederlandse webwinkels wordt verkocht voor ongeveer vijf euro. De overige onderdelen komen uit de schuur en de voorraadkast: een paar stukken tuinslang met bijbehorende aansluiting en een plastic vershouddoosje.

De heating pad werkt op 5 volt en kan dus in principe worden aangesloten op de usb-uitgang van je computer of laptop. In principe. Het voltage zegt namelijk niets over het stroomverbruik. Een usb-poort kan maximaal 500 mA (milliampère) leveren, of 1.500 mA als je usb 3.0 hebt. Wat er gebeurt als je meer stroom trekt, is moeilijk te voorspellen. Het kan zijn dat je computer de usb tijdelijk uitschakelt, het zou ook kunnen dat je de usb-poort opblaast. Of dat je laptop er voor altijd mee ophoudt.

Om te voorkomen dat je straks natte schoenen én een kapotte laptop hebt, moet je dus weten hoeveel stroom de droger trekt. Op de ventilator staat dat hij 0,15 ampère gebruikt; hoeveel stroom het verwarmingselement nodig heeft, is niet duidelijk, maar gelukkig kun je dat uitrekenen door het gebruikte voltage te delen door de weerstand, in dit geval 5 volt gedeeld door 6,2 Ohm is 0,8 ampère. Alles bij elkaar kom je dus op een stroomverbruik van ongeveer 1 Ampère - helaas, het plan om skischoenen te drogen met de laptop kan in de prullenbak.

Gelukkig is er een oplossing: de lader van de tablet. Die werkt ook met een usb-connector en levert 2000 mA. Ruim voldoende dus.

Tijd om te knutselen. In de bodem van het plastic doosje komen vier schroefgaatjes (ø4mm) en een luchtinlaat (gatenzaag, ø63 mm) voor de ventilator.(Tip: kijk voor je de ventilator vastschroeft even welke kant de lucht opstroomt.) In het deksel van de doos komen vier gaten voor het monteren van de tuinslang en in de zijkant komt nog een klein gat voor de usb-aansluiting.

Klem, schroef en lijm alles op z'n plaats, draai de aansluitdraadjes aan elkaar en je kunt op vakantie.

Om je natte skischoenen te drogen, steek je simpelweg de uiteinden van de tuinslang in je schoenen. De warme luchtstroom doet de rest.

Een vraag nog: wat zegt de Franse airport security als ze een zelfgemaakt elektrisch apparaat in je bagage vinden? Natuurlijk, alles is uit te leggen, maar het is de vraag of je dat wilt doen terwijl je door de gendarme onder schot wordt gehouden. ('Ziet u mijn vriendin? La Reine de la poudreuse...') Dan zijn natte schoenen uiteindelijk een betere optie.

Meer over