Unox, Gilette, Rabobank, RTL, voetbal en showbizz

Het plezier spat er vanaf bij Huberto Tan, presentator van RTL Late Night, de tegenhanger van Pauw & Witteman. Maar hij is zich van zijn voorbeeldfunctie bewust. Kalm aan dus.

Humberto Tan is van de harmonie. Boos worden, met de vuist op tafel slaan, terugmeppen - niks voor Tan. Zelfs toen hij excuusneger werd genoemd, reageerde hij beheerst. Een mooi voorbeeld van hoe hij in het leven staat, is een voorval tijdens zijn middelbare schooltijd. Hij was bij een blank vriendinnetje thuis, waar een oom zijn verbazing niet kon verbergen dat Tan op het gymnasium zat.

Even later kwam het gesprek op schaken. Weer die verbazing bij de oom: 'Kun jij schaken?' Ze speelden een partijtje en binnen tien minuten stond de oom mat. Tan ging niet gloriëren, beseffend hoeveel pijn de man moest hebben.

Relaxed, prettig, betrouwbaar, vrolijk, open, gastvrij, optimistisch, gunt een ander het podium, zijn de kwalificaties die je hoort als je naar Tan vraagt. De gasten in zijn talkshow en kijkers vertrouwen hem, ze voelen dat zijn interesse gemeend is. Dat hij niet de strakste presentator is, vinden ze charmant. Ze zien dat Tan er lol in heeft.

RTL Late Night is de sensatie van het afgelopen televisiejaar, elke werkdag live gepresenteerd door Humberto Tan (48), geboren Tan-A-Kiam, vanuit het American Hotel, hartje Amsterdam.

Hij troeft Pauw & Witteman, dat een half uurtje later begint, geregeld af. Vorige week twee van de vijf avonden. Hij trok die week tussen 911 en 620 duizend kijkers.

'Humberto is oprecht, hij speelt geen spelletjes. Daardoor beginnen mensen automatisch tegen hem te praten', zegt Journaallezer Astrid Kersseboom, die Tan kent van Studio Sport.

Hij maakt makkelijk contact, zag cabaretier en programmamaker Peter Heerschop, toen hij in 2010 tijdens de Olympische winterspelen met Tan door Vancouver liep. 'We komen uitgelaten Canadezen tegen. Humberto raakt ermee aan de praat. Gaan jullie naar de ijshockeywedstrijd tegen Amerika?, vraagt hij. Nee, ze zijn op weg naar huis. Even later is Humberto uitgenodigd. We hebben bij Canadezen thuis gekeken.'

's Avonds de talkshow, overdag praat hij een bijeenkomst van de Cruyff Foundation aan elkaar. Tan is een omnivoor, een alleskunner en een workaholic. En een schnabbelaar, die reclame maakt voor alles en nog wat: Unox, Gilette, Rabobank.

Critici rangschikken Mijn man kan niet dansen, dat flopte, daar ook onder. Als het authentiek is en kijkers het gevoel hebben dat je het leuk vindt, ook al denken ze: wat een mafkees, dan schaadt het zijn imago niet, vindt Tan er zelf van.

Studio Sport, het NOS Journaal, RTL Boulevard, On the Move van BNR Nieuwsradio, het Songfestival - wat presenteerde Tan niet? Nieuws, ook shownieuws en sport zijn zijn passie, voor voetbal kun je hem wakker maken.

De 18 jaar dat hij het eredivisievoetbal volgde, voor de NOS, Talpa en RTL, maakte het hem niet uit bij welke wedstrijd hij zat. Cambuur-VVV of Ajax-Feyenoord, elke wedstrijd heeft iets te vertellen, het gaat erom dat je het juiste verhaal eruit pikt.

Zonder dat verhaal zijn het 22 idioten die achter een bal aan rennen. Hij kan er lyrisch over vertellen, over spanning die Hitchcock niet had kunnen bedenken.

Hij studeerde rechten, werkte een blauwe maandag op een advocatenkantoor en wilde diplomaat worden - hij zou er geknipt voor zijn. Een aanbieding van de Avro, op zoek naar jong, goed gebekt, slim, innemend, goeie kop, lokte hem naar de televisie.

Het plezier spat ervan af bij Tan. 'Geweldig' en 'fantastisch' vallen geregeld, met nadruk uitgesproken. Zijn schaterlach evenaart die van oud-minister Gerrit Zalm, al gaat die bij Tan gepaard met meer decibellen.

Hij houdt de vaart erin door razendsnel te schakelen. Een boswachter is nog niet uitgesproken over geile eenden in de natuur of Tan richt het woord al tot D66-leider Alexander Pechtold: 'Nog even over uw programma.'

Tan kijkt naar het positieve, heeft een hekel aan gezanik en gezeur, stelt gerust en speelt luchtgitaar als hij een gitarist aankondigt. Er moeten niet al te harde noten worden gekraakt in Late Night, het moet wel gezellig blijven. De vraag aan staatssecretaris Teeven 'Zit er gevoel in Fred Teeven?' laat hij wegglippen door zelf een ander onderwerp aan te snijden.

Hij zaagt niet door, gesprekken schuren niet, het wordt nooit pijnlijk, de kijker zit niet op het puntje van zijn stoel. Late Night is zoals zijn presentator is: opgewekt, hartelijk en gastvrij.

Energiek en dynamisch als de soulachtige discomelodie waarmee de talkshow begint. 'Ik moet altijd zo lachen als Humberto zittend danst :-)', twittert een kijker als Tan schuifelt op zijn stoel tijdens een optreden van de Belgische sensatie Stromae.

De avond na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Tan een bont gezelschap aan tafel om te praten over Wilders' uithaal naar Marokkanen. Waar Jeroen Pauw een half uur later laat merken dat hij gekwetst is, houdt Tan zich op de vlakte.

Op die momenten zien we niet de ware Tan, zegt een goede bekende. Hij is bozer dan hij laat zien; die boosheid mag hij wel wat meer tonen. Hij groeide op in de Bijlmer van de jaren zeventig en tachtig, hij kent de discriminatie en de ongelijkheid, hij kent de zelfkant, al maakte hij er zelf nooit onderdeel van uit.

Een meisje dat bij hem in de klas zat, werd vermoord, een ander in brand gestoken. Hij zag er vechtpartijen, jongens die op school met schroevendraaiers zwaaiden. Zijn meester, een dienstweigeraar, was min of meer voor straf naar de Bijlmer gestuurd.

De Bijlmer heeft hem gevormd. Daar leerde hij gevaar ruiken en zijn gedrag aanpassen, snel scannen of je moest wegwezen of kon blijven, of je brutaal moest zijn of juist bedeesd. Daar heeft hij geleerd te vertrouwen op zijn intuïtie, in de Bijlmer van toen was alles intuïtie.

Op 3-jarige leeftijd kwam hij met zijn moeder, twee broers en een zus van Suriname naar Nederland. Zijn vader bleef achter. Na de lagere school ging Tan naar het Berlage Lyceum, een middelbare school buiten de Bijlmer, dat leek zijn moeder beter.

Zijn moeder, maatschappelijk werkster, actief in de PvdA, drukte haar kinderen op het hart altijd in zichzelf te blijven geloven en het leven in eigen hand te nemen. Nooit naar anderen wijzen als iets mislukt, maar kijken wat je er zelf aan kunt veranderen.

Ideale schoonzoon, drinkt nauwelijks, rookt niet, nooit een joint gerookt. Gaat niet de kroeg in, zelfs in zijn studententijd niet. Toen ging Tan naar discotheken om te dansen. Scheert zijn schedel elke dag. Nat, met een mesje.

Altijd in pak uit zijn eigen kledinglijn. Classic with a twist, een goede uitstraling met een vleugje romantiek. In een pak ga je wat rechter lopen, met de borst wat meer vooruit, vindt Tan. Hij is meerdere malen uitgeroepen tot best geklede man van Nederland.

Tan is van netjes. Onbeschaafdheid komt vanzelf. Beschaving, daar moet je je best voor doen.

Zijn rust en relativeringsvermogen verklaart Tan door de tegenslagen die hij te verstouwen kreeg. Tan verloor een broer aan aids en een aan een hersentumor, ze werden niet oud.

Proef het leven, geniet ervan en maak je niet druk om dingen die je niet kunt beïnvloeden, is zijn filosofie sindsdien. Zoals discriminatie. Tan wordt soms om zijn huidskleur beschimpt, dat is toch niet uit te bannen. Erop hameren heeft geen zin.

Dat Tan wel degelijk uitgesproken kan zijn, bewees hij bij Knevel & Van den Brink in juni 2010, vlak na de Tweede Kamerverkiezingen, waar hij onthulde dat Wilders etnische registratie wilde invoeren.

Niemand van zijn gesprekspartners had enig idee. De politici Maxime Verhagen (CDA), Henk Kamp (VVD) en Jan Marijnissen (SP) niet, de interviewers niet. Tan had het programma van de PVV bestudeerd, het stond er gewoon in. Hij voelde zich geraakt door deze grievende maatregel, zei hij. Waarom zou hij geregistreerd moeten worden?

In een interview met Vrij Nederland, waarin hij terugblikte op die gedenkwaardige uitzending, gaf Tan de politici met wie hij aan tafel had gezeten alsnog een veeg uit de pan. Hij twijfelde aan hun onwetendheid. 'In verkiezingstijd Wilders aanvallen, was niet handig geweest, dus lieten ze het maar. Uit opportunisme, en dat is kwalijk.'

Hij is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie. Onbekenden stappen op hem af en zeggen dat ze trots op hem zijn. Op een Surinamer die zo'n succes heeft. Uit de reacties op straat maakt Tan op dat Surinamers en ook Marokkanen erdoor worden gesterkt.

Dat belang is alleen maar toegenomen sinds hij Late Night presenteert. Het aantal volgers op Twitter is omhooggeschoten, de teller staat op 195 duizend.

Toen hij in 1991 als omroeper bij de Avro aan de slag kon, bleef hij maar vragen waarom ze hem wilden hebben. Nadat ze hem hadden verzekerd dat ze hem de beste vonden, hapte hij toe.

Hij realiseerde zich dat hij een grote, collectieve verantwoordelijkheid ging dragen. Als hij zou falen, zou hij de deur dichtgooien voor anderen.

Ook dat maakt dat hij op zijn hoede is. Zijn moeder peperde hem al vroeg in: 'Je bent welkom, je bent Nederlander, maar if the worst comes to the worst, ga jij op de boot terug.'

CV Humberto Tan

1965

Geboren op 26 oktober in Paramaribo, Suriname

1990

Studeert af in Nederlands recht, Universiteit van Amsterdam

1991

Redacteur en presentator jongerenprogramma Forza, Avro

1993

Stapt over naar Studio Sport. Presenteert ook NOS Journaal

2005

Presentator Café de Sport, Talpa

2007

Presentator Eredivisie Voetbal en RTL Boulevard

2010

Presentator On the Move, BNR Nieuws Radio

2013

Presentator RTL Late Night

Humberto Tan woont samen met zijn vriendin en hun drie kinderen.

undefined

Meer over