Urker vandalen prefereren zelf taakstraffen

De rechtszaak tegen tien relschoppers uit Urk is niet uitgemond in een protest tegen de taakstraf. Slechts een van de verdachten maakte geen gebruik van de mogelijkheid een werkstraf te vervullen om aan de cel te ontkomen....

De politierechter noemde het gedrag van de jongeren een motie van wantrouwen tegen het recht. Zij veroordeelde twee 18-jarigen tot zes en vier weken cel voor het gooien met stenen en bierflessen. Een van hen kreeg al eerder een taakstraf vanwege zijn aandeel bij rellen in een Urker shoarmazaak, een jaar geleden. De politierechter wees zijn aanbod om dienstverlening te verrichten af. De acht anderen kregen voorwaardelijke straffen, geldboetes en/of een taakstraf.

De tien Urker jongeren, in leeftijd variërend van 16 tot 21 jaar, namen eind januari deel aan wat de officier van justitie betitelde als een 'volksgericht'. Op twee opeenvolgende zaterdagavonden werden de huizen van twee zedendelinquenten belaagd door tientallen jongeren. Daarbij werd gescholden, met stenen gegooid en werd de politie bedreigd. Een taakstraf zou niet passen in de Urker cultuur waarin arbeid gewoon is, verklaarde de burgemeester later.

Het Openbaar Ministerie heeft vanwege de maatschappelijke onrust die ontstond, geprobeerd de verantwoordelijke jongeren snel voor de rechter te krijgen. Dat is ten dele gelukt. De harde kern van de Urker vandalen ontbrak volgens de officier op de zitting die gisteren plaatsvond in Lelystad, nog geen zes weken na de gebeurtenissen in Urk.

Tussen de verdachten bevond zich niemand van degenen die de opstand tegen de zedendelinquenten hadden bedacht.

Van de jongeren die wel terechtstonden, erkenden er twee met stenen te hebben gegooid naar de politie. Een ander zei een agent bij wijze van grap met de dood te hebben bedreigd. Hij deed op de tweede zaterdagavond met zijn hand een wapen na en zei: 'Jij kunt een kogel door je kop krijgen.'

De andere zeven verdachten zouden op de politie hebben gescholden, bevelen van agenten hebben genegeerd en zich hebben verzet tegen arrestatie. Zo brak de elleboog van een van de drie minderjarige verdachten toen politieagenten hem wilde oppakken. Er zouden door de verdachten ook klappen zijn uitgedeeld aan de politie.

De meeste van de tien jongeren hadden enkele borrels gedronken in illegale kroegen voordat ze zich aansloten bij 'het volksgericht' tegen de man die een 4-jarig buurjongetje had betast. De waarschuwingen van ouders hadden ze genegeerd. Veel volwassen Urkers hadden al in de week voor de eerste relschoppers bijeenkwamen, van de plannen gehoord.

De politierechter sprak de jongeren gisteren streng toe. Zij luisterden bedeesd, soms zenuwachtig lachend, naar haar berispingen.

Meer over