Universiteit moet noodhuisvesting voor introverte eerstejaars regelen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 10 juli 2017.

Achtertuin van studentenhuis in Tilburg, 3 juli 2015. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Achtertuin van studentenhuis in Tilburg, 3 juli 2015.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: wat als je niet de állerleukste bent

Dochter gaat in Wageningen studeren. De universiteit raadt eerstejaars aan in Wageningen te komen wonen om de kans op een succesvolle studie te vergroten. Bij studentenhuisvester Ide- alis komen op iedere vrijkomen-de kamer honderden reacties. Op de particuliere markt zijn er twee mogelijkheden: 'hospiteren' of 'logeren tijdens de introductie'. Bij deze (on)menselijke variant op de veekeuring moet je - in een uurtje of juist dagenlang, voor een kans(!) op een kamer - laten zien dat jij écht de állerallerleukste huisgenoot bent. Tenminste als je al antwoord krijgt en de kamer niet allang weer verhuurd is en de advertentie 'vergeten'. En je moet wel van beton zijn om de moed niet te verliezen na tig keer niet leuk genoeg bevonden te zijn, zoals velen overkomt. Ben je niet de gezochte 'spontane chick' maar een wat ingetogener type, heb je geen 'favoriet biermerk' of antwoord op 'wat is je allerleukste mop' en is jouw hoogste doel niet om 'op kruipafstand van de kroeg' te wonen, dan ben je aangewezen op het OV en neemt je kans om het eerste jaar goed door te komen substantieel af. En het zou zomaar eens niet om de slechtste studenten kunnen gaan. De universiteiten - in Wageningen en elders - zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en noodhuisvesting voor eerstejaars moeten regelen. Nu meteen.

Marian van Agt, Eindhoven

Salarisnormen

In zijn interessante en informatieve artikel over salarissen in de top haalt Wilco Dekker ook een 'beloningsexpert', Camiel Selker aan. Deze stelt dat de kwaliteit van het management in de (semi)publieke sector uitgehold zal gaan worden, omdat men de salarissen aan de balkenendenorm heeft gekoppeld. Ik vrees dat de expertise van Selker niet reikt tot deze sector.

Ik denk dat het omgekeerd is. In de tijd dat de salarissen van topmanagers in de (semi)publieke sector ongeremd omhoog konden gaan en men zich daar spiegelde aan de salarissen in het (grote) bedrijfsleven, heeft dat de verkeerde, volkomen ongeschikte, op geld beluste managers aangetrokken, die geen notie hadden van waar het bij hun organisatie om ging. Zie megalomane directeuren bij wooncorporaties, failliete thuiszorg-organisaties wegens mismanagement, veel te grote kinderopvangorganisaties die omvielen, onderwijsinstellingen die kapot gingen aan speculaties met geld en gebouwen enz. enz.

De huidige salarisnormen voor de (semi)publieke sector zullen vermoedelijk weer de managers aantrekken, die het niet primair doen om het geld en weer weten waar het om gaat in hun organisatie. Dat zal de sector goed doen.

Ate Flapper, Winschoten

Jij bent de baas, Paul

De prijs voor de meest hypocriete uitspraak, deze week in de krant gelezen, gaat natuurlijk met afstand naar Paul Polman. 'Soms schaam ik mij voor mijn salaris.' Jij bent de baas Paul, dus bepaal dan wat het juiste salaris is. En niet van die smoesjes ophangen dat de commissarissen dat bepalen. Nee zeggen kan ook...

J. Wiericx, Oud-Vossemeer

Hamburgse nietsnutten

Op de G20-bijeenkomst proberen de leiders van 's werelds grootste economieën de voor- en nadelen van de globalisering in balans te brengen. De Kristallnacht in Hamburg is een totaal verwerpelijke demonstratie van extreemlinkse nietsnutten, die niets van hun leven maken en die andermans eigendommen zinloos in gruzelementen slaan.

Wee ons, als dit op termijn extreemrechtse tegenkrachten gaat oproepen die de uitstekende Europa-kanselier Angela Merkel wegvagen...

Wilhelm Carton, Castricum

Kabelbaan

De metafoor voor het leven van een kabelbaan met het einde op de top van Van Schalkwijk is aardig. De rol van de levenseindebegeleider is echter niet om de passagier voor de top in de afgrond te helpen, maar om de deur te openen wanneer de passagier aangeeft dat de top is bereikt. Deze kan dan vrijwillig en gecontroleerd uitstappen, in plaats van over de top te gaan om later, op een willekeurig moment, de cabine gedwongen te verlaten.

Van Schalkwijk wil dit niet, ik misschien wel, en aangezien het voorstel van D66 gaat over (vrijwillige) levenseindebegeleiding, niet gedwongen (doodstraf), krijgen we beide wat we willen.

Marc van der Sluys, Nijmegen

Oude hippie

Het Volkskrant Magazine van dit weekend is een breed bewaar- en naslagwerk geworden voor mijn eigen verleden en dat van velen. Ik kwam als hippie liftend aan in Nederland op mijn achttiende. Doel was Kopenhagen doch het werd dertig jaar Amsterdam(met carrière...) en reizen naar de Wightfestivals ,de Camarque met Manitas de Plata, Londen en Canos de Meca: heden nog immer het met Volkswagencampertjes bevolkt hippieland op het uiterste puntje van Zuid-Spanje.

Dank voor deze verrassende genuanceerde inkijk in een periode die vijfenveertig jaar achter mij ligt en die niet beter of slechter was dan nu.

Noël Bossier, Nunspeet

Heinekenstop

Ik stoor me al jaren aan de exorbitante beloningen van directeuren en directieleden van talloze bedrijven.

Maar nu lees ik dat de heer van Boxmeer 324 keer méér verdient dan zijn goedkoopste werknemer. En dan houdt het toch echt op voor mij. Ergens moet ik een grens stellen. Na veertig jaar Heinekenbier te hebben gekocht, stop ik daar vanaf nu mee!

Coen van den Heuvel, Eindhoven

Meer over