Volkskrant AvondWoensdag 28 oktober

Uren in de rij om Trump weg te stemmen: ‘Ik wil hem weg hebben. Daar ben ik voor gekomen’ | Duitsland in gedeeltelijke lockdown, Frankrijk vanaf vrijdag op slot

Mensen staan in de rij om hun stem uit te brengen in Garden City, een stadje nabij New York City.Beeld EPA

Nieuws

Uren in de rij om Trump weg te stemmen: ‘Ik wil hem weg hebben. Daar ben ik voor gekomen’
Deze week kunnen ook kiezers in New York vervroegd naar de stembus, en dat gebeurt massaal. Uren staan ze ervoor in de rij. ‘Ik wil kunnen zeggen dat ik meegeholpen heb hem weg te krijgen.’

Duitsland in semi-lockdown om kerstfeest veilig te stellen
Duitsland brengt de maand november door in semi-lockdown. Bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten bereikten woensdag een akkoord over een nieuw pakket maatregelen dat wordt gepresenteerd als ‘golfbreker’.

Live: Frankrijk gaat vrijdag weer in nationale lockdown
Het einde van de tweede coronagolf is in Nederland nog niet in zicht. Dinsdagavond maakte premier Rutte bekend dat de huidige gedeeltelijke lockdown naar verwachting ‘tot in december zal duren’. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Zelfverzekerde Biden bezoekt nu ook Republikeinse staten om Trump te verslaan
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden blaakt van zelfvertrouwen. Zozeer dat hij nu ook Republikeinse bolwerken probeert te veroveren. Met nog maar zes dagen te gaan tot de verkiezingen, verscheen Biden in het conservatieve Georgia. Ook bezoekt hij Iowa.

Dominic Cummings nabij Downing Street 10, het kantoor van premier Boris Johnson.Beeld NurPhoto via Getty Images

Aanraders

Londen bereidt zich voor op een No Deal-Brexit – en op een revolutie onder leiding van Cummings
Boris Johnson mag dan de prime minister zijn, achter de schermen is zijn strateeg Dominic Cummings de baas. En hij heeft vergaande plannen: staatssteun aan bedrijven, de voorbereiding van een Brexit zonder handelsakkoord, en de veramerikanisering van het staatsbestel.

Chronische onoplettendheid op het Binnenhof: de motie-Wilders veroorzaakt een politieke kettingbotsing
Zoals op elke werkvloer gaat ook in de Tweede Kamer soms iets mis, maar de reeks onoplettendheden die zich inmiddels heeft voorgedaan in het langslepende debat over de salarissen in de zorg, is onovertroffen. De enige constante is de reactie van het kabinet: de salarisverhoging komt er niet.

Kerst kan niet vroeg genoeg komen dit jaar
Je moet het in deze tijd een beetje gezellig maken thuis, klinkt het in een Noord-Hollandse tuincentrum, waar het hamsteren van kerstspullen is begonnen. Nu al? Ja, nu al. ‘We beginnen wat eerder dit jaar.’

Dumoulin moet zijn status in 2021 bewijzen
Tom Dumoulin heeft woensdag de Vuelta verlaten en richt zich vanaf nu op volgend jaar. Is er sprake van een verloren seizoen?

‘Kankerfilms’ interesseren regisseur Maria Sødahl niets. ‘Niet voordat ik kanker kreeg, niet daarna’
In Hope wordt de hoofdpersoon getroffen door kanker en alle emotionele turbulentie die daarbij komt kijken, net zoals regisseur Maria Sødahl zelf is overkomen. Ze verwerkte die ervaring in een film die, meer dan over kanker, over een uitgebluste liefde gaat. 

De wietplantage van mijn zoons heeft een overvloedige oogst opgeleverd
De zoons van Sylvia Witteman hebben een wietplantage. ‘Ik moet ze nageven: mijn zoons zijn nog nooit zo saamhorig geweest.’

Meer over