NieuwsBritse Drugsvangst

Urker wethouder legt bestuurstaken voorlopig neer na onderschepping drugslading verscheept door zoon

SGP-wethouder Geert Post van de gemeente Urk legt zijn bestuurstaken voorlopig neer. Dit in verband met een onderzoek dat is ingesteld naar zijn integriteit. Burgemeester Ineke Bakker van Urk heeft donderdagavond tot dat onderzoek besloten, omdat Post als vervoersmanager zou werken voor het transportbedrijf van zijn zoon, dat in verband wordt gebracht met drugshandel.

De haven van Urk.  Beeld ANP
De haven van Urk.Beeld ANP

De wethouder van Economische Zaken, Visserij en Onderwijs op Urk zou zijn functie bij JP Trans Urk hebben verzwegen, terwijl wethouders verplicht zijn dergelijke nevenfuncties te vermelden. Dagblad De Stentor bracht de kwestie aan het licht nadat de 32-jarige zoon van Post vorige week in het Franse Calais werd opgepakt voor de handel in ruim 400 kilo harddrugs.

De cocaïne en speed werden door de Engelse douane onderschept vlak voor de Eurotunnel. Volgens De Stentor werden de drugs vervoerd in dubbele bodems van containers vol zonnebloemen en rozen. Het zou gaan om een van de grootste Britse drugsvangsten dit jaar, met een straatwaarde van 15,7 miljoen euro.

De fractievoorzitters van de Urker gemeenteraad kwamen donderdag bijeen voor een spoedzitting over de positie van wethouder Post. Burgemeester Ineke Bakker en de fractievoorzitters, die samen het presidium vormen, willen opheldering van Post. Het is de vraag of hij kan aanblijven. Over die beslissing gaat het presidium overigens niet, daarvoor moet de gemeenteraad bijeenkomen. Wel kan Post zelf opstappen. De SGP’er is met tien jaar een van de langstzittende wethouders.

Meer over